Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στη γραμμή «όχι σε νέα μέτρα λιτότητας» η κυβέρνηση

Επιστροφή στον ρεαλισμό από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ζητά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν υπήρξε «πακέτο Μοσκοβισί», συζητάμε για τις μακροοικονομικές προβλέψεις. Το σχόλιο για τη συνέντευξη Ντομπρόβσκις.

Επιμένει στη γραμμή «όχι σε νέα μέτρα λιτότητας» η κυβέρνηση

Σταθερά τη θέση ότι η οικονομία ανέκαμψε, έχει καλύψει τους στόχους και έτσι δεν έχει κανένα νόημα η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, υποστήριξε εκ νέου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Τόνισε ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει βάσει των στοιχείων της Κομισιόν. Δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων. Οσα λέγονται για «πακέτο Μοσκοβισί» δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Σημείωσε ότι συζητήσεις γίνονται μεταξύ υπουργών και επικεφαλής των θεσμών. Συνεχίζονται καθημερινά και αυτό θα παραμείνει μέχρι το Eurogroup. Αφορούν στις μακροοικονομικές προβλέψεις μετά το πρόγραμμα (baseline scenario). Στόχος είναι τη Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία για τους κεντρικούς άξονες, ώστε να προχωρήσει η τεχνική διαδικασία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση λέει ότι το δημοσιονομικό κενό το 2019 είναι μηδέν, το ίδιο και η Κομισιόν. Το ΔΝΤ βλέπει κενό, αλλά εμφανίζεται έτοιμο να το αναθεωρήσει. Χωρίς να έχουμε καταλήξει σε αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «κλειδί» για θετική απόφαση παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό από ΔΝΤ και Γερμανία. Το Ταμείο να υιοθετήσει την πραγματικότητα των αριθμών και να προβεί σε διόρθωση των προβλέψεών του. Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση Τόμσεν ότι είναι ανοικτός σε αλλαγές, αν φανεί ότι τα στοιχεία έχουν αλλάξει, σημείωσε. Περιμένουμε παράλληλα και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να υιοθετήσει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα.

Ο στόχος μας παραμένει μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση. Όπως είπε, η ΝΔ, αν ήταν στην κυβέρνηση, δεν θα υπήρχε ελπίδα ισορροπημένης συμφωνίας. Θα συμφωνούσαν από την αρχή στα μέτρα και θα εφάρμοζαν άλλα τόσα, όπως έχει πει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο όσο και από τη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί, όπου έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, προκύπτει ότι ενόψει της θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η ΝΔ βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Όπως συμπλήρωσε, ο Κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να παρουσιάσει τις απόψεις του στους Ελληνες πολίτες.

Η συνέντευξη Ντομπρόβσκις

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξη του Βλάντις Ντομπρόβσκις στο Euro2day.gr, μίλησε για προσπάθεια συμφωνίας που θα εμπλέκει όλους όσοι σχετίζονται με το πρόγραμμα. Δηλώσεις όπως και αυτή του Μ. Βέμπερ δείχνουν ότι διαμορφώνεται μια θέση στην Ευρώπη εντελώς διαφορετική από αυτή που επικρατούσε σε όλη τη διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων και έλεγε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες όπως η Ολλανδία που επιμένουν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v