Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση για τα ανασφάλιστα ΙΧ ζητούν οι φοροτεχνικοί

Παράταση και για τις φορολογικές δηλώσεις ζητά η ΠΟΦΕΕ σε επιστολή της προς τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ. Ανάγκη το δεύτερο e-mail επικοινωνίας στα στοιχεία του taxisnet, μετά τα προβλήματα που προκύπτουν από την περίπτωση των ανασφάλιστων οχημάτων.

Παράταση για τα ανασφάλιστα ΙΧ ζητούν οι φοροτεχνικοί

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη διαχείριση των προστίμων στα ανασφάλιστα οχήματα περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), σε επιστολή της προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, στην οποία ζητούν να ισχύσει διαφορετική διαδικασία μετά τη σωρεία λαθών που εμφανίστηκε στο σύστημα.

Στην επιστολή της η ΠΟΦΕΕ επισημαίνει τα εξής:  

«Για άλλη μία φορά τα Λογιστικά-Φοροτεχνικά Γραφεία όλης της χώρας καλούνται να διεκπεραιώσουν - εν μέσω μάλιστα της περιόδου υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων - έναν τεράστιο επιπρόσθετο όγκο εργασίας που προέκυψε εξαιτίας της υποβολής προστίμων στα ανασφάλιστα οχήματα.

Από σχετική διασταύρωση της όπου εντοπίστηκαν 1,151 εκ. ως πιθανά ανασφάλιστα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων ενημερώθηκαν με μήνυμα στη θυρίδα TAXISnet, ενώ πραγματοποιήθηκε και αποστολή μηνυμάτων στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των κατόχων ενώ οι σχετικές ειδοποιήσεις έπρεπε να σταλούν ταχυδρομικά.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο λογαριασμός email που έχει δηλωθεί από την αρχή λειτουργίας του TAXISnet, από τους φορολογούμενους είναι αυτός του λογιστή, ο οποίος και διαχειρίζεται ηλεκτρονικά σχεδόν όλες τις φορολογικές συναλλαγές του πελάτη του.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν κατακλυστεί τα email των γραφείων μας με πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα, που αφορούν σχετικές ειδοποιήσεις για ανασφάλιστα οχήματα, οι φορολογούμενοι βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν προφανή λάθη, τα οποία καλούνται να διορθώσουν μέσα από ένα πλέγμα γραφειοκρατικών διαδικασιών, που σε μεγάλο βαθμό θα χρειαστεί να επωμιστούν τα Λογιστικά-Φοροτεχνικά γραφεία που το διάστημα αυτό παλεύουν με πληθώρα προβλημάτων στην υποβολή δηλώσεων (έντυπο Ν, κωδ. Ε1 037, 021 και άλλα πολλά).

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί ότι χρειάζεται άλλου είδους διαδικασία, επιπλέον πίστωση χρόνου στην όλη διαδικασία πέραν του διμήνου που προβλέπεται, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διεκπεραίωση της, χωρίς περαιτέρω προβλήματα και κυρίως χωρίς να πληγεί η άλλη παράλληλη διαδικασία που τρέχει αυτή την περίοδο, αυτή της υποβολής φορολογικών δηλώσεων και δηλώνει παρούσα σε αντίστοιχες περιπτώσεις να παράσχει την συσσωρευμένη εμπειρία της ώστε να μην δημιουργούνται αδικαιολόγητες εντάσεις.

Επίσης είναι απαραίτητη η υλοποίηση της παλαιάς πρότασης της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. να υπάρχει δεύτερο e-mail επικοινωνίας στα στοιχεία του TAXISnet, υποχρεωτικής συμπλήρωσης και των δύο, ένα για τον φορολογούμενο και ένα για τον Λογιστή-Φοροτεχνικό ώστε να ενημερώνεται ο φορολογούμενος για τέτοιου είδους θέματα καθόσον είναι τελείως άσχετο με το αντικείμενο ευθύνης των Λογιστών-Φοροτεχνικών, οι οποίοι έχουν επωμισθεί την εκτέλεση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Αν αυτό έγινε με τα ανασφάλιστα οχήματα αύριο φαντασθείτε τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Τέλος με προηγούμενο έγγραφο μας, και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. είχε προτείνει εγκαίρως, λόγω όλων των λοιπών προβλημάτων στην υποβολή των δηλώσεων (έντυπο Ν, κωδ. Ε1 037, 021 κ.α.), όπου προστέθηκε από χθες το βράδυ και η διακοπτόμενη λειτουργία του TAXISnet, σαν ρεαλιστική καταληκτική ημερομηνία στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων τόσο των φυσικών όσο και των νομικών οντοτήτων την 26/7/2017, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος εφόσον η δόση λήγει την 31/7/2017.

Αναμένουμε την έγκαιρη ανακοίνωση της σχετικής απόφασης της κας Υφυπουργού με την σύμφωνη γνώμη την δική σας άλλα και την άμεση θεσμοθέτηση των δυο e-mail επικοινωνίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v