Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: «Δύσκολο» το QE για Ελλάδα

Η Ελλάδα δύσκολα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προτού υπάρξουν αλλαγές στους όρους εξυπηρέτησης του χρέους, υποστηρίζει η Goldman Sachs. Δεν αναμένει σημαντική ανακοίνωση για ελάφρυνση χρέους από το σημερινό Eurogroup.

Goldman Sachs: «Δύσκολο» το QE για Ελλάδα

H Ελλάδα δύσκολα θα εκπληρώσει τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προτού η περιστολή του μηνιαίου ρυθμού αγορών ομολόγων, εκτιμά η Goldman Sachs, σε έκθεση της στην οποία τονίζει πως δεν προβλέπει μια σημαντική ανακοίνωση για την ελάφρυνση χρέους στο σημερινό Eurogroup.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει επισημάνει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα, αλλά έχει τονίσει πως η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Σε ομιλία που έδωσε το Φεβρουάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι α) η ελληνική συμμετοχή στο QE απαιτεί μια «ανεξάρτητη» ανάλυση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και ότι β) η ανάλυση βιωσιμότητας της ΕΚΤ θα είναι ευρύτερη από αυτή των άλλων πιστωτών.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους όρους του κ. Ντράγκι. Πρώτον, η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στην αγορά στοιχείων ενεργητικού τα οποία είναι πιθανό να απομειωθούν, γιατί θα μπορούσε να παραβιάσει την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης.

Δεύτερον, η αποτελεσματικότητα του QE ως εργαλείου οικονομικής τόνωσης εξαρτάται από τη διάθεση των επενδυτών για «ρίσκο» για ελληνικά στοιχειά ενεργητικού και την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, που απαιτούν έναν μεγάλο βαθμό πρόσβασης στις αγορές.

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα προτού καταφέρει να σημειώσει μια ουσιαστική επιστροφή στις αγορές.

Σε ομιλία που έδωσε στο τέλος του 2016, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, άφησε να εννοηθεί ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα θα είναι ένας παράγοντας που θα λάμβανε υπόψη η κεντρική τράπεζα αν εξέταζε ένα ελληνικό QE.Tα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των κεντρικών τραπεζών είναι πολύ υψηλά και αποτελούν πηγή ανησυχίας εντός της ΕΚΤ.

Παρά την εισαγωγή ορισμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας, ο κ. Κερέ επισήμανε πως η επίλυση αυτού του προβλήματος μπορεί να βρίσκεται μακριά.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ανάλυση της ΕΚΤ θα είναι προσεκτική και θα πάρει χρόνο. Σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, αυτό καθιστά πιθανό η ΕΚΤ να έχει εστιάσει στην απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης όταν καταλήξει σε μια αξιολόγηση για το αν πρέπει να συμπεριλάβει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα.

Όσον αφορά την ελάφρυνση χρέους, οι αναλυτές της Goldman Sachs υπογραμμίζουν πως δεν αναμένουν μια σημαντική ανακοίνωση στο σημερινό Eurogroup.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως δεν αναμένουν επίσης «κούρεμα» ή απομείωση της ονομαστικής αξία του χρέους.

Ωστόσο, προβλέπουν πως η Ελλάδα και οι πιστωτές θα καταλήξουν στο τέλος σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει την περαιτέρω επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του ESM και την μείωση των επιτοκίων, πιθανότατα και σε συνδυασμό με μια ανταλλαγή χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v