Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπάρχει γαλλο-γερμανικός «άξονας» και… στηρίζει Ελλάδα!

Μεγάλη άνοδος επισκεπτών και εισπράξεων από Γαλλία και Γερμανία στην αρχή της χρονιάς δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αχίλλειος πτέρνα φέτος η αγορά της Βρετανίας. Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Υπάρχει γαλλο-γερμανικός «άξονας» και… στηρίζει Ελλάδα!

Μια ακόμα χρονιά ανοιχτών στοιχημάτων για τον ελληνικό τουρισμό προδιαγράφουν τα προσωρινά στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου του πρώτου τετράμηνου, που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στοιχεία τα οποία, όπως επισημαίνουν παράγοντες  του χώρου, θα πρέπει να εξεταστούν συνυπολογίζοντας δύο σημαντικές παραμέτρους. Η πρώτη αφορά στο γεγονός πως αναφέρονται στο κατά τεκμήριο πλέον «αναιμικό» τετράμηνο  της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Το δεύτερο συνδέεται με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν επισήμως από πέρυσι  για την εγκυρότητα των στοιχείων της ΤτΕ σε ό,τι αφορά στο σκέλος της καταγραφής των πραγματικών εισπράξεων από ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα. Ενστάσεις οι οποίες εκφράστηκαν τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω της αρμόδιας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, όσο και από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Taleb Rifai. Θέμα το οποίο δρομολόγησε την επίσπευση των διαδικασιών για την πιλοτική λειτουργία από φέτος ενός νέου στατιστικού εργαλείου (δορυφόρος λογαριασμός τουρισμού), αντίστοιχου με αυτού που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες, προκειμένου να μπει τάξη στα στατιστικά  μεγέθη του τουρισμού.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία παραγόντων του τουρισμού  για τη φετινή χρονιά βασίζεται στις ενθαρρυντικές ενδείξεις του Απριλίου, οι οποίες, εφόσον διατηρηθούν, προδιαγράφουν αύξηση των φετινών ταξιδιωτικών εισπράξεων. Δείχνει να παγιώνεται, ωστόσο, η τάση που καταγράφηκε έντονα το 2016, σύμφωνα με την οποία, η άνοδος των εισπράξεων αποκλίνει σημαντικά από την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας. Με αποτέλεσμα η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα να εξακολουθεί να κινείται πτωτικά, παρά το «φρένο» που καταγράφεται στην πορεία καθόδου.

 
Ενδεικτική των διαφορετικών ταχυτήτων με τις οποίες κινήθηκε ο ελληνικός τουρισμός στο πρώτο τρίμηνο και τον Απρίλιο είναι  η εξέλιξη της ταξιδιωτικής κίνησης. Στο σύνολο του πρώτου τετράμηνου, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών κατέγραψε άνοδο της τάξης του 3,2% έναντι μείωσης 5,3% που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τον Απρίλιο, ωστόσο, η αύξηση της τουριστικής κίνησης έφθασε σε διψήφιο ποσοστό (12%) έναντι μείωσης 3,5% που είχε εμφανίσει τον περυσινό Απρίλιο.

Σε επίπεδο εισπράξεων, ωστόσο, η άνοδος υστέρησε σε σύγκριση με την αύξηση των τουριστών. Ετσι, οι εισπράξεις τετράμηνου αυξήθηκαν 2,4% (+3,2% οι  αφίξεις τουριστών) ενώ τον Απρίλιο κατέγραψαν ενθαρρυντική αύξηση 11,3% έναντι 12% αύξησης τουριστικής κίνησης.

Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στα επίπεδα της μέσης δαπάνης που πραγματοποιούν οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, η οποία εξακολούθησε να υποχωρεί οριακά κατά 0,8% (αύξηση 3,2% το 2016)  στο τετράμηνο και πτώση 0,4% τον Απρίλιο έναντι μείωσης 5,8% τον ίδιο μήνα του 2016.

Οι επιδόσεις του πρώτου τετράμηνου ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της «επιστροφής» Γάλλων και Γερμανών τουριστών. Η εικόνα των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, ωστόσο, εμφανίζεται μεικτή καθώς οι δύο κύριες δεξαμενές εκτός Ε.Ε, ΗΠΑ και Ρωσία, κατέγραψαν μείωση επισκεπτών και εισπράξεων στην περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.

Γάλλοι και Γερμανοί επισκέπτες ήταν οι πρωταγωνιστές του πρώτου τετράμηνου της χρονιάς. Κι αυτό καθώς δεν ήταν μόνο η μεγάλη αύξηση τουριστών από τις συγκεκριμένες χώρες αλλά και το γεγονός πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους συγκεκριμένους πελάτες αυξήθηκαν με ρυθμό ακόμα υψηλότερο από τις αφίξεις. Προδιαγράφοντας αύξηση της μέσης ταξιδιωτικής δαπάνης φέτος από τους Γάλλους και Γερμανούς που έρχονται στην Ελλάδα.

Εντυπωσιακό είναι το comeback των Γάλλων φέτος, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΤτΕ. Στο σύνολο του πρώτου τετράμηνου οι Γάλλοι επισκέπτες αυξήθηκαν 42,4% έναντι μείωσης 2,3% πέρυσι, ενώ τον Απρίλιο κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 108,9% έναντι μείωσης 12,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Ακόμα πιο εντυπωσιακά, ωστόσο, είναι τα μεγέθη δαπανών των Γάλλων στην Ελλάδα φέτος. Στο πρώτο τετράμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από Γάλλους επισκέπτες σημείωσαν άνοδο 89,3% (πτώση 13,1% στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) ενώ τον Απρίλιο η άνοδος έφθασε το +147,5% έναντι μείωσης 23,9%).

Μεγάλη άνοδο αποτυπώνουν και τα στοιχεία που περιγράφουν το τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία προς τη χώρα μας. Στο πρώτο τετράμηνο οι επισκέπτες από τη Γερμανία αυξήθηκαν 38,7% (πτώση 12,4% πέρυσι στο ίδιο διάστημα). Οι εισπράξεις από επισκέπτες που προέρχονταν από τη Γερμανία, αντίστοιχα, κατέγραψαν αύξηση 20,6% στο τετράμηνο (-17,4% πέρυσι) και 3,3% τον Απρίλιο, με την οποία υπερκάλυψαν τις περυσινές απώλειες στον ίδιο μήνα (-35,2%).

 

Αχίλλειος πτέρνα, αντίθετα, του ελληνικού τουρισμού στο πρώτο τετράμηνο αποδείχθηκε η βρετανική αγορά, πιθανότατα και λόγω της πτώσης της στερλίνας. Κι αυτό καθώς οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν μείωση 16,6% στο α' τετράμηνο (+9% πέρυσι) και πτώση 18,3% τον Απρίλιο (+12% πέρυσι). Οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών στο πρώτο τετράμηνο παρουσίασαν μείωση 33,1 (έναντι μείωσης 1,9% πέρυσι), η οποία μεταφράζεται σε 34,2 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τη συγκεκριμένη αγορά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Σε καθοδικό κανάλι εμφανίστηκαν να κινούνται στο αρχικό τετράμηνο της χρονιάς οι δύο βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού εκτός Ευρώπης. Με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά για το υπόλοιπο της περιόδου.

Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ ήταν μειωμένοι 6,4% στο τετράμηνο (+39,2% πέρυσι) και 43,9% τον Απρίλιο (+50,9% πέρυσι). Σε επίπεδο εισπράξεων, καταγράφηκε μείωση 27% στο τετράμηνο και 55,9% τον Απρίλιο. Η  απώλεια εισπράξεων έναντι του 2016 από Αμερικανούς επισκέπτες άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ στους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς.

Ένα βήμα πίσω έδειξε να κάνει στην αρχή της χρονιάς η ρωσική αγορά. Στο πρώτο τετράμηνο οι Ρώσοι επισκέπτες κατέγραψαν μείωση 4,9% έναντι εντυπωσιακής αύξησης 97,7% στο ίδιο διάστημα του 2016. Οι εισπράξεις, ωστόσο, από Ρώσους επισκέπτες ήταν οριακά μειωμένες 1,4% στο τετράμηνο (+8,3% πέρυσι) παρά τη μεγάλη πτώση κατά 38% τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v