Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wikileaks: Οι Ελληνοαμερικανοί, ο Τσίπρας και η συμφωνία με τους δανειστές

Στο email που δημοσίευσαν τα Wikileaks, ο σύμβουλος του Ομπάμα ενημερώνει τον Ποντέστα ότι ακολούθησε τις προτάσεις του για την Ελλάδα, μίλησε με τον Φιλ Αγγελίδης και προσέγγισε τον Μάικλ Δουκάκης.

Wikileaks: Οι Ελληνοαμερικανοί, ο Τσίπρας και η συμφωνία με τους δανειστές

Ένα νέο email ανάμεσα στον Τζον Ποντέστα, τον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, και τον Τζέφρι Ζάιεντς, έναν εκ των οικονομικών συμβούλων του Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την Ελλάδα και την προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει το Plan A των μεταρρυθμίσεων, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Στο email που δημοσίευσε ο ιστότοπος Wikileaks, ο σύμβουλος του Ομπάμα ενημερώνει τον Ποντέστα ότι ακολούθησε τις προτάσεις του για την Ελλάδα και μίλησε με τον Φιλ Αγγελίδης, τον υποψήφιο κυβερνήτη των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια το 2006, και προσέγγισε τον Μάικλ Δουκάκης.

Όπως αναφέρει το email, «Ο Αγγελίδης δεν είναι κοντά με τον Τσίπρα, αλλά να σημειωθεί ότι ήταν στο πλευρό του Τσίπρα όταν μαζί με άλλους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς έκανε ταξίδι στις ΗΠΑ, ενώ ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης και από τότε έχουν κρατήσει επαφή. Μίλησε με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, έναν συμμαθητή του στο κολέγιο που τον γνωρίζει εδώ και 40 χρόνια, αυτό το απόγευμα για το πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποστολή του μηνύματος προς τον Τσίπρα για την εφαρμογή του Plan A, ότι δηλαδή ο Τσίπρας έχει τους δικούς του στόχους στο εσωτερικό, το ίδιο ισχύει όμως και για τη Μέρκελ και πρέπει να προχωρήσει με ένα αξιόπιστο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ο Αγγελίδης είπε ότι σε περίπτωση εξόδου θα ήθελε να βοηθήσει και προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια».

Όσον αφορά τον Μάικλ Δουκάκης, ο σύμβουλος του Ομπάμα ενημερώνει τον Ποντέστα ότι «προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα για όποιον σκοπό χρειάζεται. Σημείωσε ότι δεν γνώριζε κάποιον που να έχει στενούς δεσμούς απευθείας με τον Τσίπρα. Του τόνισα ότι εμείς επικεντρωνόμαστε στο Plan Α, για να υπάρξει συμφωνία, και ότι θα πρέπει να ψάξει βαθιά στο δίκτυό του και να σκεφτεί όποιον τυχόν ξέρει που μπορεί να κινητοποιήσει τον Τσίπρα. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, μου διατύπωσε ιδέες για παροχή βοήθειας από Αμερικανούς ειδικούς προκειμένου να πεισθεί η Ελλάδα να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό για την ικανότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων (π.χ. η εφορία να συγκεντρώνει περισσότερους φόρους). Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή».

Σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα εστάλη στις 8 Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015.

Διαβάστε εδώ το e-mail

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v