Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με €126 εκατ. ξεκινά νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης

Αρχίζει στις 23 Μαρτίου η υποβολή των αιτήσεων για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων. Ποιες παρεμβάσεις χρηματοδοτούνται. Οι τομείς προτεραιότητας και η έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα 280 εκατ. ο συνολικός προϋπολογισμός.

Με €126 εκατ. ξεκινά νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης

Χρηματοδοτικά κίνητρα για την αγορά ή την ανάπτυξη έρευνας και καινοτομίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις παρέχει το νέο πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), από τα οποία τα 126 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου, ο οποίος «ανοίγει» στις 23 Μαρτίου. Ο β' κύκλος θα «ανοίξει» τον Απρίλιο του 2018, με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, και ο τρίτος τον Απρίλιο του 2019, με προϋπολογισμό 74 εκατ. ευρώ.

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) ορίζεται για τον α' κύκλο η Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 και ώρα 15:00, με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 και ώρα 16:00.

Οι προτάσεις που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο της δράσης μπορούν να υποβάλλονται είτε από μεμονωμένες επιχειρήσεις, είτε από ομάδες επιχειρήσεων, είτε από συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα: http://www.antagonistikotita.gr/epanek/

Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Η δράση αυτή έχει ως σκοπό την άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων.

Για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο για την περίπτωσή τους μίγμα ενεργειών, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις ακόλουθες κατηγορίες:

- κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (π.χ. βασική έρευνα, βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητας)

- δράσεις προώθησης της καινοτομίας (π.χ. απόκτηση - επικύρωση - προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, απόσπαση προσωπικού από οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων)

- υποστηρικτικές ενέργειες (π.χ. συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες).

Οι προτάσεις που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες τρεις παρεμβάσεις:

I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Βασικός στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση της δικτύωσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΙI. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς. Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών οργανισμών.

III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων. Η παρέμβαση αυτή έχει ως στόχο την προώθηση της έρευνας σε επόμενο επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, έχοντας ως βάση αποτελέσματα που έχουν παραχθεί σε προηγούμενα ερευνητικά έργα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της δράσης είναι επιχειρήσεις και ερευνητικοί οργανισμοί.

Συγκεκριμένα, για κάθε μία από τις τρεις παρεμβάσεις:

Ι. Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Η παρέμβαση απευθύνεται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας ίδρυσής τους. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια Μικρομεσαία Επιχείρηση, είτε Ομάδες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ανεξάρτητων μεταξύ τους.

II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά συμπράξεις επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, μεγέθους και χρόνου λειτουργίας, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της παρέμβασης, σε συμπράξεις δύο ή τριών ή τεσσάρων εταίρων-φορέων, ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχείρηση, ενώ σε συμπράξεις περισσότερων των τεσσάρων εταίρων-φορέων, οι δύο θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχειρήσεις.

III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μεμονωμένες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης.

Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις ερευνητικών έργων αφορούν όλους τους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ). Οι τομείς αυτοί είναι:

1. Υλικά - Κατασκευές

2. Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες

3. Αγροδιατροφή και Βιομηχανία τροφίμων

4. Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

5. Υγεία και Φάρμακα

6. Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα

7. Ενέργεια

8. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

9. Αναδυόμενες Τεχνολογίες

Ο ανώτατος συνολικός προϋπολογισμός ανά παρέμβαση

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά έργο και ανά παρέμβαση έχει ως εξής:

I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

- 200.000 ευρώ, εάν πρόκειται για μία επιχείρηση

- 350.000 ευρώ, εάν πρόκειται για δύο επιχειρήσεις

- 450.000 ευρώ, εάν πρόκειται για τρεις επιχειρήσεις

- 500.000 ευρώ, εάν πρόκειται για περισσότερες των τριών επιχειρήσεων

II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς

Στις συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός διαμορφώνεται στο 1 εκατ. ευρώ.

III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

Στην παρέμβαση αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει στα 2 εκατ. ευρώ.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλόμενων προτάσεων έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τριάντα έξι (36) μήνες. Προτάσεις με διάρκεια υλοποίησης μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη θα απορρίπτονται κατά τον προκαταρκτικό έλεγχο.

Η ένταση της ενίσχυσης ανά επιλέξιμη δραστηριότητα εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και από τον χαρακτηρισμό των ενοτήτων εργασίας ως προς την κατηγορία δραστηριότητας.

Παρέμβαση I: Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Το ενισχυόμενο έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη και μελέτες σκοπιμότητας.

Για δράσεις βιομηχανικής έρευνας, το ποσοστό της ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει στο 60% για τις μεσαίες και στο 70% για τις μικρές επιχειρήσεις. Για δράσεις βιομηχανικής έρευνας υπό προϋποθέσεις, το ύψος της ενίσχυσης μπορείς να ανέλθει στο 75% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές επιχειρήσεις. Για δράσεις πειραματικής ανάπτυξης το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στο 35% και 45% αντίστοιχα. Για την πειραματική ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις το ποσοστό της επιδότησης ορίζεται σε 50% για τις μεσαίες και στο 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ για τις μελέτες σκοπιμότητας, στο 50%, τόσο για τις μεσαίες, όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις. Ομοίως, 50% είναι το ποσοστό των ενισχύσεων για την καινοτομία των ΜΜΕ, αλλά και τη συμμετοχή των ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις.

Παρέμβαση II: Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς

Το ενισχυόμενο συνεργατικό έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες βασική έρευνα, βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη και μελέτες σκοπιμότητας.

Στην παρέμβαση αυτή, οι δαπάνες για βασική έρευνα επιδοτούνται στο 100% τόσο για τις μεγάλες, όσο και για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις για δράσεις βιομηχανικής έρευνας, το ποσοστό ανέρχεται στο 50%, για τη βιομηχανική έρευνα υπό προϋποθέσεις στο 65%, για πειραματική ανάπτυξη στο 25% για πειραματική ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις στο 40% και για τη μελέτη σκοπιμότητας στο 50%. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν προβλέπεται επιδότηση για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις. Για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που θα υπαχθούν σ' αυτή την παρέμβαση, τα ποσοστά της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες δραστηριότητες πλην τη βασικής έρευνας που ανέρχεται στο 100%, είναι όμοια με αυτά που αναφέρονται στην Παρέμβαση Ι.

Παρέμβαση III: Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

Στην εν λόγω παρέμβαση, το ενισχυόμενο έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες πειραματική ανάπτυξη και μελέτες σκοπιμότητας.

Στις δαπάνες για πειραματική ανάπτυξη, το ποσοστό ενίσχυσης είναι 25% για τις μεγάλες, στο 35% για τις μεσαίες και στο 45% για τις μικρές επιχειρήσεις. Για τη μελέτη σκοπιμότητας, το ποσοστό ενίσχυσης είναι 50% για τις μεγάλες, 60% για τις μεσαίες και 70% για τις μικρές επιχειρήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v