Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρας τεστ για την οικονομία από την ΕΛΣΤΑΤ

Τα μηνύματα από την πραγματική οικονομία, τα ρίσκα και οι ελπίδες για το οικονομικό επιτελείο. Τι δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες για την οικονομία, που εμφανίζεται «φως στο τούνελ» και ποιοι είναι οι μεγάλοι πονοκέφαλοι.

Κρας τεστ για την οικονομία από την ΕΛΣΤΑΤ

Την πρώτη μέτρηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το β' τρίμηνο περιμένει σήμερα το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανότητες να περάσει η οικονομία στον «ενάρετο κύκλο» στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ της εκτίμησης για την πορεία του ΑΕΠ είναι ένα κρίσιμο στοιχείο προκειμένου να διαφανεί πόσο εφικτός είναι ο στόχος που έχει τεθεί και τον οποίο ασπάζεται η Κομισιόν, να περιοριστεί φέτος η ύφεση στο 0,3% του ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις δεν είναι θετικές δεδομένου ότι η χρονιά ξεκίνησε με ύφεση 1,4% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα στοιχεία τους προηγούμενους μήνες, οι λεγόμενοι «πρόδρομοι δείκτες» δεν είναι ενθαρρυντικοί, καθώς, συν τοις άλλοις, βρίσκονταν σε εξέλιξη η μακρά διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Μια αχτίδα φωτός φάνηκε από την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή που κατέγραψε αύξηση 7,5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016, κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό 1,8%.

Ενθαρρυντικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα στοιχεία από τον τουρισμό, που στο επτάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο ΣΕΤΕ έτρεξε με άνοδο 6,4% το επτάμηνο, επίδοση όμως για την οποία κυρίως υπεύθυνος είναι ο Ιούλιος.

Από την άλλη πλευρά, μια σειρά στοιχείων συνηγορούν στο ότι το αρνητικό πρόσημο θα είναι παραπάνω από εμφανές. Όπως κατέγραψε και η Eurobank σε πρόσφατή ανάλυσή της:

* Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ένας δείκτης που ενσωματώνει τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (70,31% του ΑΕΠ το 2015), παρουσίασε επιδείνωση το Μάιο και, σε όρους ετήσιας και μηνιαίας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά -6,44%.

* Οι εξαγωγές αγαθών (εμπορευματικές συναλλαγές) σημείωσαν ετήσια πτώση -7,29% το 2ο τρίμηνο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +0,11%.

* Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό το Μάιο 2016 (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο 2016).

* Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε ελαφρά πτώση το 2ο τρίμηνο 2016.

Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα δώσει «ανάσες» στην οικονομία και θα δημιουργήσει «δυναμική» για το β' εξάμηνο.

Σε αυτό, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα συντείνει η διαφαινόμενη ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Αύγουστο. Αλλωστε και ο ΣΕΤΕ που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονταν απαισιόδοξος εκτιμά πλέον –μετά και την αύξηση των κρατήσεων «τελευταίας στιγμής»- ότι είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου για αύξηση των αφίξεων κατά 6% για το σύνολο της χρονιάς, αν και παραμένει επιφυλακτικό σε ότι αφορά την ανάλογη αύξηση των εσόδων.

«Θετικά» θα επηρεάσει και η σύγκριση με το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο του 2015 οπότε τα capital controls επέφεραν βαρύ πλήγμα στην οικονομία.

Πηγή ανησυχίας ωστόσο είναι η πορεία της κατανάλωσης, δεδομένου ότι το β' εξάμηνο είναι φορτωμένο με φορολογικές υποχρεώσεις. Ηδη αμέσως μετά το 15αύγουστο οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ενώ το «σερί» φόρων συνεχίζεται με τις δυο επόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας κ.τλ.

Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο των επενδύσεων καταγράφεται στασιμότητα, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αναμετριέται με τις πιθανές συνέπειες του Brexit και οι επιχειρήσεις καταστρώνουν τα πλάνα τους υπό το βάρος των νέων δεδομένων.

Πόσο μάλλον που η Ελλάδα κινδυνεύει να έρθει ξανά στο επίκεντρο σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και επανεμφάνισης του προσφυγικού προβλήματος ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για μια ακόμα κρίσιμη αξιολόγηση (με τα εργασιακά και όχι μόνο στο επίκεντρο) και παραμένει σε εκκρεμότητα η ρύθμιση του χρέους και η στάση του ΔΝΤ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v