Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα βήμα πιο κοντά στη υποδόση του 1,7 δισ.

Τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών φαίνεται να ανοίγουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφορικά με τη ροή πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ενα βήμα πιο κοντά στη υποδόση του 1,7 δισ.

Τα στοιχεία δείχνουν πληρωμή 2,029 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, υπερκαλύπτοντας τον στόχο πληρωμών τουλάχιστον του 80% των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί (1,8 δισ. ευρώ) για τον λόγο αυτό κατά την προηγούμενη εκταμίευση από τον ESM.

Στις 10 Οκτωβρίου, το Eurogroup έλαβε την πολιτική απόφαση εκταμίευσης της δόσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ που σχετιζόταν με την ικανοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και αφορούσαν σε δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Εκκρεμεί για τη φυσική εκταμίευση των κεφαλαίων η συνεδρίαση του ΔΣ του ESM.

Για το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ, το Eurogroup ζήτησε τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου προκειμένου να πιστοποιήσει ότι έχουν πέσει στην αγορά τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων που είχαν προηγουμένως εκταμιευτεί για αυτό τον λόγο.

Το κριτήριο αυτό φαίνεται πλέον να ικανοποιείται. Πλην όμως, υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος. Για την εκταμίευση, υπάρχει όρος και μη δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μεσοδιάστημα. Θα αξιολογηθεί δηλαδή η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Και αυτό για να φανεί θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1.144 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2.499 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε 3,2 δισ. ευρώ έναντι 2,678 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016 σε 34.851 εκατ. ευρώ, από 31.463 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 2.029 εκατ. ευρώ που αφορούν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 36.051 εκατ. ευρώ, από 33.832 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v