Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμανε νέο καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

Δημιουργήθηκαν 500 εκατ. νέα NPLs τον Απρίλιο. Εκτιμήσεις για επιπλέον 300 εκατ. τον Μάιο. Κίνδυνος μόνιμης αδυναμίας πληρωμής σε πολλά στεγαστικά. Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να πιάσουν οι τράπεζες τους στόχους.

Σήμανε νέο καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

Με σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) μήνα με τον μήνα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών.

Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 500 εκατ. ευρώ νέα NPLs (250 εκατ. δάνεια ιδιωτών και 250 εκατ. επιχειρήσεων) και η αυξητική τάση συνεχίσθηκε και τον Μάιο.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο τρέχων μήνας αναμένεται να κλείσει με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 300 εκατ. ευρώ. Αν στα ποσά του Απριλίου και του Μαΐου προστεθούν και τα 2 δισ. ευρώ NPLs του πρώτου τριμήνου, τότε το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 2,8 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα απασχολεί ιδιαίτερα τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ήδη θεωρούν «χαμένο» το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ο χρόνος που απομένει για να καταστεί εφικτός ο στόχος για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2017 είναι μικρός και πρέπει να αναληφθούν «ριζοσπαστικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, κινήσεις.

Ο χρονικός περιορισμός σε συνδυασμό με την πίεση που αναμένεται να ασκήσουν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) τους επόμενους μήνες, με αποκορύφωμα τους ελέγχους του τελευταίου τετραμήνου του 2017, προκαλούν αναστάτωση στο σύστημα και επίσπευση λύσεων όπως: οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, η άμεση μεταφορά προβληματικών δανείων στις εταιρείες διαχείρισης και αναδιάρθρωσης, η αύξηση των διαγραφών και η επιτάχυνση των πλειστηριασμών (σ.σ. όσον αφορά τους στρατηγικά κακοπληρωτές).

Σοβαρό πρόβλημα

Η κατηγορία δανείων που εμφανίζει με σταθερό ρυθμό αύξηση των NPLs από τον Νοέμβριο του 2016, με ιδιαίτερη όμως ένταση από τις αρχές του 2017, είναι τα στεγαστικά και ακολουθούν τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ατομικών, ελεύθερων επαγγελματιών).

Στα στεγαστικά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αδυναμία των δανειοληπτών αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, εξέλιξη που αποδίδεται στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τους φόρους.

«Στεγαστικό δάνειο έχουν πάρει οι επιστήμονες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα που σήμερα πλήττεται περισσότερο από όλους από τις ασφαλιστικές εισφορές», αναφέρει στέλεχος τράπεζας, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής κατάρρευσης που έχει υποστεί η έως πρόσφατα μεσαία εισοδηματική τάξη. Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια πλησιάζουν τα 30 δισ. ευρώ από το σύνολο των 61,2 δισ. ευρώ.

Στην δεύτερη θέση επικινδυνότητας βρίσκονται τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων αδυνατούν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών η εν λόγω κατηγορία πλήττεται και από τη μείωση της κατανάλωσης πλην των φόρων και των εισφορών. Τα κόκκινα δάνεια των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

«Στέγνωσε» την αγορά

Ο κίνδυνος παγίωσης αυτής της κατάστασης είναι, σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, ορατός καθώς όπως επισημαίνουν η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα εξαιτίας του δημοσίου. «Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας στην είσπραξη χρεών είναι το Δημόσιο, με στόχο να εξυπηρετήσει, πλέον, τα πλεονάσματα-μαμούθ. Αφενός, βάζει χέρι στις καταθέσεις, με το ακατάσχετο όριο να έχει μειωθεί αισθητά, αφετέρου, δεν πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές του και τραβά καταθέσεις από τους φορείς», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v