Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεόνασμα και μέτρα στην κορυφή της γαλάζιας ρητορικής

Που στρέφεται η στρατηγική του Μητσοτάκη μετά την απόφαση του Eurogroup. Η ρητορική για την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη. Στο στόχαστρο οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

Πλεόνασμα και μέτρα στην κορυφή της γαλάζιας ρητορικής
Τις επιπτώσεις που θα έχει η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup στην πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη θα επιχειρήσει να αναδείξει η ΝΔ το επόμενο διάστημα.
 
Ουσιαστικά, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η υφιστάμενη φορομπηχτική πολιτική όχι μόνο παρατείνεται, αλλά επιτείνεται ακόμα περισσότερο, την ίδια στιγμή που η εξέλιξη στο χρέος, μολονότι είναι αναμφίβολα θετική αλλά και «αυτονόητη», σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την γενική εικόνα.
 
Και αυτή η γενική εικόνα, τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι νέα σκληρά μέτρα και εγκλωβισμός της χώρας σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.
 
Ειδικά το τελευταίο προβληματίζει έντονα τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς με τη συγκεκριμένη απόφαση πρακτικά δένονται τα χέρια και της επόμενης κυβέρνησης, που ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι η δική του. «Το 3,5% είναι ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για να μπορούμε να κάνουμε πιο τολμηρά πράγματα στη φορολογία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Μεταμόρφωση, εξηγώντας το σχέδιό του εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας: 
 
«Η πολιτική αλλαγή θα μας δώσει ένα πρώτο περιθώριο σχετικής ευημερίας από πλευράς αγορών. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε γιατί θα κλείσει γρήγορα. Καμία κυβέρνηση δεν έχει σήμερα μεγάλη πίστωση χρόνου. Πρέπει να πάρουμε τις όποιες δύσκολες αποφάσεις στην αρχή, ώστε να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι έτσι θα βάλουμε μπρος την αναπτυξιακή διαδικασία», σημείωσε. 
 

«Αποδέχεται το αδιανόητο»

 
Στο στόχαστρο της γαλάζιας ρητορικής βρίσκεται σταθερά ο πρωθυπουργός, ο οποίος -όπως λένε- στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «για να πάρει το αυτονόητο, αποδέχεται το αδιανόητο». Εστιάζουν δε σε τρεις παλαιότερες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, καμία από τις οποίες δεν υλοποιήθηκε με τα νέα δεδομένα: 
 
- Είχε δεσμευθεί ότι η β’ αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου θα «κλείσει» γρήγορα, μέσα στο Νοέμβριο και οπωσδήποτε μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016.
 
- Υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έκανε, δημόσια, «προτάσεις» για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του Α.Ε.Π.
 
- Δεσμευόταν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει μαζί με τα μέτρα για το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) της Ε.Κ.Τ. 
 

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

 
Η ΝΔ επιμένει στην ανάγκη αλλαγής του μείγματος πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Μόνο έτσι, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, έρχονται επενδύσεις, ανοίγουν δουλειές, μειώνεται η ανεργία και αυξάνει η απασχόληση. Αυτό τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης στους πολίτες, σε μία ακόμα στοχευμένη επίσκεψη σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής. 
 
Στόχος του είναι να επικεντρωθεί τόσο στην πραγματική οικονομία αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως, για παράδειγμα, το θέμα της ασφάλειας. Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ, την ώρα που τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, δεσμευόμενη πως «θα αποκαταστήσει το νόμο, την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών». 
 
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσει διάφορα ανοικτά μέτωπα με κατηγορίες πολιτών και εν προκειμένω με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν δείχνουν να έχουν εμπιστευτεί τη ΝΔ και τον ίδιο προσωπικά. «Κανείς δεν μιλάει για απολύσεις στο Δημόσιο», επανέλαβε χθες από τη Μεταμόρφωση, αποκρούοντας τις κυβερνητικές κατηγορίες περί του αντιθέτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v