Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο ο φετινός στόχος για ανάπτυξη 2,7%

Γιατί οι παράγοντες της αγοράς αμφιβάλλουν «με το καλημέρα» για τον φετινό στόχο που έχουν θέσει Κομισιόν και κυβέρνηση. Οι ανησυχίες για τις προοπτικές την επόμενη τριετία. Τι προβληματίζει την αγορά

Σε κίνδυνο ο φετινός στόχος για ανάπτυξη 2,7%

Αν και βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του έτους, η πλειονότητα των αναλυτών αμφιβάλλει έντονα τόσο για τον επίσημο φετινό στόχο που αναφέρεται σε ρυθμό ανάπτυξης +2,7%, όσο γενικότερα και για τις περαιτέρω προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Ο στόχος του +2,7% που τέθηκε το περασμένο φθινόπωρο από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα φαντάζει υπεραισιόδοξος, καθώς είχε βασιστεί στην προοπτική πως η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν μέσα στο 2016 και πως η Ελλάδα θα εντάσσονταν άμεσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, βασιζόταν στην παραδοχή πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν γρηγορότερα στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η όλη καθυστέρηση που επικρατεί στα προαναφερθέντα μέτωπα αναβάλλει και τις αποφάσεις υποψήφιων επενδυτών να τοποθετηθούν στη χώρα, καθώς ζητούν μεγαλύτερη ορατότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Πάντως, η αμφισβήτηση του επίσημου στόχου έχει λάβει γενικευμένο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, κυβερνητικοί παράγοντες είτε αρχίζουν να αναφέρονται σπανιότερα στην «ταχεία οικονομική ανάπτυξη μέσα στο 2017», είτε αποφεύγουν να χρησιμοποιούν βαρύγδουπους όρους, είτε τέλος μιλούν μεν για υψηλή ανάπτυξη, θέτοντας ωστόσο παράλληλα και ορισμένες αιρέσεις.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει για φέτος άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1%, (με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί από το 23,5% στο 21,5%) ενώ ανάλογους ρυθμούς ανάπτυξης αναμένει και για την περίοδο 2018-2021 (+2,1% για 2017 και 2018, +2,4% για 2019, +2,2% για 2020 και +2% για 2021, βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Σύμφωνα τώρα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών (Focus Economics) το 2017 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης στο 1,5% (με ανεργία στο 22,4%), ωστόσο αν εξαιρεθούν οι προβλέψεις των τραπεζών, τότε η μέση εκτίμηση υπολείπεται σαφώς του 1,5% (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο των επόμενων ετών για την ελληνική οικονομία, αυτό της στασιμότητας με το ΑΕΠ να σημειώνει μια μέση ετήσια άνοδο της τάξεως του 0% έως 1%. Μάλιστα, αποδίδει την εκτίμησή του αυτή στην απουσία μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και στη σχετική αδιαφορία που δίνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι δανειστές της χώρας. Αντίθετα, τόσο στο σενάριο της ταχείας ανάπτυξης, όσο και σε εκείνο της περαιτέρω επιδείνωσης με έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, δίνει σαφώς μικρότερες πιθανότητες.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η εκτίμηση του κ. Νίκου Βέττα, γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τον οποίο, το περισσότερο πιθανό σενάριο για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια είναι μια οριζόντια τάση με ελαφρά κλίση βελτίωσης, η οποία όμως δεν θα είναι ομοιόμορφη για όλους.

Γενικότερα, επισημαίνεται πως για να επιτευχθούν υψηλοί -και διατηρήσιμοι- ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να προσελκυσθούν υψηλές ξένες επενδύσεις και να δοθεί έμφαση στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος της χώρας, να δουλέψει παραγωγικότερα η κρατική μηχανή και να νοικοκυρευτούν τα δημόσια οικονομικά.

Κάπως πιο αισιόδοξος ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης, ο οποίος από τη μια πλευρά επισημαίνει πως έχουν τεθεί οι βάσεις για την εκκίνηση μιας αναπτυξιακής φάσης στην ελληνική οικονομία (πχ άρση σε μεγάλο βαθμό προϋπαρχουσών ανισορροπιών σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ανταγωνιστικότητα εργασίας, αλλά και ώθηση από εξαγωγές και τουρισμό), από την άλλη πλευρά ωστόσο επισημαίνει τη σκληρότητα του προγράμματος και την εκτίμηση πολλών ότι είναι αναποτελεσματικό, καταλήγοντας: «Το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι αν βγαίνει το πρόγραμμα, αλλά αν εμείς ως Πολιτεία και ως κοινωνία μπορούμε να βάλουμε τα πράγματα να κινηθούν προς τα εμπρός».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Χρυσόγονος ζητά την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσα στο επόμενο δεκαοκτάμηνο (μεταξύ άλλων προτείνει και μοντέλο προώθησης των αποκρατικοποιήσεων), φοβούμενος πως αν η χώρα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές μέχρι τα μέσα του 2018, τότε θα κινδυνεύσει ακόμη και με ασύνταχτη χρεοκοπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v