Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παππάς: Το κλειστό κλαμπ των καναλιών τελείωσε

Δυνατότητα καναλιών που αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν να εκπέμψουν, αν πληρούν τους όρους, βλέπει ο υπουργός Επικρατείας. Βάση για το τίμημα των προσωρινών αδειών τα 250 εκατ. Εκκληση να συγκροτηθεί γρήγορα ΕΣΡ.

Παππάς: Το κλειστό κλαμπ των καναλιών τελείωσε

Αιχμές κατά του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ, άφησε εκ νέου ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο κρατικό κανάλι.

Τόνισε ότι ο νόμος είχε αυστηρά κριτήρια και είχε στόχο να σταματήσει ένα καθεστώς ανομίας που διατηρείται επί 27 χρόνια. Τόνισε δε ότι μόνο ένα άρθρο κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Το θέμα της συνταγματικότητας είναι επίφαση για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ είχε από το πρωί στείλει μήνυμα ότι θα αλλάξει τον νόμο βγει δεν βγει αντισυνταγματικός, σημείωσε προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να συνεχιστεί η αεροπειρατεία.

Ο διαγωνισμός δεν είχε στόχο να πάρουν άδειες οι «δικοί μας», είχε τους αυστηρότερους κανόνες που έχουν τεθεί ποτέ, υποστήριξε.

Αυτοί που έχουν τώρα άδεια την έχουν γιατί πέτυχαν την «αεροπειρατεία», αυτοί που θα έπαιρναν με εμάς θα ήταν όσοι περνούσαν τους αυστηρούς κανόνες και κατέβαλαν το τίμημα.

Οπως είπε, αν κάποιος νομίζει ότι η απόφαση θα μας κάνει να λειτουργήσουμε όπως οι προηγούμενοι, κάνουν λάθος. «Δεν θα πάω στο γραφείο μου να υπογράψω ένα παλιόχαρτο όπως οι προηγούμενοι», τόνισε. Για εμένα το πιο εύκολο θα ήταν να πω στο κλειστό κλαμπ των καναλαρχών «συνεχίστε να λειτουργείτε όπως πριν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «στη θέση μου βρίσκομαι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και απολαμβάνω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού». Ξέραμε ότι θα ζητήσουν παραιτήσεις και εκλογές. Δεν τους αφορά.

Η αυτοκριτική

Αν βρισκόσασταν στη θέση μου μπροστά σε τέτοια νομικά κενά (δεν υπήρχε ΕΣΡ), θα βλέπατε τα τεράστια εμπόδια, πολιτικά και νομικά. Λάθη μπορούν να γίνουν, αλλά πιστεύω ότι καλά πορευτήκαμε. Αν γυρίζαμε τον χρόνο πίσω, έτσι έπρεπε να προχωρήσουμε. Κάναμε τα πάντα για να συγκροτηθεί ΕΣΡ. Επρεπε να αποδεχτούμε το προηγούμενο status quo, ή να προχωρήσουμε. Και τώρα θα προχωρήσουμε, δεν θα κάνουμε πίσω.

Σημείωσε ότι οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος ασφυκτικών πιέσεων από τα κανάλια. Είχαμε μαραθώνια τηλεοπτικά δελτία, υποστήριξε.

Δεν είναι ανήθικο να λες ότι τα χρήματα θα τα στερηθούν αδύναμοι (παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και προσωπικό στα νοσοκομεία), απάντησε σε ερώτηση για τις θέσεις που διατύπωσε η Ολγα Γεροβασίλη.

Τι θα γίνει

Θα οριστεί τίμημα για τις προσωρινές τηλεοπτικές άδειες. Ο διαγωνισμός έχει δημιουργήσει μια «εύλογη» αποτίμηση και θα πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Οι άδειες στον διαγωνισμό δόθηκαν για 10 χρόνια με αντίτιμο 250 εκατ., άρα δημιουργείται ένα θεωρητικό αντίτιμο της τάξης των 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τώρα δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε άδειες, ελπίζουμε να γίνει ο διαγωνισμός (που ευχόμαστε να γίνει γρήγορα).

Τη Δευτέρα θα φέρουμε τη ρύθμιση στη Βουλή, επανέλαβε. Η διαδικασία νέου διαγωνισμού θέλει πολύ χρόνο. Δεν θα αφήσουμε να δημιουργηθεί κενό ούτε για μία ημέρα. Το ίδιο το ΕΣΡ έκρινε αντισυνταγματικό το προηγούμενο καθεστώς και πρέπει να θεραπευτεί αυτό το κενό.

Μπορούν να ανοίξουν κανάλια

Οι νέοι καναλάρχες μπορούν να δουν τους όρους που θα βάλουμε και θα μπορούν και άλλοι συμπολίτες να μπουν στη διαδικασία. Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ.

Θα πρέπει, βέβαια, να πληρούνται οι προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εργαζομένων που θέσαμε, στις κτιριακές υποδομές κ.τλ. «Δεν είμαστε νομικά σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών».

Είναι υπόλογοι όσοι υπονόμευσαν τη διαδικασία που εξασφάλισε υψηλό τίμημα, το οποίο τώρα πρέπει να επιστραφεί, τόνισε.

Το τσάμπα πέθανε 

Χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνισε πως «δικαίως δημιουργεί αίσθημα αδικίας σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, διότι έρχεται να αναστείλει την εφαρμογή μιας πράξης της Διοίκησης που έβαλε τέρμα σε ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας 27 χρόνων -και εκτός αυτού μετέφερε πόρους από πλούσιους συμπολίτες μας σε συμπολίτες που είχαν ανάγκη την αξιοποίηση του πόρου, σε παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία».

«Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα νέα ρύθμιση, που θα ισχύει από τώρα μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Δηλώνουμε ευθαρσώς πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ούτε οι συχνότητες είναι δωρεάν, ούτε η ανομία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Ο διαγωνισμός έφερε 255 εκατ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πολύ δύσκολη για την πατρίδα περίοδο. Δυστυχώς υπήρξε αυτή η απόφαση. Είναι προφανώς δεσμευτική, είναι και άδικη και δημιουργεί και αισθήματα στον ελληνικό λαό», τόνισε.

Ακόμη, είπε ότι «είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες πως κάποιοι εκτιμούν και προσπαθούν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Τις κυβερνήσεις όμως δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εκλογές και η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης. Η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν -και όσοι νομίζουν πως θα βάλουν φρένο στη βούληση της κυβέρνησης να πληρώσουν όσοι θέλουν να λάβουν άδεια, δεύτερον να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν εφαρμόζοντας τις βασικές προδιαγραφές, δεν θα πετύχουν να λειτουργούν χωρίς τις αυστηρές ρυθμίσεις».

«Αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Θα είναι ρύθμιση-γέφυρα. Όσοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε ευθαρσώς να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε η προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και τάξη θα μπει και θα είναι πολύ αυστηρή και δωρεάν δεν θα μπορούν να εκπέμπουν».

«Με βάση την απόφαση, γυρίζουμε σε καθεστώς που το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει “αντισυνταγματικό”. Ο ομιλών δεν έχει υπογράψει το καθεστώς νόμιμης λειτουργίας που υπέγραφαν για να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς κατάληψης των συχνοτήτων -και αυτή τη στιγμή, κανένα απ' τα κανάλια δεν έχει ούτε άδεια, ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας», κατέληξε ο Νίκος Παππάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v