Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλειστά χαρτιά» κρατούν οι δανειστές για την πώληση μονάδων ΔΕΗ

Για θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις υπουργείου ΠΕΝ και θεσμών αναφέρουν πληροφορίες, με τις δύο πλευρές να αναζητούν κοινά σημεία σύγκλισης στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

«Κλειστά χαρτιά» κρατούν οι δανειστές για την πώληση μονάδων ΔΕΗ

Χωρίς να κάνουν πίσω οι θεσμοί από την απαίτησή τους για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ στην περίπτωση αποτυχίας των ΝΟΜΕ, αλλά και χωρίς να έχει καν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς, ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά.

Τη σκυτάλη ήδη πήραν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών, με πηγές  της ελληνικής ομάδας να μιλούν στο Euro2day.gr για «θετικό κλίμα καθώς και για διάθεση διαπραγμάτευσης από τη μεριά των δανειστών».

Έτσι, στις συναντήσεις που ακολουθούν μεταξύ των τεχνοκρατών των δύο πλευρών το κύριο θέμα είναι η αποτίμηση της πορείας των δημοπρατήσεων (ΝΟΜΕ) λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, καθώς και σε ποιο σημείο μπορούν να συναντηθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις τους ως προς τις επιπλέον ποσότητες που θα πρέπει να βγουν στους διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν κάθε χρόνο να δημοπρατούνται, εκτός από τις ετήσιες συμφωνηθείσες ποσότητες, και εκείνες της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι το 8% που βγήκε το 2016 οι θεσμοί θεωρούν ότι θα πρέπει να βγει ξανά σε δημοπρασία το 2017, μαζί και με το 12% που έχει προγραμματιστεί για φέτος.

 Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πιέζει ώστε οι ποσότητες αυτές του 2016 να μοιραστούν στα δύο επόμενα χρόνια, για να μην επωμιστεί μεγάλη ζημία η ΔΕΗ, σημειώνοντας και τις δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Πληροφορίες θέλουν επίσης χθες να συζητήθηκε και η πορεία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Φήμες που ήθελαν τους δανειστές να ανοίγουν θέμα πώλησης του 100% του Διαχειριστή διαψεύστηκαν ως ανυπόστατες.

Όπως και να 'χει, το θέμα της λήψης ως εναλλακτικού διαρθρωτικού μέτρου στην περίπτωση αποτυχίας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι δύο πλευρές φέρονται να μην το έθιξαν καν. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να επιδιώκουν σημεία συναίνεσης στα ενεργειακά, ώστε να μην παρεμποδιστεί το κλείσιμο συνολικά της δεύτερης αξιολόγησης.  

Στο έτερο μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης που είναι η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, το πεδίο σύγκλισης των δύο πλευρών φαίνεται ότι είναι πιο ανοικτό καθώς η πώληση του 66% θα επαναληφθεί με νέο διαγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v