Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IBHS: Αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι για την φετινή χρονιά

Περαιτέρω άνοδος της τουριστικής κίνησης παρά τους κλυδωνισμούς στην οικονομία καταγράφηκε το 2015, ενώ υπάρχει αισιοδοξία και για τη φετινή τουριστική σεζόν.

IBHS: Αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι για την φετινή χρονιά

Ο εγχώριος κλάδος των ξενοδοχείων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2015 επιφύλασσε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, καθώς η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο και οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας προκάλεσαν ανησυχία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κλίμα έντονης αβεβαιότητας.

Επιπλέον, η τραπεζική αργία, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η διενέργεια του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο επηρέασαν αρνητικά την τουριστική αγορά, ενώ αρκετοί ταξιδιώτες προχώρησαν σε ακύρωση των κρατήσεών τους προς τις αεροπορικές εταιρείες. Παράλληλα, η είσοδος χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προκάλεσε προβλήματα στην τουριστική δραστηριότητα των εν λόγω περιοχών.

Εν τέλει, η επίτευξη συμφωνίας επανέφερε άμεσα τους ρυθμούς κρατήσεων και τις αφίξεις σε ανοδική τροχιά, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού στις προαναφερθείσες δυσμενείς συνθήκες.

Πιο αναλυτικά, οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών τους πρώτους 9 μήνες αυξήθηκαν κατά 8,4% σε ετήσια βάση, στις 20,6 εκ. αφίξεις, αριθμός που διαμορφώθηκε στα 22,6 εκ. περιλαμβανομένων των τουριστών κρουαζιέρας. Οι εισπράξεις εξακολούθησαν να αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό: +6,2%, στα €12,42 δισ., ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι κρουαζιέρες, το εν λόγω μέγεθος διαμορφώθηκε στα €12,79 δισ.

Παράλληλα, η Τουρκία υπέστη μείωση αφίξεων λόγω της μεγάλης πτώσης των Ρώσων τουριστών και των εμφυλίων πολέμων σε Συρία και Ιράκ. Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Βορείου Αφρικής, τόνωσαν την ελκυστικότητα της χώρας μας.

Σύμφωνα με την κα Μαρία Μεταξογένη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBHS, «Οι φορείς του κλάδου εκτιμούν ότι το τρέχον έτος η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς ανόδου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Ελλάδα ενδέχεται να υποδεχτεί περίπου 500.000 περισσότερους αλλοδαπούς τουρίστες, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες θα προσφέρουν 5% περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα. Πάντως, η επαλήθευση αυτών των προβλέψεων εξαρτάται από τη διαμόρφωση του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού της χώρας το επόμενο διάστημα».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 1.275 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

* Ο Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2014 αυξήθηκε σημαντικά κατά 14,6%, στα €2,7 δισ.

* Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 22,4%, στα €850 εκ., ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη €154,6 εκ., έναντι ζημιών €27,35 εκ. το 2013.

* Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε οριακά στο 31,6%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ διαμορφώθηκε στο 6,1%, έναντι 4% το προηγούμενο έτος.

* Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 0,4 προς 1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v