Γόρδιος δεσμός οι χρεώσεις στους προμηθευτές ενέργειας

Μέγιστη τιμή εισηγείται η ΡΑΕ, που θα κυμαίνεται μεταξύ των 20 και 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χαμηλότερο ανώτατο όριο αλλά και ορισμό κατώτατης τιμής, προτείνει ο ΛΑΓΗΕ. «Ανταποδοτική είναι η χρέωση προμηθευτή», υποστηρίζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Γόρδιος δεσμός οι χρεώσεις στους προμηθευτές ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καλείται να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της «χρέωσης προμηθευτή» που έχει δημιουργηθεί από τις διαφορετικές προτάσεις της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr,  ο υπουργός έχει δώσει εντολή ώστε οι διορθωτικές παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού της συγκεκριμένης χρέωσης -η οποία θεσπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για να χρηματοδοτηθεί από τους προμηθευτές το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ- να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν πηγές, ο κ. Σταθάκης έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ να ετοιμάσουν κοινή πρόταση για το περιεχόμενο της οποίας θα ενημερωθεί κι ο ίδιος εντός της εβδομάδας.

ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ, όμως, έχουν διαφορετική λύση για το πού θα μπει το φρένο... στον εκτροχιασμό της «χρέωσης προμηθευτή», η οποία έχει προκαλέσει συνολική οικονομική επίπτωση 133 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, πληροφορίες του Euro2day.gr, θέλουν τη ΡΑΕ να προσανατολίζεται στον ορισμό «πλαφόν» με συγκεκριμένη τιμή, η οποία θα είναι μεταξύ των 20 και 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Πρόκειται για ανώτατο όριο διακύμανσης στη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην πραγματική και την εικονική ωριαία τιμή του συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ισχύει «πλαφόν» στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μετά από έκτακτη απόφαση της ΡΑΕ στις 20 Ιανουαρίου.

Η νέα ανώτατη τιμή θα έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του Ιανουαρίου, επιδιώκοντας να ψαλιδίσει με τον τρόπο αυτό τη συνολική επιβάρυνση των 133 εκατ. ευρώ, που προκλήθηκε στη ΔΕΗ και στους υπόλοιπους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς, όμως, να σημαίνει ότι η λύση αυτή μειώνει θεαματικά τα κόστη που προκλήθηκαν. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι όταν η «χρέωση προμηθευτή» ήταν στα 6 με 7 ευρώ, η ΔΕΗ πλήρωσε 28 εκατ. ευρώ, μόλις ανέβηκε στα 20 ευρώ, κατέβαλε 60 εκατ. ευρώ και όταν εκτινάχθηκε στα 45 ευρώ, έπρεπε να δώσει 128 εκατ. ευρώ.

Η ΡΑΕ καταλήγει σε τιμή ανάμεσα στα 20 με 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, υποστηρίζοντας ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κι ενώ αναμένει και έντονες διακυμάνσεις για τη θερινή σεζόν. Μάλιστα οι τεχνοκράτες της Αρχής θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ όχι απλά θα ισοσκελιστεί στο τέλος του 2017, αλλά θα είναι και ελαφρά πλεονασματικός, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην πρόταση της Αρχής, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως η ΔΕΗ αντιδρούν. Η δημόσια επιχείρηση, ως γνωστόν, επωμίζεται τεράστιο κόστος λόγω του ότι έχει και το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να αντέξει επιβάρυνση πάνω από τα 6 με 7 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ο ΛΑΓΗΕ, από την άλλη μεριά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει και ανώτατο και κατώτατο όριο διακύμανσης της «χρέωσης προμηθευτή», που είναι τα 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα με περιθώριο ανόδου και καθόδου «συν πλην 1 ευρώ». Η ΡΑΕ διαφωνεί με αυτή την πρόταση, ενώ δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να υπάρχει κατώφλι στην τιμή κι αυτό επειδή θα θεωρηθεί ως «τέλος» και θα είναι τρωτό σε ενδεχόμενες δικαστικές προσφυγές.

Η πρόταση του Λειτουργού Αγοράς βρίσκει αντίθετους τους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι συμφωνούν με την πρόταση της ΡΑΕ, καθώς οδηγεί σε υψηλότερη χρέωση προμηθευτή και άρα ταχύτερο κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» του Ειδικού Λογαριασμού.

Όλες οι πλευρές, πάντως, αναγνωρίζουν την ανάγκη ορθολογικότερης μεθοδολογίας που θα συγκρατεί τις χρεώσεις προμηθευτών σε ακραίες διακυμάνσεις των τιμών του συστήματος.

Παραγωγοί ΑΠΕ

Η εξέλιξη της υπόθεσης της «χρέωσης προμηθευτή» που θεσπίστηκε το περασμένο καλοκαίρι για να καλυφθούν τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ παρακολουθείται στενά από τους παραγωγούς ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιριών και τους φορείς εκπροσώπησής τους, η «χρέωση προμηθευτή» δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για «τέλος ΑΠΕ».

«Πρόκειται», όπως λένε στο Euro2day.gr, για «ανταποδοτική χρέωση». Όπως εξηγούν, «η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχει ρίξει τις τιμές που αγοράζουν οι προμηθευτές. Έτσι το όφελος αυτό το καρπώνονται οι προμηθευτές. Τώρα καλούνται ένα μέρος αυτής της ωφέλειας να το επιστρέψουν».

Οι ίδιοι τονίζουν ότι οι διατάξεις του καλοκαιριού διορθώνουν μια μακροχρόνια στρέβλωση καθώς αυτό το όφελος δεν το καρπώνονταν ούτε οι ΑΠΕ ούτε οι καταναλωτές.

Τα στελέχη των εταιριών ΑΠΕ αναγνωρίζουν την ανάγκη για πιο ορθολογική χρέωση, κάτι που πρέπει να το πράξουν η ΡΑΕ και ο ΛΑΓΗΕ, με τον αναγκαίο συντονισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v