Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ωρα αποφάσεων για Νηρέα-Σελόντα

Κατατίθεται στα τέλη του μήνα το master plan. Εντός 3 μηνών θα αποφασίσουν οι τράπεζες τον τρόπο πώλησης. Στην αφετηρία τουλάχιστον επτά ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Τράπεζες: Ωρα αποφάσεων για Νηρέα-Σελόντα

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τις τράπεζες, όσον αφορά στους δύο μεγάλους εγχώριους ομίλους των ιχθυοκαλλιεργειών, Νηρεύς και Σελόντα, καθώς μετά τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί το master plan που εκπόνησαν οι Lazard, Alvarez&Marsal και PwC.

Η κατάθεσή του σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 79,6% της Σελόντα και του 75% της Νηρεύς, που κατέχουν σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το επιχειρηματικό πλάνο θα εισηγείται τις βέλτιστες λύσεις αποεπένδυσης των τραπεζών και βιώσιμης αναδιάρθρωσης των δύο εταιρειών, ώστε να αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου δανεισμού τους.

Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank καλούνται να αποφασίσουν, εντός διαστήματος τριών μηνών από την κατάθεση του master plan, τον τρόπο με τον οποίο θα πωληθούν οι δύο εταιρείες. Αμέσως μετά οι διαδικασίες θα τρέξουν ταχύτατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποφασισθεί ότι A&M και PwC θα διενεργήσουν αναλυτικό οικονομικό και νομικό έλεγχο σε Νηρέα και Σελόντα, ενώ η Lazard θα ετοιμάσει τον φάκελο πώλησης και το Virtual Data Room, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.

Με δεδομένο ότι ένα μέρος του due diligence έχει, στην πράξη, διενεργηθεί με τη σύνταξη του master plan, η διαδικασία θα είναι γρήγορη καθώς A&M και PwC θα πρέπει να επικαιροποιήσουν και να ελέγξουν τα στοιχεία που έχουν πάρει από τις διοικήσεις των δύο εταιρειών.

Στόχος είναι ως το τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018 οι δύο εταιρείες να έχουν περάσει στα χέρια επενδυτή/ών. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι δεν θα αυξηθεί κατακόρυφα η αβεβαιότητα για τη χώρα.

Με δεδομένο ότι ο δανεισμός των δύο εταιρειών παραμένει ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με τα EBITDA του 2016 και απαιτητικός ως προς τα εκτιμώμενα EBITDA του 2017, η αξία των μετοχών που κατέχουν οι τέσσερις τράπεζες είναι στην πράξη μηδενική. Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank αποτίμησε στις 30.9 τις συμμετοχές της στις δύο εταιρείες στη συμβολική αξία του ενός (1) ευρώ.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι τράπεζες θα κινηθούν με γνώμονα την εξασφάλιση της αποπληρωμής των ανεξόφλητων δανείων τους.

Στις 30 Ιουνίου του 2016 ο καθαρός δανεισμός Σελόντα και Νηρεύς ανερχόταν σε 316 εκατ. ευρώ (157 εκατ. η Νηρεύς και 159 εκατ. η Σελόντα). Αν οι δύο εταιρείες εμφανίσουν, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, αθροιστικά EBITDA της τάξης των 40 εκατ. ευρώ (σ.σ. χωρίς τα βιολογικά αποθέματα) και βρεθεί επενδυτής πρόθυμος να πληρώσει τίμημα που να αντιστοιχεί σε 8 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2017, οι τράπεζες σε όρους συνολικής αξίας (enterprise value) θα έχουν πωλήσει τις δύο εταιρείες χωρίς να εγγράψουν νέα ζημία.

Αν, αντίθετα, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ότι οι δύο εταιρείες θα αποτιμηθούν περίπου 240 με 300 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν μέρος των δανείων ή να προβούν σε μακροχρόνια αναχρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο, εγγράφοντας απώλειες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Οι ενδιαφερόμενοι παίκτες

Τουλάχιστον έξι private equity funds έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει στις τράπεζες ενδιαφέρον για την απόκτηση του ενός ή και των δύο ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών.

Η AMERRA Capital Management, μετά την απόκτηση της Ανδρομέδα, θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο, ενώ διαθέτει το πλεονέκτημα έτοιμου management team (σ.σ. της Ανδρομέδα), που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και της παραγωγής στην Ελλάδα.

Η H.I.G Capital, μετά την εξαγορά της Μ. Ι Μαΐλλης από τις τράπεζες, ενδιαφέρεται να επενδύσει και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Κλιμάκιο στελεχών της βρέθηκε προ μερικών μηνών στην Αθήνα, διενεργώντας συναντήσεις με τράπεζες αλλά και με παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Άλλος ένας παλιός γνώριμος της αγοράς, η Rhone Capital (σ.σ. S&B, Χρυσός Οδηγός) έχει επίσης εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον για τις Νηρεύς και Σελόντα, ενώ τις δύο περιπτώσεις κοιτάζει σοβαρά και η Oaktree, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια ως τώρα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Αρχικό ενδιαφέρον υπάρχει και από τις Fortress και Lone Star.

Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από ανταγωνιστές των Νηρεύς και Σελόντα, όπως ο τουρκικός όμιλος Kilic.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v