Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πάγος» στο νόμο-γέφυρα και νέα προσπάθεια για ΕΣΡ

Ακαρπη η σημερινή διαδικασία, μετά την άρνηση της ΝΔ. Απέσυρε τον Β. Πολύδωρα και άλλαξε πρόταση για τον αντιπρόεδρο ο Ν. Βούτσης, εξασφαλίζοντας το «ναι» από ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Δεν προχωρά η πρωτοβουλία για τις προσωρινές άδειες, πριν τη νέα συνεδρίαση της Διάσκεψης Προέδρων.

«Πάγος» στο νόμο-γέφυρα και νέα προσπάθεια για ΕΣΡ

Χωρίς να βγει λευκός καπνός αλλά με ανατροπές ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων. Η ψηφοφορία έβγαλε 16 «ναι», «ένα» όχι και έξι «παρών».

Νωρίτερα υπήρξαν δύο εκπλήξεις:

1) Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, ο κος Βούτσης δήλωσε ότι αποσύρει την πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα καθώς και ο ίδιος ο προταθείς είχε εκφράσει την άποψη ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να εκλεγεί με οριακή πλειοψηφία αλλά να είναι κοινής αποδοχής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία πρόεδρος του ΕΣΡ θα είναι ο Ροδόλφος Μορώνης (προοριζόταν για αντιπρόεδρος) και αντιπρόεδρος ο Βασίλης Μουλόπουλος.

2) Πριν την ψηφοφορία και αποδεχόμενος αίτημα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που το έθεσαν ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν «ναι», ο πρόεδρος της Βουλής άλλαξε την πρότασή του και για τη θέση του αντιπροέδρου πρότεινε τον κ. Κιάο αντί του κου Μουλόπουλου.

Στη διαδικασία η Νέα Δημοκρατία ψήφισε «παρών», όπως και το ΚΚΕ, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής απουσίαζε ενώ ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων ψήφισε «όχι».

Με την ολοκλήρωση της διάσκεψης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου, παρουσία και του Νίκου Βούτση. Αποφασίστηκε, με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για τις προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας των καναλιών αλλά να συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια ακόμα προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ.

Μαξίμου: Η ευρεία πλειοψηφία υποχρεώνει τη ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της

Από την πλευρά του, το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως «για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στη συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5.

Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση.

Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης», τονίζει το Μαξίμου.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:

Δεν υφίσταται θέμα ασυμβίβαστου για τον Βύρωνα Πολύδωρα (σ.σ. ως δηλωμένος αρχηγός κόμματος) ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής. Το θέμα των ασυμβίβαστου διερευνάται μετά τη διαδικασία εκλογής και πριν γίνει το ΦΕΚ διορισμού.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως είχε την ελπίδα ότι δεν θα κατεβεί η συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι. Δεδομένου ότι ήρθε, σε συνδυασμό με την τροπολογία Παππά για την αναστολή των άρθρων του νόμου που αφορούν τον ορισμό του αριθμού των αδειών και τη μετάβαση των αρμοδιοτήτων για τον διαγωνισμό στο ΕΣΡ αρχικά, τόνισε ότι υπάρχει ένα παράδοξο στο ότι η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα έγινε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και όχι από τον πρόεδρο της Βουλής.

Για την τροπολογία είπε ότι περίμενε περισσότερη σοβαρότητα από την κυβέρνηση και όχι την κατάθεσή της 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του κόμματος, είπε ότι θα πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του ο νόμος Παππά και εν συνεχεία να γίνει συζήτηση για τα ονόματα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Διάσκεψη των Προέδρων, τόνισε πως πιστεύει ότι το Σύνταγμα πρέπει να επιτρέπει γρηγορότερα αναθεωρήσεις κανόνων όπως αυτή που προβλέπει πλειοψηφία 4/5. «Όταν έγινε το Σύνταγμα, υπήρχαν τέσσερα κόμματα στη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι ο ίδιος προσπάθησε να εξασφαλίσει ομοφωνία σε μια Βουλή οκτώ κομμάτων.

Όπως είπε, με τη δημοσιοποίηση ονομάτων ουσιαστικά ναρκοθετείται η διαδικασία συναινέσεων και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν βοηθά το έργο του Ν. Βούτση, που έχει δείξει τα εχέγγυα ότι μπορεί να τον εμπιστευτούν τα κόμματα.
Παραδέχτηκε ότι από 31/12/2015 έχουν λήξει οι άδειες των καναλιών και ζήτησε να αλλάξει η έκφραση «αναστέλλεται» στην τροπολογία.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση σαμποτάρει την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ.

Η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι ο Β. Πολύδωρας χαίρει της εκτίμησης του κόμματος, παρότι ανήκει σε διαφορετικό χώρο και γι’ αυτό θα ψηφίσει «παρών».

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι πάγια θέση ήταν να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Σημείωσε ότι κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή ακριβώς την απόφαση του ΣτΕ και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μια επιφύλαξη.

Ζήτησε να αλλάξει στην τροπολογία η λέξη «αναστέλλεται» σε «καταργείται» (σ.σ. αναφορικά με την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΣτΕ). Αν γίνει αυτό δεκτό, είπε ότι το κόμμα θα συμβάλει αλλά σημείωσε ότι συμφωνεί περισσότερο με το όνομα του Αδ. Μορώνη για πρόεδρο παρά με αυτό του Β. Πολύδωρα και πρότεινε για πρόεδρο τον κ. Σωτηρέλη.

Επ' αυτού, ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι εγγυάται πως δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υπαναχώρηση από την κυβέρνηση στο θέμα της επιστροφής των αρμοδιοτήτων. Η διατύπωση «αναστέλλεται» είναι νομικά ορθή για να μην υπάρξουν νομικές αιτιάσεις και απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου από τους υπερθεματιστές μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακοίνωσης του σκεπτικού του ΣτΕ. Δεν έχει να κάνει με επιφύλαξη της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα κρατήσει τη σταθερή του θέση, δηλαδή να ψηφίσει «παρών».

Το Ποτάμι δια του Σπύρου Λυκούδη επίσης ζήτησε να αντικατασταθεί το «αναστέλλεται» με το «κατάργηση». Όπως είπε δεν είναι συναινετική η πρόταση για πρόεδρο Βύρωνα Πολύδωρα.

Κάλεσε τον Νίκο Βούτση να αναλάβει πρωτοβουλία για αναδιατύπωση της τροπολογίας και να ξανασκεφτεί το θέμα του προέδρου. Αρκέστηκε να πει ότι αν γίνουν αυτά, η καλή πρόθεση υπάρχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v