Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρές κόντρες για καταλήψεις και... εγκαίνια

Η στάση της αστυνομίας και οι εσωτερικοί ιδεολογικοί τριγμοί στην κυβέρνηση. Πώς το αεροδρόμιο της Πάρου βρέθηκε στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιμένει στην καθημερινότητα των πολιτών ο Αλέξης Τσίπρας. Οι υποσχέσεις στους νησιώτες.

Σκληρές κόντρες για καταλήψεις και... εγκαίνια

Σε δύο διαφορετικά μέτωπα καλείται να κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου, τα οποία εκ πρώτης όψεως δείχνουν να μην είναι τόσο σοβαρά, ωστόσο χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να μη λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. Το ένα είναι ενδοκυβερνητικό και αφορά στη διάσταση απόψεων μεταξύ του κόμματος και υπουργών για την αστυνομική επέμβαση στις καταλήψεις και το δεύτερο είναι η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για το σημερινό ταξίδι του κυβερνητικού κλιμακίου στην Πάρο, για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου του νησιού.

Οι διαφωνίες εντός του μείζονος κυβερνώντος κόμματος για τη δράση της αστυνομίας δεν είναι πρωτόγνωρες, αφού από τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχαν παρατηρηθεί αντίστοιχα κρούσματα επί υπουργίας του Γιάννη Πανούση. Και τότε οι μουρμούρες ήταν πολλές και τα στρατόπεδα εκτόξευαν αιχμές αλλήλοις, κάτι που συμβαίνει και τώρα. Πλέον είναι η σειρά του σημερινού υπουργού Νίκου Τόσκα να δεχθεί τα πυρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, με την οποία εκκενώθηκαν τρεις καταλήψεις κτιρίων.

Μέσα σε λίγες ώρες διαμορφώθηκαν δύο ομάδες, η μία (γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, ομάδα 53, ο διευθυντής της Κ.Ο. Κ. Ζαχαριάδης κ.α.) που εξέφρασε την αντίθεσή της στην αστυνομική επέμβαση και η άλλη (Νίκος Κοτζιάς, βουλευτές όπως ο Νάσος Αθανασίου), η οποία τάχθηκε με το μέρος του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε και πάλι συναγερμός, καθώς έπρεπε να βρεθεί άμεσα ο τρόπος να πέσουν οι τόνοι και να αλλάξει η ατζέντα από τους εσωτερικούς ιδεολογικούς τριγμούς. Τα τηλεφωνήματα σε υψηλό επίπεδο φέρεται να έπιασαν καταρχήν τόπο, αν και είναι δεδομένο ότι, στο πλαίσιο της «ελευθερίας του λόγου» και του «πλουραλισμού», δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη κόντρα να αναβιώσει άμεσα.

Η τροπολογία

Από την άλλη, την ένταση και τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την Πάρο προκάλεσε τροπολογία που πέρασε προχθές η κυβέρνηση σχετικά με τις αποστολές και τη συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και τριών υπουργών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη συνέδεσαν με τη σημερινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο κυκλαδίτικο νησί, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά.

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για «κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού» της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και διαμηνύει πως η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανταπάντησε ότι «πολύ σύντομα η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές», προαναγγέλλοντας την κατάργηση της τροπολογίας όταν γίνει κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει λόγο για «χρυσή κάρτα απεριορίστων διαδρομών και διαμονών, άνευ πιστωτικού ορίου», ενώ και το Ποτάμι, επίσης ειρωνικά, αναφέρεται σε «πεντάστερα ξενοδοχεία για όλους, εις υγείαν των φορολογουμένων».

Κοινωνικό προφίλ

Τα εγκαίνια πάντως του αεροδρομίου αποτελούν μία ακόμα ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να στραφεί στην καθημερινότητα των πολιτών και δη των νησιωτών, στοχεύοντας στην ενίσχυση του κοινωνικού του προφίλ. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι χθες πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) με αντικείμενο τη νησιωτικότητα και τη νησιωτική πολιτική.

Προαναγγέλθηκε μάλιστα δέσμη μέτρων στήριξης των κατοίκων των νησιών που θα προσδιοριστούν τον Σεπτέμβριο. Και αυτό έρχεται ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το «νέο κοινωνικό κράτος» που οραματίζεται, με αντισταθμιστικά για το ΕΚΑΣ και άλλες πρωτοβουλίες για τους πιο αδύναμους οικονομικά. Ανακοινώσεις, πάντως, που προκάλεσαν νέο γύρο αντιπαράθεσης, με σύσσωμη την αντιπολίτευση η οποία κάνει λόγο για «κοροϊδία και εμπαιγμό» των πολιτών. Και οι κόντρες καλά κρατούν, ακόμα και στα τέλη Ιουλίου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v