Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλακτικοί εναντίον ΔΕΗ για τα μερίδια αγοράς

Ξεκινούν νέες καμπάνιες για προσέλκυση πελατών οι ανεξάρτητοι. Πώς αναμένεται να κινηθούν Protergia και ΗΡΩΝ μετά τις συνεργασίες με Cosmote και Vodafone. Αμετάβλητη η εικόνα της αγοράς τον Ιούλιο. Στο 9,74% το μερίδιο των εναλλακτικών.

Εναλλακτικοί εναντίον ΔΕΗ για τα μερίδια αγοράς
Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρισμού τις νέες καμπάνιες προσέλκυσης πελατών, οπότε και αναμένεται να φανούν οι αλλαγές στα μερίδια της αγοράς. Έτσι μετά τον Ιούνιο, όταν καταγράφηκε αξιοσημείωτη άνοδος των ποσοστών των εναλλακτικών προμηθευτών, τον Ιούλιο τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν στασιμότητα.

Συγκεκριμένα, τον μήνα αυτό η εικόνα της αγοράς παραμένει αμετάβλητη, με τους εναλλακτικούς προμηθευτές να αντιπροσωπεύουν το 9,74% έναντι 9,56% τον Ιούνιο, ενώ αμετάβλητη παραμένει και η σειρά, με την Protergia του ομίλου Μυτιληναίου να διατηρεί τη δεύτερη θέση μεταξύ των ανεξαρτήτων, στην οποία για πρώτη φορά βρέθηκε τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, η ΗΡΩΝ του ομίλου της ΤΕΡΝΑ διατηρεί την πρωτιά (μεταξύ των εναλλακτικών) με 2,70% και ακολουθεί η Protergia με 2,34% και η Elpedison με 2,22%. Σημειώνεται ότι και οι τρεις εταιρείες είναι συνδεδεμένες με ομίλους που ελέγχουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που τις δίνει περιθώρια να ασκήσουν περισσότερο επιθετική πολιτική μάρκετινγκ σε σύγκριση με τις άλλες εταιρείες προμήθειας που συμμετέχουν στον ανταγωνισμό και οι οποίες διατηρούν ποσοστά μεταξύ 0,41 και 0,73%.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι εταιρείες προμήθειας που ανήκουν σε βιομηχανικούς ομίλους ή ΔΕΚΟ, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται με πολύ μικρά ποσοστά ως εκπρόσωποι φορτίων καταναλωτών, οι οποίοι στις περιπτώσεις αυτές είναι εταιρείες ή καταστήματα που ελέγχονται από τους ομίλους. Αναφερόμαστε στα ΕΛΤΑ, στον ΟΤΕ, στην Interbeton και στην ΤΙΤΑΝ, εταιρείες προμήθειας που τροφοδοτούν καταστήματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τα μερίδια των οποίων ωστόσο δεν ξεπερνούν το 0,01-0,02% στην αγορά.

Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται να φανούν οι επιπτώσεις που θα έχουν στις αυξήσεις των μεριδίων από τις συνεργασίες που εγκαινίασαν τον Ιούνιο και Ιούλιο η Protergia και η ΗΡΩΝ. Η πρώτη με τον όμιλο ΟΤΕ (Cosmote) και η δεύτερη με τη Wind. Στην πρώτη περίπτωση και στην αρχική φάση της στρατηγικής συνεργασίας, τα προϊόντα της Protergia (συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος) θα προωθούνται από το δίκτυο των 450 καταστημάτων Cosmote και Γερμανός σε όλη την Ελλάδα. Αντιστοίχως η ΗΡΩΝ θα αξιοποιήσει από το φθινόπωρο το δίκτυο της Wind, που αριθμεί 135 καταστήματα πανελλαδικά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζει και η ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, συζητά συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, αλλά και η Elpedison που διαπραγματεύεται με τη Vodafone.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v