Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 328 δισ. ευρώ έφτασε το χρέος τον Ιούνιο

Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ φούσκωσε το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο. Στα 16,7 δισ. η μέση διάρκεια των δανείων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ. Αυξήθηκε σε 12 δισ. ευρώ ο δανεισμός του Δημοσίου μέσω repos.

Στα 328 δισ. ευρώ έφτασε το χρέος τον Ιούνιο

Στα 328,3 δισ. ευρώ αναρριχήθηκε το δημόσιο χρέος στα τέλη Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ. Η αύξηση από τα 321 δισ. του πρώτου τριμήνου οφείλεται στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης, η οποία τον Ιούλιο ως επί το πλείστον διατέθηκε για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων στην ΕΚΤ.

Από τα στοιχεία του Δελτίου προκύπτει ακόμα πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βελτιώθηκαν, φτάνοντας τα 3,1 δισ. ευρώ από 2,08 στα τέλη Μαρτίου, αλλά και ότι ο διακριτός λογαριασμός εξυπηρέτησης χρέους αβγάτισε και από σχεδόν μηδενικός (63 εκατ.) έφτασε τα 5 δισ. ευρώ (σ.σ. είναι το ποσό με το οποίο λίγες εβδομάδες αργότερα εξοφλήθηκαν τα ομόλογα).

Την ίδια στιγμή πάντως ανοδικά κινούνται και τα repos, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που παίρνει το δημόσιο από φορείς. Εφτασαν τα 12 δισ. ευρώ ή ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα απ' ό,τι τρεις μήνες νωρίτερα.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η μέση διάρκεια του νέου δανεισμού που λαμβάνει η χώρα είναι τα 10,8 έτη και ότι η μέση διάρκεια στο σύνολο του χρέους έχει φτάσει πλέον τα 16,67 χρόνια.

Τέλος, τα δάνεια για τα οποία έχει δοθεί εγγύηση Δημοσίου αντιστοιχούν σε 13,8 δισ. ευρώ, μειωμένα από τα 15,1 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v