Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μπαίνει ξανά στις ράγες το ντιλ με KKR

Εντατικοποιούνται οι συζητήσεις για την πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων 1,2 δισ. ευρώ από Alpha Bank και Eurobank. «Θα προχωρήσει με γοργά βήματα το deal», αναφέρουν πηγές. Γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις.

Τράπεζες: Μπαίνει ξανά στις ράγες το ντιλ με KKR

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία της κοινής πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην οποία συμφώνησαν -τον Μάιο του 2016- οι Eurobank, Alpha Bank και το fund KKR, προωθούν τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά το «πάγωμα» του εγχειρήματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Βασική αιτία της καθυστέρησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ανατροπή και αναταραχή που προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές με γνώση της συμφωνίας του KKR με τις δύο ελληνικές τράπεζες αναφέρουν ότι η απόφαση των Βρετανών προκάλεσε αναταραχή, κυρίως στα funds, γεγονός που εξηγεί τον «χαμένο χρόνο», ωστόσο τώρα το deal επανέρχεται στο προσκήνιο και ήδη δρομολογούνται οι απαραίτητες διαδικασίες.

«Έχουν ξεκινήσει, εκ νέου, με ένταση οι συζητήσεις για να δρομολογηθεί το εγχείρημα και εκτιμούμε ότι η συμφωνία θα προχωρήσει με γοργά βήματα τους επόμενους μήνες», τονίζουν.

Δάνεια 1,8 δισ. ευρώ

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, στο «μικρό σχήμα» θα μετάσχει και η Τράπεζα Πειραιώς με 600 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ανεβάζοντας το συνολικό προς διαχείριση χαρτοφυλάκιο στο 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια που θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα δεν πωλούνται από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά δίνεται απλώς η διαχείρισή τους. Στην κοινοπραξία θα μετάσχει με ποσοστό 5% και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD), η οποία αποτελεί μέτοχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατόπιν της τοποθέτησής της στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2015.

Η EBRD εκτός των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις, τα δάνεια των οποίων θα μεταφερθούν στην κοινή πλατφόρμα, θα παρέχει και χρηματοδότηση όπου χρειασθεί.

Μόνο βιώσιμες

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η ανάγκη ενεργοποίησης της κοινής πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

«Οι στόχοι για τη μείωση των επισφαλειών, για τους οποίους δεσμευθήκαμε στο SSM και στην ΤτΕ, είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και επιθετικά σε όλα τα μέτωπα. Γι' αυτό το deal με το KKR είναι ανάγκη να μπει μέχρι το τέλος του έτους σε ράγες», αναφέρει στέλεχος τράπεζας στο Euro2day.gr.

Τα προβληματικά δάνεια που θα μεταφερθούν στην εν λόγω πλατφόρμα προέρχονται από εταιρείες οι οποίες έχουν κριθεί βιώσιμες και εντοπίζονται στους κλάδους του τουρισμού (δάνεια ξενοδοχειακών αλυσίδων), των κατασκευών και της βαριάς βιομηχανίας. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων χρειάζεται αναδιάρθρωση δανεισμού και νέα κεφάλαια αλλά και ενίσχυση του management.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v