Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Να ανταλλάξουμε τα ενεργειακά με ελαφρύτερο δημοσιονομικό πακέτο

«Η άμυνα οπισθοφυλακών απλώς επιτείνει το πρόβλημα, τόσο της ΔΕΗ, όσο και των εργαζομένων στον χώρο», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η πρόταση της ΝΔ για να έρθουν ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα.

Χατζηδάκης: Να ανταλλάξουμε τα ενεργειακά με ελαφρύτερο δημοσιονομικό πακέτο

«Προωθώντας την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη διάσωση της ΔΕΗ (που θα βρει τα αναγκαία κεφάλαια από ιδιωτικοποίηση μέρους των λειτουργιών της για να προχωρήσει μπροστά), αλλά και να προσελκύσουμε επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο Συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού.

«Η άμυνα οπισθοφυλακών απλώς επιτείνει το πρόβλημα, τόσο της ΔΕΗ, όσο και των εργαζομένων στον χώρο. Ακόμη περισσότερο, όμως, θα μπορούσε η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση να ανταλλάξει την απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας με ένα σχετικά ελαφρύτερο δημοσιονομικό πακέτο για αφορολόγητο και συντάξεις», τόνισε. «Δεν είναι αυτό κάτι καινούριο, έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στην περίοδο 2012-14. Οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να στηρίξουν ουσιαστικά την προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης».

Μιλώντας για το θέμα της ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα κριθεί από την ικανότητά μας να κινητοποιήσουμε ιδιωτικές επενδύσεις». Γι’ αυτό απαιτείται:

1. Να αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ εξασφαλίζει, φυσικά, έναν βαθμό εμπιστοσύνης, όμως δεν αρκεί. Πρέπει οι κυβερνήσεις της χώρας να δείξουν εμπράκτως ότι πιστεύουν στις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και ότι είναι διατεθειμένες να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα, ώστε να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διοχετεύουν και πάλι ρευστότητα στην οικονομία.

3. Τρίτον, πρέπει να προχωρήσουμε στην ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στο να εισρεύσουν στη χώρα ιδιωτικά κεφάλαια, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία διεθνών εταιριών, και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

4. Τέταρτον, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε οι επενδυτές να μη νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον και να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

5. Πέμπτον, πρέπει να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, συμβάλλοντας στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει:

• Να καθιερωθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή διατάξεων που δημιουργούν εμπόδια για τον ανταγωνισμό, πλήττοντας καταναλωτές και υγιείς επιχειρήσεις.

• Ανοιγμα στη silver economy, προσφέροντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, αλλά και θα αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα.

• Στην παιδεία την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια μας, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v