Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Θέλουμε επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup

Ποια τα ανοιχτά ζητήματα και τι προβλέπει για αυτά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Τι είπε για τα επιδόματα και τα χρήματα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τζανακόπουλος: Θέλουμε επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup

Αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, τουλάχιστον επί της αρχής, στο Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκε το πρωί στο Καλημέρα Ελλάδα, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και έκτακτου Eurogroup μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι υπάρχει καλό κλίμα για να υπάρξει συμφωνία και ότι μένουν μονάχα τρία ανοιχτά ζητήματα.

Όπως είπε, «αγκάθι» παραμένουν τα εργασιακά, ενώ γεφυρώσιμο χαρακτήρισε το κενό που υπάρχει για τα δημοσιονομικά του 2018, που θεωρεί ωστόσο ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει βρεθεί λύση. Επίσης, στο ζήτημα των ενεργειακών υπάρχει ακόμα ένα μικρό κενό, αλλά και αυτό αναμένεται να γεφυρωθεί μέχρι το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον «πυρήνα» αποτελεί η τεχνική συμφωνία σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό. «Θέλουμε επί της αρχής συμφωνία για τον πρώτο αυτό πυλώνα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εξάλλου, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν συζητούνται μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε νέο μνημόνιο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Επισήμανε ότι οι εταίροι της χώρας και το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθούν ότι: α) δεσμεύονται από το Δίκαιο της ΕΕ σε οτι αφορά τα εργασιακά, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και β) ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί μέτρα, μετά το 2018.

Παράλληλα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στα επιδόματα, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια ανισοκατανομή όσον αφορά στους έμμεσους και άμεσους φόρους. Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, τόνισε ότι όποιος κάνει αίτημα μέσα στο Δεκέμβριο, θα πάρει τα χρήματα τον Ιανουάριο.

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v