Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουντώνει η αισιοδοξία στη κυβέρνηση για SLA

Βεβαιότητα για τεχνική συμφωνία στις 7 Απριλίου εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές. Παραμένει μια εκκρεμότητα στα εργασιακά. Λιγότερα θέματα στο μνημόνιο του ΔΝΤ (MEFP) και προσδοκίες ότι θα κουμπώνει με το πρόγραμμα του ESM.

Φουντώνει η αισιοδοξία στη κυβέρνηση για SLA

Βεβαιότητα για την επίτευξη Staff Level Agreement έως την Παρασκευή 7 Απριλίου, εξέφρασε πριν από λίγο κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η εικόνα που μετέδωσε σκιαγραφεί συμφωνία σε όλα τα βασικά κεφάλαια της αξιολόγησης, σημειώνοντας όμως πως «υπάρχει ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά, ακόμα ανοιχτό».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης δεν θεωρείται κρίσιμος σταθμός για τις αποφάσεις. Για να κλείσει όμως η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα πρέπει να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, εξέλιξη την οποία στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν «σύντομα».

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση της συγκεκριμένης πηγής σχετικά με τη χρονική διάρκεια του Memorandum of Economic and Financial Policies, του Μνημονίου που θα κληθεί να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εφόσον το Ταμείο αποφασίσει τελικά (και ανακοινώσει) τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, το MEFP «θα κουμπώνει χρονικό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα» το Memorandum of Understanding, η διάρκεια του οποίου εκπνέει με βάση τη συμφωνία του 2015, το καλοκαίρι του 2018.

Το MEFP, σύμφωνα με την ίδια πηγή «είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, σε σχέση με τους Ευρωπαίους που βάζουν τόσα πολλά θέματα»…

Το Ταμείο μέχρι τώρα, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν και πως θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα παρ’ ότι δηλώνει «δεσμευμένο». Το θέμα της διάρκειας του προγράμματος με το ΔΝΤ θεωρείται φλέγον, καθώς παραδοσιακά το Ταμείο δεν μπαίνει σε προγράμματα διάρκειας μικρότερης των τριών ετών.

Παρ’ ότι μπορεί στο παρελθόν οι δύο εκδοχές του Μνημονίου (MOU με τους Ευρωπαίους και MEFP με το ΔΝΤ) είναι σχεδόν πανομοιότυπες στις δεσμεύσεις , η αλήθεια είναι ότι της Ε.Ε είναι πιο αναλυτικό. Τα μέτρα όμως που απαιτεί το ΔΝΤ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πιο σκληρά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v