Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται νέο ψαλίδι στους τόκους των προθεσμιακών καταθέσεων

Οι εγχώριες τράπεζες αναμένεται να εκμεταλλευθούν τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να ψαλιδίσουν εκ νέου τα επιτόκια των καταθέσεων. Σε ποιους «τομείς» εμφανίζεται ακόμα αυξημένος ανταγωνισμός στα γκισέ.

Ερχεται νέο ψαλίδι στους τόκους των προθεσμιακών καταθέσεων

«Διατεθειμένες να σκύψουν στο πάτωμα για να μαζέψουν ακόμη και ένα σεντ του ευρώ είναι οι ελληνικές τράπεζες», υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς, επιδιώκοντας να περιγράψει παραστατικά την προσπάθεια των διοικήσεων των συστημικών χρηματοπιστωτικών ομίλων να κλείσουν το 2016 με θετικό αποτέλεσμα στην «κάτω γραμμή» των λογιστικών τους καταστάσεων.

Ήδη από την αρχή του έτους συχνά επαναλαμβάνεται το σύνθημα «Κ-Κ-Κ», που σημαίνει έμφαση: α) στη μείωση του «Κόστους», β) στην είσπραξη-διαχείριση «Κόκκινων δανείων» και γ) στην επίτευξη «Κερδών».

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, οι διοικήσεις των τραπεζών προσπαθούν όσο το δυνατόν περισσότερο να περιορίσουν το κόστος χρήματος, πότε μέσα από τη μείωση της έκθεσής τους στον έκτακτο μηχανισμό ELA και πότε μέσα από την υποχώρηση των καταθετικών επιτοκίων.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντα της αγοράς, «ήδη τα επιτόκια έμειναν ολόκληρο το καλοκαίρι σταθερά και είναι καιρός τους να υποχωρήσουν περαιτέρω. Νομίζω μάλιστα ότι όπως οι τράπεζες προχώρησαν στο πρώτο φετινό κύμα μειώσεων των επιτοκίων κατά την περίοδο που φαινόταν ως πιθανότερο σενάριο η θετική πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας από τους θεσμούς, το ίδιο αναμένεται πως θα πράξουν και με τη δεύτερη αξιολόγηση. Θεωρώ λοιπόν πολύ πιθανό να δούμε μια νέα πτώση στα επιτόκια των καταθέσεων (προθεσμιακών και μη) από τώρα έως και τον προσεχή Οκτώβριο-Νοέμβριο».

Γενικότερα, κατά τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, όχι τόσο στο ύψος των επιτοκίων, αλλά κυρίως:

• Στο ποιες προσφορές (εκπτώσεις αγορών σε καταστήματα μέσω χρεωστικών-πιστωτικών καρτών του ομίλου) θα συνοδεύουν τις προθεσμιακές καταθέσεις των πελατών τους.

• Στη διάθεση σύνθετων προϊόντων, που εξασφαλίζουν το αρχικό κεφάλαιο (ή ενδεχομένως και μια ελάχιστη απόδοση), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επίτευξη κεφαλαιακών κερδών για λογαριασμό του πελάτη-καταθέτη.

Στην πτωτική κατεύθυνση των επιτοκίων στην Ελλάδα συνηγορούν παράγοντες όπως η ύπαρξη capital controls, οι αρνητικές αποδόσεις που συνοδεύουν τις καταθέσεις στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, αλλά και οι υψηλές προμήθειες με τις οποίες χρεώνουν τους πελάτες-επενδυτές χαμηλού ρίσκου οι τράπεζες άλλων κρατών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται πως θα συνεχίσουν να προσφέρουν ελκυστικότερα επιτόκια σε όσους καταθέτουν κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό ή από το «στρώμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v