Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιάρθρωση-πακέτο για τα ομόλογα EFSF

Να συμπεριληφθούν στην ανταλλαγή και οι τίτλοι που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, ζητά η Αθήνα. Κάμπτονται οι αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας. Το αρχικό ποσό των τίτλων EFSF που έλαβαν από το ΤΧΣ οι τράπεζες και η «ακτινογραφία» της θέσης τους.

Αναδιάρθρωση-πακέτο για τα ομόλογα EFSF

Το σύνολο των ομολόγων, που έχει εκδώσει ο Προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) και είχαν λάβει οι εγχώριες τράπεζες, μέσω του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΧΣ, ζητά η ελληνική πλευρά να συμπεριληφθούν στη μίνι αναδιάρθρωση χρέους.

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα μέτρα βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους, που συζητά η κυβέρνηση με τους πιστωτές, είναι η ανταλλαγή των ομολόγων έκδοσης EFSF, με νέους τίτλους σταθερού επιτοκίου, τους οποίους θα εκδώσει ο Μόνιμος Μηχανισμός (ESM).

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο δανείστηκε από τον EFSF για να καλύψει, μέσω του ΤΧΣ, μέρος της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες οδηγήθηκαν σε διάσπαση.

Η ελληνική πλευρά ζητά στη συζητούμενη ανταλλαγή να συμπεριληφθούν, πέραν των ομολόγων που διακρατούν, αυτή τη στιγμή, οι εγχώριες τράπεζες και οι τίτλοι που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι αρχικές αντιρρήσεις που είχε η ΕΚΤ για το θέμα έχουν καμφθεί και ανοίγει ο δρόμος, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει ανταλλαγή του συνόλου των τίτλων EFSF, που ανέρχονται σε περίπου 37 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, οι εγχώριες τράπεζες κατείχαν στο τέλος Οκτωβρίου τίτλους ονομαστικής αξίας περίπου 29 δισ. ευρώ.

Οι τίτλοι που κατέχουν οι συστημικές τράπεζες

Ως την 30ή Σεπτεμβρίου η Πειραιώς πώλησε ομόλογα έκδοσης EFSF ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ και κατείχε τίτλους ονομαστικής αξίας 11,8 δισ. ευρώ. Η Eurobank πούλησε ως το τέλος Οκτωβρίου τίτλους αξίας 2,43 δισ. ευρώ και η θέση της περιορίστηκε στα 7,6 δισ.

Η Εθνική πούλησε στο 9μηνο τίτλους EFSF ονομαστικής αξίας 2,36 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η θέση της, στις 30/9, να υποχωρήσει στα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερη.

Τέλος, η Alpha είχε πουλήσει τίτλους 400 εκατ. ευρώ ως τις 30/6 και η σημερινή της θέση εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα 3 με 3,3 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v