Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα αποφάσεων για τρία «πωλητήρια» της Εθνικής

Οι πωλήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Banca Romaneasca και της θυγατρικής στην Κύπρο αναμένεται να δώσουν ανάσα στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας. Οι υποψήφιοι αγοραστές και οι κρίσιμες ημερομηνίες.

Ωρα αποφάσεων για τρία «πωλητήρια» της Εθνικής

Ένα 25ήμερο-φωτιά έχει μπροστά της η Εθνική Τράπεζα καθώς ως το Πάσχα θα πρέπει να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική και την Banca Romaneasca, και να αποφασισθεί αν θα πωληθεί με τον εν εξελίξει διαγωνισμό ή αργότερα η θυγατρική στην Κύπρο.

Πρόκειται για τα τρία πιο σημαντικά «πωλητήρια» που έχουν απομείνει στις δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης και η επιτυχής ή μη ολοκλήρωσή τους θα έχει σημαντική επίδραση στα μεγέθη και τα κεφάλαια του ομίλου.

Οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση τουλάχιστον 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. στις 28 Μαρτίου).

Μεταξύ των τεσσάρων ενδιαφερομένων ξεχωρίζουν η κινεζική Fosun και η κοινοπραξία ExinGroup - J. Calamos, στην οποία, όπως πληροφορούμαστε, δεν συμμετείχε ποτέ εταιρεία συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Χαλικιά.

Οι δεσμευτικές προσφορές για την Banca Romaneasca έχουν οριστεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ήδη διεξάγεται οικονομικός και νομικός έλεγχος και στην Αιόλου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το πλήθος και η ποιότητα όσων πέρασαν στη δεύτερη φάση θα οδηγήσουν στην πώληση της θυγατρικής.

Τέλος, όσον αφορά στη θυγατρική στην Κύπρο, η Εθνική καλείται να αποφασίσει αν κάποια από τις τρεις δεσμευτικές προσφορές που έχει στα χέρια της πληροί τα κριτήρια. Σε διαφορετική περίπτωση θα επαναλάβει, σε εύθετο χρόνο, τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ενδεχόμενη πώληση των τριών θυγατρικών θα ενισχύσει σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια, λόγω μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού. Μια τέτοια εξέλιξη, όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μπορεί να αποβεί… λυτρωτική για την τράπεζα, ενόψει δυσκολίας που ενδέχεται να αποκτήσουν τα stress tests για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, όποτε και αν αυτά διενεργηθούν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v