Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Η ΕΤΕ δεν μπορεί να αγνοεί τις αποφάσεις του βασικού μετόχου

Το ρήγμα μεταξύ Εθνικής και ΤΧΣ οφείλει να κλείσει άμεσα, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής των όρων της συμφωνίας και νέα μέτρα, υποστηρίζει. Σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τζανακόπουλος: Η ΕΤΕ δεν μπορεί να αγνοεί τις αποφάσεις του βασικού μετόχου

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, αλλά δεν παρεμβαίνει στην επιλογή των διοικήσεων καθώς δεν είναι αυτός ο θεσμικός της ρόλος, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας κατά τη διάρκεια του briefing σε ερώτηση του Euro2day.gr για το θέμα που έχει ανακύψει με τη διοίκηση της ΕΤΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. 

Ωστόσο η κυβέρνηση «δηλώνει με σαφήνεια ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΤΧΣ και διοίκησης της Εθνικής οφείλει να κλείσει άμεσα», τόνισε, προσθέτοντας ότι δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών.
«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της», ξεκαθάρισε.

Σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Δεν έχει τεθεί από κανέναν τέτοιο θέμα.

Η οικονομία και το «τέταρτο μνημόνιο»

Μπαίνουμε σε φάση ανάπτυξης αλλά έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες, υποστήριξε. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% και η ανεργία θα μειωθεί στο 22%. Παράλληλα επιβεβαιώνεται η επίτευξη φέτος των στόχων στο πρόγραμμα. 

Σε ό,τι αφορά στο χρέος ξεκαθάρισε ότι έχουμε στόχο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Εκτίμησε ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζ. Ράις. «Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής των όρων της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό το βλέπει μόνο η Νέα Δημοκρατία».

Το χρονοδιάγραμμα και το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένο. Στις 5 Δεκεμβρίου στοχεύουμε να πάρουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κοινός στόχος με το ΔΝΤ είναι να εξασφαλίσουμε έναν «καθαρό διάδρομο» 10ετίας.

Ξεκαθάρισε ότι με το ΔΝΤ θα υπογραφεί, όπως γίνεται πάντα, ξεχωριστή συμφωνία, αλλά δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα πέραν από αυτά που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση του Ταμείου ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, τόνισε ότι βασικό μέτρο για τα πλεονάσματα αποτελούν τα στοιχεία της Eurostat. Από τη στιγμή που η Eurostat λέει ότι οι στόχοι πιάνονται, δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα.

Η επίσκεψη Ομπάμα

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. Όπως είπε, έχει τη σημασία της το γεγονός ότι συνοδεύεται από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, που έχει τις γνωστές θέσεις για το θέμα του χρέους. 

Μια δήλωση του προέδρου Ομπάμα έχει ειδική βαρύτητα για την πίεση που ασκεί, τόνισε και συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει και ελπίζει για εξελίξεις στη ρύθμιση του χρέους το συντομότερο δυνατό.

Το ΕΣΡ

Παρά τη διαρκή άρνηση της ΝΔ και τη δεκάμηνη αδιαλλαξία της, επετεύχθη η συγκρότηση του οργάνου. Πριν τρεις ημέρες ζητούσε την πλήρη κατάργηση του ν. Παππά αλλά τελικά υπαναχώρησε.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, είναι σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία του διαγωνισμού και να υπάρξει υψηλό τίμημα.

Θα υπάρξει διαβούλευση με το ΕΣΡ για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, ενώ σε ό,τι αφορά στα κριτήρια (εργαζόμενοι κ.τλ.) ισχύουν όσα αναφέρονται στον νόμο Παππά.

Βούληση της κυβέρνησης είναι πρώτα να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με το ΕΣΡ και μετά να παρθούν αποφάσεις, απάντησε σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει «νόμος-γέφυρα» και προσωρινές άδειες μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v