Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεδιάσκεψη ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος

Η τιμολόγηση και η χρηματοδότηση του πακέτου θα εξεταστεί από τους επικεφαλής του Ταμείου την Δευτέρα. Ποιες κινήσεις θα γίνουν για να μειωθεί το επιτοκιακό ρίσκο και το βάρος του χρέους. Στην Ελλάδα το κόστος των συναλλαγών.

Τηλεδιάσκεψη ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος

Συνεδριάζει το Δ.Σ. του ESM τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, με στόχο να εξετάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης, που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου, περιλαμβάνεται πρώτα η εξέταση των κανόνων που θα ισχύσουν σε όλα τα μέτρα που θα ληφθούν, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, εξασφαλίζοντας ότι το κόστος που σχετίζεται με τα μέτρα θα «απομονωθεί» και θα περάσει στην Ελλάδα και ότι τα άλλα κράτη μέλη του ESM δεν θα αναλάβουν επιπλέον κόστος. Αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται και στην απόφαση του Eurogroup.

Το Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει επίσης τους κανόνες που θα ισχύσουν σε κάθε ένα από τα παρακάτω μέτρα:

1) Ανταλλαγή ομολόγων. Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με σταθερό επιτόκιο, το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα θα μειωθεί.

2) Swaps επιτοκίων. Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα, ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

3) Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων. Αυτό επίσης θα σταθεροποιήσει το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v