Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραγασάκης: Χρειάζεται νέος επενδυτικός πατριωτισμός

Οι νέοι leaders των αγορών δεν θα είναι ένα κλειστό club διαπλεκόμενων ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Οι ενέργειες της κυβέρνησης για ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Πέφτουν 2 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάπτυξης και ΕΤΕΑΝ.

Δραγασάκης: Χρειάζεται νέος επενδυτικός πατριωτισμός

Στην ανάγκη ενός νέου επενδυτικού πατριωτισμού που θα υπηρετεί το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των Growth Awards.

Ο κ. Δραγασάκης, αφού χαιρέτισε το γεγονός ότι επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς στηλιτεύουν όλο και συχνότερα το μοντέλο του πελατειακού κρατικοδίαιτου καπιταλισμού του παρελθόντος, σημείωσε ότι απαιτείται μετάβαση σ’ ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, καινοτόμου και δίκαιης ανάπτυξης, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης απαιτείται μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που επενδύει τα κέρδη της, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, ενισχύει την έρευνα,  νοιώθει υπεύθυνη όχι μόνο απέναντι στους μετόχους αλλά και στην κοινωνία και νοιάζεται για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια και την κατάρτισή τους.

«Οι νέοι leaders των αγορών στην εποχή μας, οι νέοι πρωτοπόροι του επιχειρηματικού τομέα δε θα είναι πλέον, δεν πρέπει αλλά και δεν μπορεί να είναι, ένα κλειστό club κάποιων διαπλεκόμενων με την εξουσία και τα κόμματα, επιχειρηματιών, τραπεζιτών και μεγαλοεκδοτών» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης σημειώνοντας ότι τα νέαεπιχειρηματικά σημεία αναφοράς θα είναι εκείνα τα νέα επιτυχημένα παραδείγματα  που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν νέους δρόμους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της καταβάλει συστηματική και επίμονη δουλειά για να διευκολύνει το πεδίο άσκησης επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε χαρακτηριστικά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων κ.ά.» με σκοπό την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης επιχείρησης μέσα από τις υπηρεσίες μίας στάσης (one-stop-shop) αλλά και τη ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας το οποίο καταργεί τα 2/3 των σημερινών δικαιολογητικών.

Ο Αντιπρόεδρος προανήγγειλε ότι εντός του μήνα θα υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για το Ταμείο Συμμετοχών (FundofFunds), από το οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες, θα είναι σε θέση να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση σε όλα τα στάδια της εξέλιξης του.

Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλος του 2016 ενεργοποιούνται δύο νέα εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του ΕΤΕΑΝ, καθώς και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» .

Από τις τρεις αυτές πλατφόρμες θα εισρεύσουν αθροιστικά στην πραγματική οικονομία 2 δισ. ευρώ, 1 δισ. από δημόσιους πόρους και ένα 1 δισ. ακόμα από τη μόχλευση.

Στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των δυναμικών πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα εκείνων της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

*Αναλυτικά η ομιλία του Ιωάννη Δραγασάκη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v