Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια μπλοκάκια διεκδικούν... κρατική επιδότηση εισφορών

Ψάχνουν τρόπους στο υπουργείο Εργασίας για να «τρέξει» η ρύθμιση για τα «μπλοκάκια». Τι προβλέπει το σχέδιο επιδότησης των εισφορών και γιατί βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Και έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για να αποφευχθούν παρατράγουδα.

Ποια μπλοκάκια διεκδικούν... κρατική επιδότηση εισφορών

Πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών για νέους σε ηλικία μισθωτούς οι οποίοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την ελάφρυνση των βαρών για όσους νέους δηλώνονται από τους εργοδότες τους ως οιονεί μισθωτοί στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Στην πράξη, το υπουργείο αναζητεί κίνητρα προς τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους και τους αμείβουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, διαπιστώνοντας στην πράξη την αποτυχία της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για τα μπλοκάκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αναζητεί τρόπο χρηματοδότησης ειδικού προγράμματος επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, καθώς μόλις 12.000 εργαζόμενοι έχουν δηλωθεί από τους εργοδότες τους κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της.

Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο”, παραδέχθηκε ότι ο ασφαλιστικός νόμος προσπάθησε να λύσει μια παγιωμένη παράνομη τακτική περιπτώσεων μισθωτών που εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι.

«Το πρόβλημα είναι ότι εργαζόμενος που είναι μισθωτός αλλά εμφανίζεται ως εργαζόμενος με μπλοκάκι, επιβαρύνεται με εισφορές αυτοαπασχολούμενου» δήλωσε η υπουργός, ενώ επισήμανε ότι σύμφωνα με το νόμο, ο εργαζόμενος αυτός, εφόσον έχει έως δύο εργοδότες, θα πληρώνει το χαμηλότερο ποσοστό εισφορών, δηλαδή 9%, υπό την προϋπόθεση ότι θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που υπάρχει ήδη στον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία αλλά αμείβονται με μπλοκάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος επιδότησης πιθανότατα των εργοδοτικών εισφορών, αρχικά για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους. Ανάλογα με τα κονδύλια που θα εξευρεθούν, θα κριθεί εάν μπορεί το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε μεγαλύτερους εργαζόμενους. Πρόκειται πάντως για μια δράση ανεξάρτητη από τα λεγόμενα «αντίμετρα» που συζητά η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών και τα κονδύλια αναζητούνται κυρίως από κοινοτικές πηγές.

Μέχρις ότου βέβαια βρεθούν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος -που κρύβει παγίδες καθώς μπορεί αντί για κίνητρο επιμερισμού των εισφορών μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου να αποτελέσει, αν μη τι άλλο, αντικίνητρο πρόσληψης μισθωτών-, ο ΕΦΚΑ προχωρά σε νέα παράταση έως τις 12 Μαΐου, για την πληρωμή εισφορών από το 1,4 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους του. Χθες ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ταμείου, στην ιστοσελίδα, ενώ σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να θέσει σε συναγερμό τους μηχανισμούς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ώστε να αποφευχθούν κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως π.χ. μετατροπή κανονικών μισθωτών σε «μπλοκάκια», ώστε να καρπωθούν την επιδότηση της εισφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v