Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες βγάζουν τώρα «πωλητήρια»

Τα σχέδια των τραπεζών και των εισηγμένων επιχειρήσεων σε ότι αφορά τη ρευστοποίηση θυγατρικών τους και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων. Μπαράζ πωλητηρίων στο μέτωπο των ακινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ποιες εισηγμένες βγάζουν τώρα «πωλητήρια»

Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και αρκετοί εισηγμένοι όμιλοι εξακολουθούν να είναι διατεθειμένοι να ρευστοποιήσουν θυγατρικές τους εταιρείες και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, ιδίως στην περίπτωση που τα τελευταία δεν είναι λειτουργικά αξιοποιήσιμα.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις πωλητών είναι οι τράπεζες που -πιεσμένες μεταξύ άλλων και από ΕΚΤ και ESM- καλούνται μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας να αντλήσουν ρευστότητα και να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Σε θέση πωλητή επίσης βρίσκονται επιχειρήσεις που είτε αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την τραπεζική τους έκθεση, είτε αποσκοπούν σε μια λειτουργική αναδιάρθρωση των εργασιών τους προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις αποκαλούμενες ευκαιρίες της κρίσης.

H Eurobank για παράδειγμα προχώρησε φέτος στην πώληση της πλειοψηφίας του θυγατρικού της ασφαλιστικού ομίλου Eurolife στους Καναδούς της Fairfax.

Η Εθνική Τράπεζα αν όλα πάνε καλά, θα έχει ολοκληρώσει το προσεχές φθινόπωρο την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σε ότι αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, πολύ δύσκολα αναμένονται εξελίξεις στο 2016, καθώς: α) Οι κρούσεις από ξένο όμιλο που έχει παρουσία στην Ελλάδα είναι αναγνωριστικές β) Το ενδιαφέρον που εκφράστηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα είναι πρωτόλειο γ) Υπάρχουν κάποιες φωνές στον όμιλο που θα ήθελαν να μην πουληθεί η συγκεκριμένη θυγατρική και δ) Εκτιμάται ότι οι «θεσμοί» δεν θα πιέσουν την διοίκηση της Εθνικής για μια «εδώ και τώρα» ρευστοποίηση της θυγατρικής, αν δεν υπάρξει μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Η Alpha Bank φαίνεται να πετυχαίνει τον στόχο της για την πώληση της θυγατρικής της Ιονική Ξενοδοχειακή, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα σε ότι αφορά τη διάθεση μειοψηφικών ποσοστών που κατέχει ο τραπεζικός όμιλος σε γνωστές εταιρείες πληροφορικής όπως η Byte Computers και η Space Hellas.

Εντονότερη δραστηριότητα φέτος στο μέτωπο των ρευστοποιήσεων εμφανίζει ο Όμιλος Πειραιώς, καθώς: α) Μέσα στους τελευταίους μήνες έχει πουλήσει τη θυγατρική τράπεζα που διέθετε στην Κύπρο και το 30% της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη (στην EBRD, αλλά και σε λοιπούς ιδιώτες μετόχους) β) Μέσα από την δρομολογούμενη ΑΜΚ της Trastor ΑΕΕΑΠ στην οποία η Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει, θα σταματήσει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο της εισηγμένης εταιρείας γ) Ολοκλήρωσε την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο ERGO.

H Lamda Development συζητά κατά διαστήματα το ζήτημα προσέλκυσης επενδυτή στα τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα που διαθέτει («The Mall», Golden Hall» και «Mediterranean Cosmos»), ενώ φαίνεται να επεξεργάζεται και εναλλακτικά σχέδια δράσης-αξιοποίησης.

Η Quest Holdings μείωσε το τελευταίο διάστημα την έκθεσή της στο κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταγράφοντας λογιστικά κέρδη.

Η εταιρεία πετρελαιοειδών REVOIL έχει κατά καιρούς αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουλήσει τη θυγατρική που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ναυτιλίας. Μάλιστα για μια ακόμη χρονιά, στη φετινή τακτική συνέλευση ψηφίστηκε να «χορηγηθεί άδεια για την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και τρίτων ενδιαφερομένων ή μελών του ΔΣ σε ενδεχόμενη περίπτωση πώλησης σε αυτά της θυγατρικής Άριστον ΕΕΠΝ και την μερική ή ολική πώληση των πλοίων της».

Η διοίκηση της Alco Hellas αναμένεται να ρευστοποιήσει και το εναπομείναν μονοψήφιο ποσοστό που κατέχει στην Alco Deutschland, προκειμένου να αντλήσει απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης. 

Η κατασκευαστική Αθηνά μεταβίβασε δραστηριότητες της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω των υψηλών απαιτήσεων που είχαν σε κεφάλαιο κίνησης και των δυσκολιών που προέκυψαν λόγω της επιβολής των capital controls.

Η Μαθιός Πυρίμαχα πέρυσι το καλοκαίρι είχε ψηφίσει τη δυνατότητα πώλησης κτιρίου της βουλγαρικής θυγατρικής σε μέλη των οικογενειών των βασικών μετόχων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς φαίνεται πως η εισηγμένη δεν έχει χρειαστεί την αντίστοιχη ρευστότητα.

Πέραν αυτών, ουκ ολίγες εισηγμένες είναι διατεθειμένες να ρευστοποιήσουν μη λειτουργικά (ή ακόμη και λειτουργικά) ακίνητά τους, προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους.

Για παράδειγμα, χωρίς να βιάζεται, η Alpha Grissin προτίθεται να πουλήσει ακίνητα στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που η τοπική αγορά του real estate ανακάμπτει δυναμικά.

Άλλες εισηγμένες που θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν ακίνητά τους είναι μεταξύ άλλων και οι: ΙΑΣΩ, Fourlis, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Δομική Κρήτης, Εριουργία Τρία Άλφα, Τρόπαια, Euromedica και ΒΑΛΚΑΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v