Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο από ΤτΕ στην εξαγορά της Credit Agricole Life

Απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα εξαγοράς του 100% της Credit Agricole Life από το βουλγαρικό όμιλο Euroins. Το σκεπτικό της απόφασης. Μικρό μέγεθος, καθυστέρηση αντιμετώπισης θεμάτων φερεγγυότητας σε θυγατρικές διαπιστώνει η ΤτΕ.

Μπλόκο από ΤτΕ στην εξαγορά της Credit Agricole Life

Μπλόκο στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Credit Agricole Life Greece από την βουλγαρική ασφαλιστική εταιρεία Euroins Insurance έβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων που ελήφθη στις 21 Ιουνίου η ΤτΕ απορρίπτει το αίτημα της Euroins να αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Credit Agricole Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής, γνωστής στην αγορά ως Credit Agricole Life Greece.

Είναι η δεύτερη φορά που η ΤτΕ απορρίπτει το σχετικό αίτημα της Euroins εκτιμώντας ότι δεν έχουν εξαλειφθεί στο σύνολό τους οι λόγοι που επικαλέστηκε την προηγούμενη φορά. Ειδικότερα η θυγατρική της Euroins στη Ρουμανία δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις φερεγγυότητας και τις απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης παρά το γεγονός ότι η τοπική εποπτική αρχή έχει κοινοποιήσει τις απαιτήσεις της ήδη από τον Οκτώβριο του 2015.

Η παραπάνω καθυστέρηση συμμόρφωσης σηματοδοτεί κατά την ΤτΕ την ισχνή δυνατότητα στήριξης που μπορεί να παράσχει η μητρική Euroins στις θυγατρικές της, όταν και εάν αυτή καταστεί αναγκαία.

Επιπρόσθετα η απόφαση της ΕΠΑΘ επικαλείται το γεγονός ότι ο όμιλος Euroins δεν έχει εξυγιανθεί στο σύνολό του και τα μέτρα αναδιάρθρωσης που ακόμη υλοποιεί δεν έχουν δοκιμασθεί σε ικανό βάθος χρόνου ως προς τη συμβολή τους στην αποκατάσταση αλλά και στη διαρκή ενίσχυση της φερεγγυότητάς του.

«Το μέγεθος της Credit Agricole Life είναι μεγάλο συγκρινόμενο με αυτό της Euroins Insurance Group γεγονός που αυξάνει τις επιφυλάξεις για την ικανότητα στήριξης της θυγατρικής» αναφέρει η απόφαση της ΕΠΑΘ.

Σημειώνεται ότι η Credit Agricole Life βρίσκεται σε πώληση εδώ και περίπου δύο χρόνια ενώ πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα καθώς πελάτες της είχαν unit linked προιόντα με μεγάλες τοποθετήσεις σε senior bonds της Alpha Bank που μετατράπηκαν κατά την άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού σε μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v