Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδισε την προστασία η Μαρινόπουλος

Εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο που δίνει πίστωση χρόνου στην προσπάθεια να βρεθεί λύση. Υπέρ του αιτήματος τράπεζες, εργαζόμενοι, ΙΚΑ και αρκετοί προμηθευτές. «Κατά» το Δημόσιο, γεγονός που προκάλεσε οργή Μαξίμου. Oλο το κείμενο της απόφασης.

Κέρδισε την προστασία η Μαρινόπουλος

Συναίνεσε το δικαστήριο στο να δοθεί προστασία στις τέσσερις επιχειρήσεις της Μαρινόπουλος έως το Σεπτέμβριο οπότε θα εξεταστεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Η προστασία ισχύει μέχρι 21 Σεπτεμβρίου. Το δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει τις κατασχέσεις από τους πιστωτές και παράλληλα να παγώσει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση ακινήτων και εξοπλισμού. 

Της προστασίας εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι (όπως είχαν ζητήσει) και οι μισθώσεις.

Μαρινόπουλος: Κερδίζουμε χρόνο για να βρεθεί βιώσιμη λύση

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα», αναφέρει η Μαρινόπουλος σε ανακοίνωσή της.

«Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία.

Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση».

Τι έγινε στο δικαστήριο

Εκπληξη πρώτου μεγέθους για την αγορά ήταν η στάση του Δημοσίου, το οποίο τάχθηκε κατά της παροχής προστασίας στη Μαρινόπουλος, ενώ το ΙΚΑ (όπως επίσης οι τράπεζες, οι εργαζόμενοι και μεγάλο μέρος των προμηθευτών) τάχθηκε υπέρ της προστασίας της εταιρείας. 

Κάποιες πηγές σημειώνουν ότι το Δημόσιο κινήθηκε κατά πάγια πρακτική που προκύπτει μάλιστα από εγκύκλιο του τέως Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (και νυν βουλευτή) Χάρη Θεοχάρη, (ΠΟΛ.1068/3.4.2013) η οποία προδιαγράφει τον τρόπο κίνησης του Δημοσίου σε περιπτώσεις υπαγωγής επιχειρήσεων που του οφείλουν σημαντικά ποσά, σε άρθρα προστασίας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την κάθετη αντίδραση του για την αρνητική εισήγηση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 

Είναι γνωστό ότι για το θέμα της Μαρινόπουλος έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές εκ μέρους της κυβέρνησης, που παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά. Μάλιστα, τον συντονισμό από κυβερνητικής πλευράς φέρονται να έχουν αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, με στόχο να αποτραπεί ένα ναυάγιο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά. 

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Μαρινόπουλος, υπέρ του αιτήματος της Μαρινόπουλος ΑΕ να τεθεί σε προστασία έχει ταχθεί το 42,16% των πιστωτών, ποσοστό που ανεβαίνει στο 45%, αν συνυπολογιστεί η Πανγαία (σ.σ. υπάρχει διχογνωμία για το πραγματικό ύψος των οφειλών της τελευταίας). Ελάχιστη προϋπόθεση είναι να συμφωνήσει το 40% των πιστωτών.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε πυρετός επαφών και παρασκηνίου, με όλους τους βασικούς παίκτες να χαράσσουν τη στρατηγική τους, με στόχο την αποφυγή μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης, που θα έχει συνταρακτικές συνέπειες για έναν μεγάλο τομέα της οικονομίας, αλλά και τη δημιουργία ενός βιώσιμου σχήματος.

Η αγορά εκτιμούσε ότι με τη στήριξη των τραπεζών, του Δημοσίου, των εργαζομένων και μεγάλης μερίδας των προμηθευτών, η απόφαση του δικαστηρίου θα ήταν θετική, παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα των προμηθευτών είχε ήδη σπεύσει να καταθέσει αιτήσεις κύριας παρέμβασης, με αίτημα να απορριφθεί στο σύνολό της η αίτηση.

Τα δεδομένα προ της εκδίκασης είχαν ως εξής:

* Η Σκλαβενίτης δήλωσε παρών, βάζοντας όμως μεγάλους «αστερίσκους» στο ενδιαφέρον της. Στην επιστολή που έστειλε στο Πρωτοδικείο εκδηλώνει επισήμως και δημοσίως το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης για τη Μαρινόπουλος, αλλά με απόλυτα μη δεσμευτικό τρόπο. Παρ' όλα αυτά η επίσημη εκδήλωση «διερευνητικού ενδιαφέροντος» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς καθιστά σαφή (και στο δικαστήριο) την ύπαρξη σοβαρού ενδιαφερόμενου επενδυτή.

Ειδικότερα, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, η Σκλαβενίτης γνωστοποίησε με επιστολή προς τη διοίκηση της Μαρινόπουλος ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες που άνοιξε η Μαρινόπουλος, με την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, "σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες"». Οι προϋποθέσεις που βάζει είναι:

- Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες

- Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence)

- Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις

- Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος

- Λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Σημειώνεται επιπρόσθετα, όπως έγκαιρα αποκάλυψε το Euro2day.gr, ότι η Σκλαβενίτης έχει ζητήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο αναφορικά με την περαιτέρω ανάληψη βαρών εκ μέρους των υφιστάμενων μετόχων (Μαρινόπουλοι), όσο και σε σχέση με τους όρους αποπληρωμής παλαιών και νέων τραπεζικών δανείων, ώστε να είναι βιώσιμη η εταιρία.

* Η διοίκηση της Μαρινόπουλος έσπευσε να πάρει με το μέρος της τους εργαζόμενους, οι οποίοι στο δικαστήριο τάχθηκαν υπέρ της προστασίας. Όπως ανακοίνωσε, κατέληξε σε συμφωνία ώστε να εξαιρεθούν ρητά από το αίτημα όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας. Παράλληλα δεσμεύεται να κάνει το παν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της πληρωμής τους. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει προχωρήσει παλαιότερα σε «περίεργες» μεταβιβάσεις ακινήτων σε fund του Κατάρ, όπως κατηγορήθηκε από δικηγορικό γραφείο.

* Η πλευρά των τραπεζών στήριξε το αίτημα για την υπαγωγή στο άρθρο 99 (πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για την χορήγηση προσωρινής προστασίας άσκησαν μεταξύ άλλων η Παγκρήτια η Πανγαία το ΙΚΑ κ.ά).

* Ενα μέρος των μικρομεσαίων κυρίως προμηθευτών (εκείνοι που κινήθηκαν πολύ γρήγορα και προηγούνται σε αναγκαστικές εκτελέσεις) ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος. Το βασικό επιχείρημα που επικαλέστηκαν ήταν ότι η Μαρινόπουλος βρίσκεται ήδη σε κατάσταση παύσης πληρωμών. «Η υπό κρίση αίτηση της αντιδίκου ασκείται καθ' όλα καταχρηστικά, δεδομένου ότι η καθ' ης επιδιώκει σκοπούς ξένους προς τη διάσωση της επιχείρησής της και την πρόληψη της πτώχευσης. Στην ουσία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση παύσης πληρωμών και επιχειρεί να αποφύγει επί του παρόντος την κήρυξή της σε κατάσταση πτώχευσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οπως ειπώθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρους δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας αλλά μοναδικός σκοπός είναι να προστατευθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και η περιουσία του που περιλαμβάνει  «πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης».

Η αποδοχή του αιτήματος από το Πρωτοδικείο πάντως δείχνει να αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επιβίωση του ομίλου Μαρινόπουλου. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για να υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα επιτυχίας σε όποιο σχέδιο για τη λύση του προβλήματος, απαιτείται κατ' αρχάς οι βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης, δηλαδή η οικογένεια Μαρινόπουλου, να συνεισφέρουν τα ποσά που απαιτούνται ώστε να μπαίνουν προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και να μείνουν σε λειτουργία, έως ότου υλοποιηθεί (και εφόσον υλοποιηθεί) συμφωνία με τη Σκλαβενίτης ή κάποιον άλλο στρατηγικό επενδυτή.

Είναι άλλωστε προφανές ότι με τις σημερινές συνθήκες, κανένας προμηθευτής δεν θα δεχθεί να δώσει προϊόντα, αν δεν εξασφαλίσει πληρωμή τοις μετρητοίς, ενώ είναι επίσης βέβαιο ότι μετά τη δημοσιότητα που έλαβαν τα προβλήματα της εταιρίας και κυρίως τις πολύ μεγάλες ελλείψεις, οι πελάτες δύσκολα θα επιστρέψουν, τουλάχιστον για ένα σημαντικό διάστημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, το «κλειδί» εν τέλει είναι να βρεθεί ο «λευκός ιππότης» που θα βάλει φρέσκο χρήμα, θα αναδιαρθρώσει την επιχείρηση και θα ανανεώσει την "εικόνα" της, αποκτώντας ισχυρότατη πλειοψηφία, με τη Σκλαβενίτης να αποτελεί τουλάχιστον για την ώρα τον «ιδανικό υποψήφιο».

Μια ακόμη λύση που προσώρας όμως δεν φαίνεται να αποτελεί το "βασικό σενάριο", θα μπορούσε να αποτελέσει η συμμετοχή περισσότερων επενδυτών, είτε ενός operator κι ενός fund, είτε μέσω «διαμοίρασης» των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε δύο ελληνικές εταιρίες του χώρου, ώστε να μοιραστεί το βάρος. Επ' αυτού έχει ακουστεί και το όνομα της Μασούτης, χωρίς ως τώρα όμως να υπάρξει κάποια επιβεβαίωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v