Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Τα τρία βασικά συμπεράσματα από το Eurogroup

Ξεκάθαρη η προθυμία των Ευρωπαίων να αποφευχθεί το αδιέξοδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα «τραβήξουν» ως τον Ιούνιο, εκτιμά η Citi. Θετικό ότι παραμένει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Citi: Τα τρία βασικά συμπεράσματα από το Eurogroup

Ως τον Ιούνιο θα «τραβήξουν» οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και πιστωτών, αναφέρει η Citi σε έκθεσή της μετά το χθεσινό Eurogroup.

Όπως αναφέρει ο οίκος, υπάρχουν τρία συμπεράσματα από τη συνεδρίαση του Eurogroup:

Πρώτον, το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα για την ώρα, μετά το αίτημα του Βερολίνου, με την υπόθεση ότι το νέο πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα παραμένει αβέβαιο, αλλά προς το παρόν δεν αποσύρεται, κάτι που μπορεί να αποτιμηθεί ως θετικό βήμα.

Δεύτερον, το διχαστικό ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, για την ώρα. Στο επίκεντρο τίθενται λιγότερο πολιτικά τοξικές δομικές μεταρρυθμίσεις και δεν κρίνονται απαραίτητα νέα μέτρα λιτότητας.

Τρίτον, η συνεδρίαση της Δευτέρας δείχνει την ξεκάθαρη προθυμία των Ευρωπαίων πολιτικών να αποφύγουν το αδιέξοδο, με το βλέμμα και στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ωστόσο, τονίζει ο οίκος, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, δεν αναμένεται πολιτική συμφωνία πριν από τον Ιούνιο. «Όπως συνήθως, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την επόμενη αποπληρωμή χρέους τον Ιούλιο», καταλήγει ο οίκος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v