Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Bonus» για επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ

Εξάμηνη παράταση στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων ύψους 300 εκατ. ευρώ για σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος 350 MW προβλέπει διάταξη του ΥΠΕΝ.

«Bonus» για επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ

Ούριο άνεμο... για επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 350 MW, κυρίως αιολικά και ακολούθως μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα ή βιοαέριο, φέρνουν διατάξεις του νομοσχεδίου για τη δασική νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 10 δίνεται εξάμηνη παράταση σε κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τις προαναφερόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είχαν υπογράψει συμβάσεις πώλησης μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, εφόσον θέσουν σε κανονική ή δοκιμαστική λειτουργία τα έργα τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, να αποζημιώνονται με το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή των επιδοτήσεων ή feed-in tariff. Αν πάλι οι σταθμοί αυτών των κατηγοριών ΑΠΕ δεν ξεκινήσουν να παράγουν ρεύμα κανονικά ή δοκιμαστικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, τότε θα μπουν στο μεταβατικό σύστημα της αποζημίωσης με διοικητικά οριζόμενη τιμή.  

Πρόκειται για μεγάλα επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ που αναπτύσσουν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι «παίκτες» συνολικής ισχύος 350 MW, εκ των οποίων τα περίπου 300 με 310 MW είναι στον κλάδο των αιολικών. Τα έργα αυτά είχαν περιθώριο ολοκλήρωσης και συνέχισης αποζημίωσης με το παλιό σύστημα των επιδοτήσεων της τιμής μέχρι και τον Ιούνιο του 2018.

Το αίτημα όλων των παικτών -πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των έργων είχε ανέλθει σε περισσότερα από 1.000 MW- υποβλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ καθώς οι συγκεκριμένες επενδύσεις είτε συμβασιοποιήθηκαν λίγο πριν την αλλαγή του συστήματος αποζημίωσης των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνεται ένα μεγάλο επενδυτικό ρίσκο, είτε σκόνταψαν και ακόμη παρεμποδίζονται από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Από τα 1.000 MW, αυτά που θα προχωρήσουν, καθώς πρόκειται για μεγάλα και ώριμα έργα, υπολογίζονται σε 350 MW.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, άλλαξε το καθεστώς αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ. Έτσι καταργείται το feed-in tariff και για συμβάσεις που υπογράφηκαν μέχρι το τέλος του 2016 ισχύει ένα μεταβατικό σύστημα, το feed-in premium, με διοικητικά οριζόμενη τιμή.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, για όσες συμβάσεις πώλησης υπογράφονται, εφαρμόζονται ανταγωνιστικές διαδικασίες, δηλαδή οι αποζημιώσεις προκύπτουν από τη διαφορά της Μέγιστης Προσφερόμενης Τιμής με την Οριακή Τιμή Συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v