Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες «ψάχνουν» για deals

Δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που επιχειρούν να αναπτυχθούν μέσα από εξαγορές και λοιπές επιθετικές ενέργειες. Ποιοι λόγοι τούς ωθούν να πάνε κόντρα στο... ρεύμα της εσωστρέφειας. Πού αποσκοπούν οι κινήσεις.

Ποιες εισηγμένες «ψάχνουν» για deals

Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων τηρεί αμυντική στάση και προσπαθεί όπως όπως να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, υπάρχουν εταιρείες που επιχειρούν να επεκταθούν μέσω εξαγορών ή/και ίδρυσης νέων θυγατρικών εταιρειών είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Οι κυριότεροι παράγοντες που ωθούν τις παραπάνω εταιρείες να ακολουθήσουν επιθετική πολιτική είναι ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω:

• Η ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση που διαθέτουν.

Η μεγάλη πτώση που παρατηρείται στα τιμήματα των υπό εξαγορά εταιρειών.

• Οι ευκαιρίες που αναδύονται μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση.

• Η αδήριτη ανάγκη των τραπεζών να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν χορηγήσει και οι «διευκολύνσεις» που ενδεχομένως να είναι πρόθυμες να κάνουν στους υποψήφιους αγοραστές των υπερχρεωμένων εταιρειών.

• Η συνειδητοποίηση πως μόνο μέσα από την επέκταση (κυρίως στο εξωτερικό) η εταιρεία έχει ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης ή ακόμη και επιβίωσης. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, σε επιθετικές κινήσεις προχωρούν ορισμένες φορές ακόμη και εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Μεταξύ των εταιρειών που επεκτείνονται, συγκαταλέγονται και αρκετές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως οι δέκα παρακάτω:

Sarantis: Η πολιτική του oμίλου για επέκταση μέσω εξαγορών είναι διατυπωμένη εδώ και καιρό, με κινήσεις τόσο στην κεντροανατολική Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. Ειδικότερα για τη χώρα μας, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, καθώς στο στόχαστρο του εισηγμένου oμίλου θα μπουν εταιρείες που μπορεί να εμφανίζουν κεφαλαιακά προβλήματα, ωστόσο διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα (π.χ. αντιπροσωπείες σημάτων, δίκτυο, τεχνογνωσία) που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Τιτάν: Έχοντας βελτιώσει δραστικά την κεφαλαιακή του διάρθρωση από το 2010 έως σήμερα, η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία βρίσκεται σε αναζήτηση εξαγοράς άλλης εταιρείας του κλάδου, εκτός φυσικά των «ώριμων» και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον δυτικών χωρών.

Quest Holdings: Διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, ο εισηγμένος όμιλος αναζητά ευκαιρίες επέκτασης σε υπάρχουσες ή συμπληρωματικές δραστηριότητες (και) μέσω συνεργασιών-εξαγορών. Πέρυσι άλλωστε η Quest Holdings εξαγόρασε την Card Link. Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική κινητικότητα στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με ενδεικτικά παραδείγματα την εξαγορά του 33,34% της SoftOne από τον Όμιλο Γερμανού και τη συμμετοχή της SingularLogic στην SenseOne Technologies.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Μετά την περυσινή επέκταση στην αγορά της Τουρκίας, η ελληνική εταιρεία έχει αναθέσει σε διεθνή σύμβουλο την εξεύρεση επενδυτικής ευκαιρίας προκειμένου να διευρύνει περαιτέρω τον αριθμό των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία ενδιαφέρεται για πιθανές εξαγορές ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων (όχι εταιρειών), σε μια περίοδο που παρατηρείται γενικότερη κινητικότητα στην αγορά λόγω του ήδη εφαρμοζόμενου πλαισίου Solvency II.

Πετρόπουλος-Μοτοδυναμική: Ο κλάδος των οχημάτων χτυπήθηκε έντονα από την οικονομική κρίση και είναι φανερό ότι παρουσιάζει τάσεις συγκέντρωσης. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη υπογραφή προσυμφώνου για τη μεταφορά του 70% της εισαγωγής των Hyundai και Kia στον Όμιλο Βασιλάκη. Τόσο ο Πετρόπουλος (Isuzu, Scania, Land Rover, Range Rover), όσο και η Μοτοδυναμική (Yamaha, Porsche) έχουν ήδη προχωρήσει κατά τα τελευταία χρόνια σε διεύρυνση της προϊοντικής τους γκάμας μέσω εξαγορών-συμφωνιών, πολιτική που προτίθενται να συνεχίσουν (αν όχι και να εντείνουν) στο προσεχές μέλλον.

Profile: Ο γνωστός όμιλος πληροφορικής κοιτάζει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, το ενδεχόμενο εξαγοράς που θα συμβάλει στην περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών του. «Σε περίπτωση που εντοπιστεί η κατάλληλη ευκαιρία εξαγοράς, τότε αυτή θα προχωρήσει», ανέφερε ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος κατά τη φετινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.

Dionic: Την ώρα που ο εισηγμένος όμιλος εντείνει τις προσπάθειες για αναδιάρθρωση του δανεισμού του από τις πιστώτριες τράπεζες και για άντληση ρευστότητας μέσα από την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, συνεχίζονται οι συμμετοχές σε νέα και υποσχόμενα εγχειρήματα. Έτσι, στην επέκτασή της σε δύο νέες δραστηριότητες μέσα από την απόκτηση μειοψηφικών ποσοστών σε ισάριθμες εταιρείες προχωρεί η Dionic. Η πρώτη αφορά στη συμμετοχή της με 20% στην αντιπροσωπεία ειδών τεχνολογίας για τις ένοπλες δυνάμεις και η δεύτερη συμμετοχή αφορά το 26% κινεζικής εταιρείας (Χονγκ Κονγκ) που μέσω του διαδικτύου θα προσελκύει Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα.

Alpha Grissin: Η εισηγμένη εταιρεία αντιμετωπίζει μεν οικονομικά προβλήματα, ωστόσο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποιεί περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών της. Έτσι, πέρα από την υπάρχουσα δραστηριότητα σε Βουλγαρία και Ουκρανία, κινήσεις γίνονται για περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών της Alpha Grissin, με στόχο στην επόμενη πενταετία, το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών να προέρχεται από το εξωτερικό (σήμερα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 35%). Μάλιστα, αυτή την περίοδο η ελληνική εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση συνεργατών σε Ιράν και Καζακστάν, όπου μάλιστα ήδη έχει αναληφθεί ένα αξιοσημείωτο έργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v