Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο... αέρας επέστρεψε στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους

Ακόμα και σε περιοχές εκτός κέντρου επιστρέφει ο «αέρας», υποστηρίζουν οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός. Ταυτόχρονα παραμένει ζωηρό το ενδιαφέρον επενδυτών για ελληνικά ξενοδοχεία.

Ο... αέρας επέστρεψε στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους

Κινητικότητα καταγράφει στην κτηματαγορά η έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός για το πρώτο εξάμηνο. Η ζήτηση που υπήρξε από επώνυμες εμπορικές επιχειρήσεις αφορούσε «κυρίως προνομιούχες περιοχές όπως η Ερμού, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι, η Κηφισιά, η Σωτήρος στον Πειραιά, η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα επιτυχημένα εμπορικά κέντρα, όπου δεν υπάρχουν κενά διαθέσιμα καταστήματα προς μίσθωση. Τα ζητούμενα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση και επανήλθε το αίτημα του «αέρα» σε εμπορικούς δρόμους σε αρκετές περιπτώσεις καταστημάτων».

Όσον αφορά στη ζήτηση στις μεγαλύτερες δευτερεύουσες αγορές, όπως η Καλλιθέα, το Περιστέρι, το Χαλάνδρι, η Νέα Σμύρνη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η έλλειψη κενών καταστημάτων και η αυξημένη ζήτηση είχαν ως αποτέλεσμα τα ενοίκια να παρουσιάσουν αυξητική τάση και να ζητείται και σε αυτές τις περιοχές «αέρας».

Ζωηρό το ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία

Η αγορά για τα ξενοδοχεία παρέμεινε υψηλή το 2014, το 2015 και το 1ο εξάμηνο του 2016, «ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού από τα ξενοδοχεία το 2013. Νέα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων έχουν εισέλθει στην αγορά, με νέους διεθνείς φορείς να θεσπίζουν την παρουσία τους και μεγάλους παίκτες να επεκτείνουν τις θέσεις τους».

Οι τιμές αγοράς των δωματίων στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κυμανθούν «μεταξύ €35.000 έως €65.000 για τα δευτεροβάθμια ξενοδοχεία 4 αστέρων, ενώ τα δωμάτια των προνομιακών 4 αστέρων ξενοδοχείων κυμαίνονται μεταξύ €65.000 και €95.000.

Οι τιμές αγοράς των δωματίων των ξενοδοχείων 5 αστέρων εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από €100.000 έως €160.000, ανάλογα με την τοποθεσία του ξενοδοχείου. Για την κατηγορία πολυτελείας 5 αστέρων, οι αγοραίες τιμές των δωματίων εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες της κατηγορίας 5 αστέρων και κυμαίνονται μεταξύ €200.000 και €400.000».

Η ξενοδοχειακή αγορά 5 και 4 αστέρων στην Ελλάδα έχει και συνεχίζει να προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον από τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Οι επενδυτές, επίσης, «βρίσκονται σε αναμονή για το πώς οι τράπεζες τελικά θα χειριστούν την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ξενοδοχείων. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικό χαρτοφυλάκιο προνομιακών ξενοδοχείων και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το παρόν ανέρχεται σε €2.5 δισ., ενώ επιπλέον €3.0 δισ. είναι σε 90 ημέρες καθυστέρηση».

Στην αγορά γραφείων στην Αθήνα, από το 2008 έχει παρατηρηθεί μια μέση πτώση στις τιμές ενοικίασης και πώλησης στην πρωτεύουσα μεταξύ 35% και 45% αντίστοιχα. Προτεραιότητα για τους μισθωτές συνεχίζει να είναι η μείωση των τετραγωνικών και η επίτευξη περισσότερο προσιτών ενοικίων.

Η ζήτηση και "οι μεταστεγάσεις ενδιαφερομένων συνεχίζει να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το τελευταίο εξάμηνο και το ίδιο βλέπουμε και για το πρώτο εξάμηνο του 2016, με λίγες μισθώσεις να έχουν ολοκληρωθεί". Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συνεχίζουν να είναι η Λεωφόρος Κηφισίας και το κέντρο της Αθήνας.

Η αγορά των logistics ακολούθησε στενά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2005-2008 και οδήγησε τα ενοίκια από τα € 4,00/m2/μήνα το 2004 στο να φτάσουν τα € 6,00/m2/μήνα το 2008 για σύγχρονους και ποιοτικούς χώρους σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την έκθεση της Δανός, «μέχρι το 2009 η οικονομική κρίση είχε σημαντική επίδραση στην αγορά των logistics, με μεγάλη μείωση της ζήτησης που οδήγησε στην πτώση των μισθωμάτων, ακόμα και στο € 1,00/m2/μήνα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το 2015, τα ενοίκια έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα και βλέπουμε ότι σταθεροποιούνται στα €3,00/m2/ μήνα», για πρώτης κατηγορίας υποδομές Logistics. Οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά στον τομέα των logistics συνδέεται κυρίως με μετεγκαταστάσεις και αναδιαπραγματεύσεις, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις επιδιώκουν στρατηγικές βελτιστοποίησης του κόστους για να επωφεληθούν από την αγορά σήμερα.

Προχωρούν σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθώντας να κάνουν τη μετάβαση σε πιο σύγχρονους και αποδοτικούς χώρους, ή προσπαθώντας να επηρεάσουν και να επαναδιαπραγματευθούν τα υφιστάμενα μισθώματα, ώστε να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερους όρους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v