Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκκρεμότητες στο παζάρι για το SLA

Τα πλεονάσματα, θέματα συντάξεων, η ρύθμιση για την προστασία στελεχών παραμένουν ανοικτά μετά τις συναντήσεις με τους δανειστές. Διατηρείται η αισιοδοξία για συμφωνία τα επόμενα 24ωρα. Τα σημερινά ραντεβού.

Οι εκκρεμότητες στο παζάρι για το SLA

Μια σειρά από θέματα που εκκρεμούσαν για καιρό φαίνεται πως έχουν πλέον κλειδώσει στις εξάωρες συζητήσεις που έγιναν την Παρασκευή στο Χίλτον με συμμετοχή όχι μόνο του οικονομικού επιτελείου αλλά και άλλων εμπλεκόμενων, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Σταύρος Κοντονής.

Σε αυτά, σύμφωνα με όσα υποστήριξε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολογήτου και ευρύτερα στο φορολογικό πακέτο μέτρων και αντίμετρων, το οποίο όπως είναι γνωστό θα εφαρμοστεί το 2020, εκτός εάν υπάρξει αστοχία στα δημοσιονομικά και μεταφερθεί ένα χρόνο νωρίτερα, μαζί με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Κλεισμένα θεωρούνται και τα θέματα της ενέργειας. Επ’ αυτών, όπως έγραψε το Euro2day.gr υπήρξαν αρκετές αλλαγές υπέρ των ελληνικών θέσεων καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως πέρασε τον σκόπελο να νομοθετήσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η μόνη δέσμευση που απαιτεί νομοθέτηση, λένε οι πηγές, θα είναι οι νέες ποσότητες προϊόντων προθεσμιακής ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθούν (ΝΟΜΕ). Και αυτές, σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών -που ήθελαν το ποσοστό της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που βγαίνουν σε δημοπρασία να φτάνει έως και το 33%-, είναι «ψαλιδισμένες». Για φέτος θα ανέλθουν στο 16%, του χρόνου στο 19% και το 2019 στο 22%.

Παράλληλα, στο SLA δεν θα γίνεται καμία αναφορά για την υποχρέωση πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών στην περίπτωση που δεν τρέξει... η πώληση του «περίπου 40%» των λιγνιτικών μονάδων, όπως θα επισημαίνεται στο κείμενο. 

Στις εκκρεμότητες που έκλεισαν περιλαμβάνονται και θέματα υγείας και παιδείας.

Οι σημερινές συζητήσεις

Στις σημερινές συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αρχικά τέθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και η λίστα με τις ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο. Ακολουθεί η συζήτηση για φορολογικά θέματα και τέλος οι αγορές προϊόντων και το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές.

Τα μέτωπα

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα «φάκελοι» που μένουν ανοικτοί και όπως έγινε γνωστό, τα προβλήματα δεν εξαντλούνται σε τεχνικά ζητήματα αλλά έχουν και «πολιτικές προεκτάσεις». Σε αυτά περιλαμβάνεται το θέμα των συντάξεων με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει διαφωνία αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Επιπρόσθετα, φαίνεται πως συζητείται ακόμα η ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται προστασία στα στελέχη του Δημοσίου και των τραπεζών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις χρεών.

Χθες εξερχόμενο της συνάντησης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δικαιοσύνης σημείωσε ότι η ασυλία θα δίνεται κατά περίπτωση με βάση τον κώδικα ποινικής δικονομίας και ειδικότερα το άρθρο 41, στο οποίο προβλέπεται άδεια από την αρμόδια αρχή για ασυλία.

Έτσι για τις περιπτώσεις στελεχών δημόσιας διοίκησης, την τελική άδεια θα τη δίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Για τα στελέχη των τραπεζών το τελικό ok θα προκύπτει από το υπουργείο Οικονομίας, μετά από γνωμοδότηση και της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως αναφέρθηκε, η κατάθεση της γνώμης από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να γίνεται εντός δυο μηνών.

Η διάταξη δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαϊου.

Στελέχη της ΤτΕ κράτησαν πάντως επιφυλακτική στάση, τονίζοντας ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους θεσμούς στην οποία θα κατατεθούν εγγράφως οι προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι να μην μπαίνουν σε αναδιάρθρωση τα χρέη των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα πλεονάσματα και τα εργασιακά

Ένα ακόμα ζήτημα που δεν έχει ακόμα βρει χώρο στις έως τώρα συζητήσεις είναι τα πλεονάσματα και το δημοσιονομικό μονοπάτι μέχρι το 2020. Οι δυο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν ποιο κομμάτι από το υπερμεγέθες πλεόνασμα του 3,9% του ΑΕΠ (4,2% με βάση το πρόγραμμα) είναι επαναλαμβανόμενο και άρα έχει επίπτωση φέτος και τα επόμενα χρόνια αλλά και πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός που θα αποφασίσει το 2018 αν οι στόχοι επιτυγχάνονται προκειμένου να τεθούν σε ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρα και αντίμετρα του 2019.

Επιπροσθέτως, δεν έγινε την Παρασκευή η προγραμματισμένη συζήτηση για τα εργασιακά. Επ’ αυτών η Εφη Αχτσιόγλου επαναλαμβάνει σε συνέντευξή της στη Real News ότι «η συμφωνία για τα εργασιακά βάζει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και προετοιμάζει το έδαφος για την επαναφορά σε θεσμική κανονικότητα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v