Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νέο συμβόλαιο» μεταξύ ΕΕ και πολιτών ζητά ο Μητσοτάκης

Η ομιλία στην Ευρωβουλή, η συμμετοχή στη Σύνοδο του ΕΛΚ και τα τετ α τετ με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Η επίσκεψή του στο Λονδίνο και το ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι. Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια προσέγγισης της κοινωνίας από τη ΝΔ.

«Νέο συμβόλαιο» μεταξύ ΕΕ και πολιτών ζητά ο Μητσοτάκης

Ως την πλέον κατάλληλη ευκαιρία να υποστηρίξει τη θέση του για την ανάγκη κατάρτισης ενός νέου σχεδίου – συμβολαίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τους λαούς της, βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο κύκλο επαφών που ξεκινά από την Τρίτη στο εξωτερικό.

Στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και του έντονου προβληματισμού που αυτό επέφερε σε όλη την Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί για δύο μέρες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ για το διήμερο 4-5 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στο Λονδίνο, που εκ των πραγμάτων αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία από πριν.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Άγκελα Μέρκελ, τον Ζακ Κλωντ Γιούνγκερ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να γίνει η πρώτη αποτίμηση του Brexit, ενώ θα έχει προγραμματισμένα τετ α τετ με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένυ και τον επικεφαλής του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ.

Έχοντας εντείνει την κριτική του έναντι των θεσμών το τελευταίο διάστημα, όπως φάνηκε στις ομιλίες του στο ΣΕΒ και στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει την ανάγκη η Ε.Ε. να κάνει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική, «να κοιταχθεί στον καθρέπτη», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, με στόχο να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο το οποίο θα εμπνεύσει τους πολίτες της και θα τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης.

Και από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς πλέον τη συμμετοχή της Βρετανίας, θα επιχειρήσει να περιγράψει τον «μόνο δρόμο» που υπάρχει για να διατηρηθεί ενωμένη και ισχυρή η Ευρώπη: να λαμβάνονται υπόψιν τα προβλήματα των πολιτών και, μακριά από ιδεολογικούς δογματισμούς, να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή τους, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση.

Νέο αφήγημα

Στη Συγγρού μιλούν για την ανάγκη εξεύρεσης ενός νέου αφηγήματος για μία Ευρώπη που αλλάζει ριζικά και που θα μπορέσει να επανασυνδέσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την καθημερινότητα. Και η ΝΔ, όπως υποστηρίζουν, ως η κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή δύναμη, οφείλει να προωθήσει και να προβάλει αυτό το σχέδιο, τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός των τειχών, όπου επίσης «παραμονεύουν πολλοί καλοθελητές».

Στο Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος Άγγλων και Ελλήνων επενδυτών και παράλληλα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Σε ένα μέρος αυτής μάλιστα αναμενόταν να συμμετάσχει και ο απερχόμενος πλέον πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι άγνωστο αν αυτό θα συμβεί.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η Φρανκφούρτη όπου στις 6 Ιουλίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται, όπως λέει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, για μία συνάντηση γνωριμίας των δύο ανδρών, όπου πάντως θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθούν η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής αλλά και τις ευρωπαϊκής οικονομίας, με φόντο την προχθεσινή απόφαση των Βρετανών πολιτών.

Δράσεις αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα, στη ΝΔ συνεχίζεται η προσπάθεια προσέγγισης της κοινωνίας, με τελευταία πρωτοβουλία τη δράση «Κανένας στο περιθώριο». Με αυτήν επιδιώκεται η έμπρακτη βοήθεια στις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από μη κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, όπως η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, Μ.Κ.Ο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπό την αιγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, προγραμματίζονται οργανωμένες επισκέψεις κλιμακίων του Κόμματος στις δομές αυτές, σε όλους τους νομούς της χώρας, αποτελούμενα από βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Γραμματείς και στελέχη του κόμματος. Εκτός από την καταγραφή των προβλημάτων και την διαπίστωση πεδίων δράσης ή διαμεσολάβησης για την αντιμετώπισή τους, θα εξετάζεται - ανά περίπτωση - και το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο (π.χ. Κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες), καθώς και δράσεις στήριξης.

Ταυτόχρονα, θα συνεχιστούν οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στην περιφέρεια και της προσωπικής του επαφής με τους πολίτες. Στη Συγγρού εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένοι από την υποδοχή που είχε χθες στη Σύρο από τους απλούς πολίτες και οργανώνουν όλο το καλοκαίρι αντίστοιχες επισκέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v