Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Ξαναζεσταίνονται τα σενάρια για deals

Τον προσεχή Μάιο θα έχουμε το πρώτο κρίσιμο τεστ για τις ασφαλιστικές εταιρείες, με βάση το νέο αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο. Φουντώνουν τα σενάρια για deals, με αιχμή τις εταιρείες που ενδεχομένως δεν θα περάσουν τον πήχη.

Ασφαλιστικές: Ξαναζεσταίνονται τα σενάρια για deals

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της γενικής διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κας Μαργαρίτας Αντωνάκη, σε άποψη που δημοσίευσε στο περιοδικό των μεσιτών ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ): «Ο Μάιος θα είναι ένας μήνας σημαντικός για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς θα κληθούν να υποβάλουν για το 2016 -πρώτη χρονιά εφαρμογής του Solvency II- ετήσιες αναφορές. Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις εργάζονται ήδη από σήμερα εντατικά πάνω σ’ αυτό. Το Solvency ΙΙ είναι αναμφίβολα μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική ασφαλιστική αγορά».

Η ουσία είναι πως ενώ το νέο αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο του Solvency II ισχύει θεωρητικά από την 1η Ιανουαρίου του 2016, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να δημοσιεύσουν λογιστικές καταστάσεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και επίσης η πρώτη φορά που θα κριθούν από την Εποπτική Αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) με βάση το νέο και πολύ απαιτητικότερο πλαίσιο.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα υποβάλουν προς έλεγχο τις καταστάσεις τους τον προσεχή Μάιο. Από εκεί και πέρα, για ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους γενικούς κλάδους, αρκετά πράγματα θα κριθούν από το πόσο ψηλά θα βάλει τον πήχη ο Έλληνας επόπτης, ο οποίος φυσικά θα λάβει πιθανότατα συστάσεις και κατευθύνσεις από τον Ευρωπαίο προϊστάμενό του, την EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority)», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας:

«Πιθανολογείται ότι για πρώτη φορά η Εποπτική Αρχή θα είναι σχετικά ελαστική, όχι μόνο γιατί το νέο πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό, αλλά και γιατί έχουν εμφανιστεί κάποια ζητήματα στην εφαρμογή του. Είναι βέβαιο πως οι διαδικασίες θα συζητηθούν εκ νέου για να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελαστικότητα φυσικά θα υπάρξει μόνο για όσους υπολείπονται… στις λεπτομέρειες και όχι στην ουσία».

Πάντως, ενόψει των αξιολογήσεων της Εποπτικής Αρχής, έχουν αρχίσει και πάλι οι συζητήσεις περί πιθανών συγχωνεύσεων στον κλάδο, ή περί εξαγορών των χαρτοφυλακίων μικρότερων εταιρειών από μεγαλύτερες.

Ορισμένοι προβλέπουν ότι μόλις η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρώσει τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών, θα ασκήσει πιέσεις σε ορισμένες προκειμένου είτε να τακτοποιήσουν γρήγορα τις όποιες εκκρεμότητές τους, είτε να βάλουν πωλητήριο. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οδηγήσει σε μπαράζ από deals από το προσεχές φθινόπωρο και μετά.

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές εκτιμήσεις: «Τα περί εξαγορών και συγχωνεύσεων τα έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές κατά το παρελθόν, χωρίς να έχουν μετουσιωθεί μέχρι σήμερα σε πράξη. Απλώς, σε κάποιες προβληματικές εταιρείες βλέπουμε να αφαιρούνται οι άδειες.

Η οικονομική λογική πάντως λέει πως αρκετές από τις μικρές εταιρείες θα πρέπει να ενταχθούν σε μεγαλύτερα σχήματα, ανεξάρτητα από το αν καλύπτουν τους απαιτούμενους κεφαλαιακούς δείκτες.

Η οργάνωση που απαιτείται από το Solvency II είναι τόσο γραφειοκρατική και κοστοβόρα, ώστε να μην μπορούν να τη σηκώσουν σε βάθος χρόνου εταιρείες με μικρή παραγωγή», υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v