Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλος με τη δήλωση Φωτίου για τους δημόσιους υπαλλήλους

«Δεν δεχόμαστε τη συλλήβδην απαξίωση των υπαλλήλων και του δυναμικού του υπουργείου Εργασίας», δηλώνει ο εκπρόσωπός τους. Πώς απαντά η υπουργός.

Σάλος με τη δήλωση Φωτίου για τους δημόσιους υπαλλήλους

Τρίωρη στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου έως και τις 10 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο υπουργείο, αντιδρώντας σε δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου, η οποία σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία δεν κάνουν τίποτα και στο υπουργείο που τους ξέρει έναν έναν το 15% δουλεύει και οι υπόλοιποι την υπονομεύουν.

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Εργασίας εξέφρασαν γι' αυτή τη δήλωση, την έντονη δυσαρέσκειά τους κάνοντας λόγο για αυταρχικές συμπεριφορές, αναίτιες επιθέσεις και προσβολές, κατηγορώντας την κυρία Φωτίου ότι λασπολογεί, καλώντας την να κατονομάσει αυτούς που την υπονομεύουν.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ: «Δεν δεχόμαστε τη συλλήβδην απαξίωση των υπαλλήλων και του δυναμικού του υπουργείου και καλώ την κυρία Φωτίου να ανασκευάσει τις δηλώσεις της, που θίγουν τους 1.100 εργαζομένους του υπουργείου».

Τι ανέφερε η υπουργός στο επίμαχο απόσπασμα

Σύμφωνα με το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, από το nstv webtv,  σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Αν νομίζετε ότι είναι αυτό που λέει ο κόσμος, ναι, ρε παιδί μου, τους δημόσιους υπαλλήλους τα υπουργεία που δεν κάνουν τίποτα, που όντως δεν κάνουν τίποτα και αυτό είναι μια άλλη ιστορία και θα τη συζητήσουμε, γιατί αυτή είναι και η εμπειρία μας πια μέσα από το πώς δουλεύουν τα υπουργεία, γι' αυτό σας είπα ένα κράτος στο οποίο καθόμαστε εμείς από πάνω και από κάτω μάς υπονομεύει το σύμπαν. 

Αν εγώ δεν είχα νομικό σύμβουλο από το πρωί μέχρι το βράδυ, αυτά που μου φέρνανε να υπογράψω, θα με είχαν πάει στη φυλακή. Και για να εξηγούμαστε, το 15% του υπουργείου μου, γιατί  ενάμιση χρόνο τους έχω μάθει, έναν έναν, είναι νέα παιδιά και αυτά συνεργάζονται μαζί μας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεξιοί, ό,τι να 'ναι, εμείς δεν ζητήσαμε κοινωνικά φρονήματα, αλλά είναι άνθρωποι που ξέρουν γράμματα και μας βοηθάνε. Μας βοηθάνε, όχι με αυτοθυσία, αλλά μας βοηθάνε. Το υπόλοιπο 25% είναι όλα τα διευθυντικά στελέχη, μας υπονομεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στέλνουν μόνοι τους εγκυκλίους και μετά βγαίνει η Φωτίου στα κανάλια, ότι η Φωτίου έκοψε η άκαρδη τα τάδε επιδόματα. Εχει στείλει ο διευθυντής μόνος του εγκύκλιο που κόβει το επίδομα. Τι να σας πρωτοπώ».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 6'.54":

Η απάντηση της υπουργού

Σε απάντηση σχετικής ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας, η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου έκανε την εξής δήλωση:

«Λυπάμαι για τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας, η οποία πήρε απόφαση βασιζόμενη σε στοιχεία αποσπασματικά από το διαδίκτυο και δεν θέλησε να συναντηθεί μαζί μου, παρά τη σχετική μου πρόταση, μόλις πληροφορήθηκα την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ.

Η εμπειρία μου τους 18 μήνες που βρίσκομαι στο Υπουργείο και συνεργάζομαι καθημερινά με το προσωπικό των υπηρεσιών της Πρόνοιας είναι ιδιαίτερα θετική και αποδοτική. Αυτή η συνεργασία έχει δώσει και δίνει πολλούς καρπούς στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, στον σχεδιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, στο ΤΕΒΑ, στην προστασία ΑμεΑ, ηλικιωμένων και παιδιών και σε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά τις "φήμες" που "με εμφανίζουν ως εμπνεύστρια νέων Ειδικών Γραμματειών χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες", οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΟΣΥΠΕ κάνουν λάθος. Δεν πρόκειται για φήμες αλλά για νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Ρομά (άρθρα 40-45 του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία).

Εκεί περιγράφονται επακριβώς οι αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας και δεν προβλέπονται θέσεις μετακλητών υπαλλήλων (ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών), αντίθετα προβλέπεται ότι η υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας θα στελεχωθεί από το δυναμικό του Υπουργείου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης θα ήταν εύκολο να το πληροφορηθούν από εμένα προσωπικά, ώστε να μην εκτίθενται οι ίδιοι και να μην εκθέτουν το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων του Υπουργείου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v