Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρίτσας: Δεν κινηθήκαμε στα μουλωχτά, κάνουμε βελτιώσεις

Το θέμα έχει διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά, τονίζει η Ολγα Γεροβασίλη. Για αλλαγές «καλής νομοθέτησης», χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, μίλησε ο υπ. Ναυτιλίας. Ηταν ενήμερο το ΤΑΙΠΕΔ και οι επενδυτές.

Δρίτσας: Δεν κινηθήκαμε στα μουλωχτά, κάνουμε βελτιώσεις

Εντός των επόμενων ωρών θα κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις για τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου, υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας μιλώντας στη Βουλή. 

Βρίσκεται σε τελική φάση η διαδικασία μιας σειράς από επεξεργασίες που να λύνουν νομικά τα ζητήματα, χωρίς να αφήνουν κενά για παρερμηνείες, συμπλήρωσε.

Υπήρξαν αλλαγές στη σύμβαση για τον OΛΠ, σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας. Οι αλλαγές έγιναν από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης (σ.σ. επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr) αλλά δεν είχαν «πολιτικό» περιεχόμενο. Επρόκειτο για νομοτεχνικές βελτιώσεις και με κριτήριο «καλής νομοθέτησης».

Οι αλλαγές δεν έχουν σχέση με παραβίαση συμφωνιών και ανατροπή δεδομένων, υποστήριξε ο υπουργός. Δεν έγιναν κινήσεις στα «μουλωχτά», οι αλλαγές διαβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, που έχει την επικοινωνία με τους επενδυτές.

Κλήθηκε χθες στην Επιτροπή η Cosco αλλά δεν ήρθε. Αντί γι' αυτό, έστειλε επιστολή που την έδωσε και στη δημοσιότητα. Δεν θα την κρίνω την επιστολή, γιατί σέβομαι το καλό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μας με την Κίνα.

Ευχαρίστως θα αντιμετώπιζα τυχόν νομικά θέματα στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης με καλή πίστη, συμπλήρωσε.

"Η επιστολή της Cosco σάς εκθέτει" επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος υποστήριξε πως δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Πρόσθεσε πως αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της Cosco, όπως περιγράφονται στην επιστολή της, τότε δεν θα πρόκειται για απλές νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Από κόμματα της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να σταματήσει η συζήτηση μέχρι την κατάθεση των νομοτεχνικών βελτιώσεων. Ο Θ. Δρίτσας επανέλαβε ότι οι αλλαγές έγιναν για λόγους ορθής νομοθέτησης και κάλεσε τα κόμματα να σταματήσουν τη σπέκουλα καθώς μπορούν να διαπιστώσουν αν έχει δίκιο ή όχι.

Είπε, για παράδειγμα, ότι η διάταξη του άρθρου 5 ήταν τόσο γενική που δεν καταγραφόταν καν τι καταργείται. Σταθερή κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα σε όλα τα επίπεδα. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί και το ταξίδι του πρωθυπουργού.

Συμπλήρωσε δε ότι δεν έχει αντίρρηση να διακοπεί η συζήτηση μέχρι να έρθουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις. Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης διέκοψε για περίπου δυο ώρες και η συνεδρίαση επανεκκίνησε στις 15:20.

Γεροβασίλη: Το θέμα έχει διευκρινιστεί πλήρως

Το θέμα αναφορικά με την Cosco έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά, δηλώνει η Ολγα Γεροβασίλη.

Σε δηλωσή της σημειώνει πως «όπως ξεκαθάρισε και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με τη COCSO, είναι επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου.

Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το θέμα έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v