Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BNP: Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά το Eurogroup

Συντηρείται η αβεβαιότητα για την Ελλάδα παρά τις αποφάσεις του Eurogroup, τονίζει ο οίκος. Πώς η αναβολή στην επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ «ψαλιδίζει» τις ελπίδες της Αθήνας για έξοδο στις αγορές.

BNP: Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά το Eurogroup

Η απόφαση του Eurogroup καθαρίζει βραχυπρόθεσμα τον ορίζοντα για την Ελλάδα, καθώς εξασφαλίζονται οι αποπληρωμές των ομολόγων, με την επόμενη μεγάλη αποπληρωμή να λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο του 2018, σημειώνει η BNP Paribas σε έκθεσή της. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση. Οπως αναφέρει, οι ανακοινώσεις του Eurogroup αποφεύγουν να περιγράψουν αναλυτικά τις μελλοντικές διαδικασίες, με το ΔΝΤ να εγκρίνει τελικώς τη συμφωνία, χωρίς ωστόσο να κάνει θεμελιώδεις συμβιβασμούς, μέσω της διαδικασίας «επί της αρχής» έγκρισης από το διοικητικό του συμβούλιο.

Ωστόσο, παρά τη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές, κάποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, επισημαίνει ο οίκος: 

- Θα επιτρέψει η συμφωνία στα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ όπως ευελπιστεί η Αθήνα; Τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πιο αβέβαιο, σημειώνει η BNP, τονίζοντας ότι παράσχονται πολύ λίγα στοιχεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για να αποφανθεί επί της βιωσιμότητας του χρέους. 

- Ακόμη και έτσι, το Eurogroup αναγνώρισε ότι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα είναι να προετοιμαστεί η επιστροφή της στις αγορές, δεσμευόμενο ότι θα στηρίξει την προσπάθεια. Ως εκ τούτου, οι επόμενες πληρωμές προς την Αθήνα θα πρέπει να συμπεριλάβουν αυτό τον στόχο, επιτρέποντας στη χώρα να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας». 

- Δυστυχώς, η αναβολή μιας αξιόλογης συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους επιβαρύνει αυτό τον στόχο, όχι μόνο επειδή συντηρεί την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά επειδή δείχνει και ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν έλθει ακόμη σε συμβιβασμό για ένα κοινό μεσομακροπρόθεσμο οικονομικό και δημοσιονομικό σενάριο για την Ελλάδα, στο οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν οι επενδυτές για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v