Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Λεφτά υπάρχουν»… αλλά μόνο για λίγους

Την ώρα που οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως μετρητά, οι τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να δανείσουν τους «καλούς» πελάτες ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια. Τι δηλώνουν στελέχη εισηγμένων.

Τράπεζες: «Λεφτά υπάρχουν»… αλλά μόνο για λίγους

«Προ τριμήνου, τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε, πρότεινε να χρηματοδοτήσει τα νέα έργα που θα λαμβάναμε και μάλιστα με αρκετά ικανοποιητικό επιτόκιο, πλην όμως της απάντησα πως τα έργα του νέου ΕΣΠΑ ούτε έχουν ξεκινήσει, ούτε και ξέρω πότε θα γίνει κάτι τέτοιο».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής, συμπληρώνοντας: «Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν κάποια ρευστότητα, μας θεωρούν αξιόπιστους πελάτες και επιδιώκουν να συνεργαστούν μαζί μας. Ωστόσο, η οικονομία αποτελεί ένα κύκλο. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ δεν θίγει μόνο τις εταιρείες πληροφορικής, αλλά και τις τράπεζες που δυσκολεύονται να βρουν καλούς πελάτες για να δανείσουν».

Ανάλογο ήταν το μήνυμα οικονομικού διευθυντή μεγάλης -εισηγμένης επίσης- εμπορικής εταιρείας, σύμφωνα με τον οποίο η τράπεζα του πρότεινε πρόσθετη δανειοδότηση με χαμηλότερο περιθώριο επιτοκίου (spread).

Σύμφωνα επίσης με το ρεπορτάζ, οι τράπεζες έχουν προσεγγίσει εταιρείες που λόγω της οικονομικής τους υγείας θα μπορούσαν να δανειστούν από την νεοσύστατη (το 2016) εγχώρια αγορά ομολόγων, προσφέροντάς τους χαμηλότερα επιτόκια και κάποιους άλλους καλύτερους όρους συνεργασίας.

Για την καλή πρόθεση των τραπεζών έχει αναφερθεί και ο πρόεδρος της ΕΛΤΟΝ Χημικά κ. Νέστωρ Παπαθανασίου, σημειώνοντας πως «οι σχέσεις της ΕΛΤΟΝ Χημικά με τις πιστώτριες τράπεζες χαρακτηρίζονται ως άριστες, με την εταιρεία να είναι σε θέση να αντλήσει όσα κεφάλαια χρειάζεται και... ακόμη περισσότερα».

Η παραπάνω ωστόσο εικόνα φαντάζει για τις περισσότερες επιχειρήσεις, εξωπραγματική. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στελέχους της εισηγμένης εταιρείας υφασμάτων Fieratex πως η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα σε καθεστώς capital controls, εμποδίζει την εταιρεία να αυξήσει την παραγωγή της και τις εξαγωγές της, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό.

Επίσης, ακόμη και εταιρείες που δηλώνουν πως έχουν την απόλυτη στήριξη των τραπεζών, επισημαίνουν ταυτόχρονα πως δυσκολεύονται στη διάθεση των προϊόντων τους, εξ’ αιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους: «Προτρέπουμε τις τράπεζες να δανειοδοτήσουν όχι εμάς, αλλά τους πελάτες μας, προκειμένου να δουλέψει η οικονομία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κύκλοι της αγοράς πάντως, περιγράφουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα: «Οι τράπεζες βλέπουν κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης τρεις ταυτόχρονες ανησυχητικές εξελίξεις.

Πρώτον, τις υγιείς εταιρείες να παράγουν θετικές ταμειακές ροές και να μειώνουν σταδιακά το ύψος των δανειακών υποχρεώσεών τους. Είδαν επίσης ορισμένους μεγάλους Ομίλους να κλείνουν τις δανειακές τους θέσεις, λαμβάνοντας ρευστότητα μέσα από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Δεύτερον, κάτι παραπάνω από το 50% των επιχειρηματικών δανείων να μην εξυπηρετείται, παρά τις όποιες ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις που έλαβαν χώρα και

τρίτον, το ύψος των καταθέσεων να μειώνεται ως αποτέλεσμα του φόβου είτε για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ είτε για bail in των τραπεζών.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι τράπεζες να περικόψουν το δανεισμό τους προς τις “λιγότερο σίγουρες” επιχειρήσεις, έτσι ώστε οι τελευταίες να διαμαρτύρονται γιατί τους μειώθηκαν -σε άλλες λιγότερο, σε άλλες περισσότερο- τα πιστωτικά όρια. Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι αρκετά υγιείς και θα μπορούσαν να είναι υγιέστερες αν είχαν την απαιτούμενη χρηματοδότηση».

Με άλλα λόγια, το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών είναι ότι:

• Από τη μια πλευρά λόγω του ότι οι μισοί πελάτες τους δεν πληρώνουν και λόγω της απόσυρσης καταθέσεων, έχουν σαφώς περιορισμένη δυνατότητα να δανείσουν.

• Και από την άλλη πλευρά, βλέπουν τη μέση ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους να επιδεινώνεται, επειδή οι πλέον αξιόπιστες επιχειρήσεις βασίζονται πλέον στα δικά τους κεφάλαια, ή εναλλακτικά δανείζονται από αλλού.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου τους και να περιορίσουν όσο μπορούν τις νέες επισφάλειες, επικεντρώνονται στα δάνεια, η είσπραξη των οποίων θεωρείται «σίγουρη», άσχετα αν με τον τρόπο αυτό προκαλούν προβλήματα σε πολλές άλλες επιχειρήσεις. Έτσι άλλωστε εξηγείται το γιατί οι τράπεζες προσφέρουν ευνοϊκότερους όρους συνεργασίας στις ισχυρότερες εταιρείες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v