Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η ελληνική δικαιοσύνη σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη UBS

Η έφοδος στο σπίτι του Χρ. Σκλαβούνη και το ταξίδι-αστραπή οικονομικών εισαγγελέων στις ΗΠΑ, που έβγαλε «λαβράκια». Για νομικό οπλοστάσιο που θα επιτρέψει τη διεκδίκηση αποζημιώσεων έως και δύο δισ. ευρώ, μιλούν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Η απάντηση Σκλαβούνη.

Πώς η ελληνική δικαιοσύνη σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη UBS

Μεγάλη εισαγγελική έρευνα διενεργείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, με επίκεντρο την τράπεζα UBS και τα πρώην διευθυντικά της στελέχη, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του investment banking της τράπεζας, Χρήστος Σκλαβούνης! (φωτ.)

Μάλιστα πραγματοποιήθηκε έφοδος στην οικία του κ. Σκλαβούνη, στις 4 Ιουλίου, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι. Η έρευνα αυτή εντάσσεται σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για τις αποκαλούμενες λίστες φοροδιαφυγής.

Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής του investment banking της τράπεζας μέχρι τον Μάιο του 2013, οπότε και διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο κ. Σκλαβούνης παραιτήθηκε από το ΤΧΣ τον Μάρτιο του 2015, δυο μήνες αφότου ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Φεβρουάριο ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς μετέβησαν μάλιστα στην Ουάσιγκτον, όπου πήραν κατάθεση από Αμερικανό πρώην στέλεχος της UBS, ο οποίος τους αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους διέφευγαν από την Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ, μέσω της ελβετικής τράπεζας.

Οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης κατάφεραν στο ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ να αποκομίσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για την έρευνά τους, μέσα από την κατάθεση-ποταμό που έδωσε στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον το πρώην διευθυντικός στέλεχος της UBS, Bradley Birkenfeld.

Ο πρώην τραπεζίτης, ο οποίος εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα, έχει δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times έχει περιγράψει το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιριών-βιτρινών, αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν ότι αξιοποιώντας όλα τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα για τις λίστες φοροδιαφυγής, μέσω τραπεζών, θα έχουν στα χέρια τους ένα σημαντικό νομικό «οπλοστάσιο» που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές, που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας.

Η απάντηση του Χρ. Σκλαβούνη

Δια μέσω του πληρεξουσίου του Χρήστου Σκλαβούνη Δικηγόρου Αθηνών Αλεξάνδρου Ι. Στρίμπερη δόθηκε στην δημοσιότητα η κατωτέρω απαντητική δήλωση του εντολέα Χρήστου Σκλαβούνη σε αναφερόμενα για το πρόσωπό του δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

«ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΗ

Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για την σχέση μου με την UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.

Κατόπιν, ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.

Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ' ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή.

Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατάσυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας.».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v