Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 10% των κοινοτικών κονδυλίων για 21 έργα επιστρέφει στις Βρυξέλλες

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε πως σε 21 έργα υπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ των εργολάβων. Η κυβέρνηση επιστρέφει το 10% των κονδυλίων στην Ε.Ε., για να ξεπεραστούν τα εμπόδια με το ΕΣΠΑ 2014-2020. Τι λέει η επιστολή προς Βρυξέλλες.

Το 10% των κοινοτικών κονδυλίων για 21 έργα επιστρέφει στις Βρυξέλλες

Στην επιστροφή του 10% των κοινοτικών κονδυλίων σε 21 έργα προχωρά η κυβέρνηση, στα απόνερα της έρευνας για το καρτέλ στους διαγωνισμούς δημόσιων έργων. Πριν από λίγες ημέρες ο πίνακας της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις 21 επίμαχες συμβάσεις κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ζητήσει τα σχετικά στοιχεία και έχει παγώσει πληρωμές από το παλαιό και το νέο ΕΣΠΑ.

Στην επιστολή της κυβέρνησης προς την Κομισιόν, με ημερομηνία 30 Μαρτίου, αναφέρεται πως «οι Ελληνικές Αρχές προέβησαν σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για τη διασφάλιση του προϋπολογισμού της Ένωσης, επιβάλλοντας «κατ’ αποκοπήν διόρθωση» στις επιλέξιμες δαπάνες των ως άνω συμβάσεων λόγω αδυναμίας επακριβούς ποσοτικοποίησης τυχόν δημοσιονομικής επίπτωσης των διαπιστωθεισών αντιανταγωνιστικών πρακτικών». Όπως επισημαίνεται, «ο προσδιορισμός της διόρθωσης σε ποσοστό 10% των επιλέξιμων δαπανών των εν λόγω συμβάσεων κρίνεται ο πλέον ενδεδειγμένος και εύλογος με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

• Τις αρχές που προβλέπονται από τους κανονισμούς σχετικά με τον καθορισμό δημοσιονομικών διορθώσεων,

• Το γεγονός ότι από την υπάρχουσα πληροφόρηση δεν προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής των αναθετουσών αρχών,

• Το γεγονός ότι το ζήτημα που ανέκυψε δεν είναι συστημικό, ενόψει του περιορισμένου αριθμού των επηρεαζόμενων έργων συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό έργων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013,

• Την αρχή της αναλογικότητας, αλλά και

• Την προηγούμενη διοικητική πρακτική/εμπειρία σε περιπτώσεις επιβολής διορθώσεων».

Υπενθυμίζεται πως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας που διεξήγαγε η Επιτροπή Ανταγωνισμού (που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δύο επιστολές ενημέρωσε τις Ελληνικές Αρχές ότι προέβη σε διακοπή της προθεσμίας πληρωμής των αιτημάτων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΑ) για το ΕΣΠΑ 2007-2014, αλλά και για το ΕΣΠΑ 2014-2020, «τόσο αυτών που είχαν ήδη υποβληθεί όσο και αυτών που επρόκειτο να υποβληθούν στο μέλλον, μέχρι τη διαβίβαση των απαιτούμενων στοιχείων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση».

Στην απολογιστική έκθεση του επιχειρησιακού προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του ΕΣΠΑ 2007-2013, αναφέρεται πως «με βάση την επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η τελευταία, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε -κατά την οποία εξέτασε πλήθος διαδικασιών ανάθεσης-, διεπίστωσε την ύπαρξη αντιανταγωνιστικών πρακτικών εκ μέρους των εμπλεκόμενων κατασκευαστικών επιχειρήσεων (χειραγώγηση διαγωνισμών και καταμερισμό της αγοράς) σε σχέση με την ανάθεση είκοσι μίας (21) συμβάσεων οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (εξαιρώντας τις συμβάσεις για τις οποίες δεν προέκυψαν στοιχεία παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού).

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ολοκλήρωσε ήδη τη διαδικασία διευθέτησης διαφορών, βάσει της οποίας επεβλήθησαν πρόστιμα σε συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες συμμετείχαν στην οικεία διαδικασία διευθέτησης».

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», στο οποίο είχαν ενταχθεί πέντε από τα επίμαχα έργα, το δημόσιο καλείται να επιστρέψει στην Κομισιόν περί τα 19 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v