Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καλοκαιρινά δώρα» στις ασφαλιστικές εταιρείες

Θετικές οι τελευταίες ειδήσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία. Οι επισημάνεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η τόνωση της παραγωγής στον κλάδο οχημάτων και οι υπεραξίες από την εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων. Δυναμικό το παρών των ξένων.

«Καλοκαιρινά δώρα» στις ασφαλιστικές εταιρείες

Θετικά σχόλια για την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών περιλαμβάνει η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (Ιούλιος 2017) που εξέδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα λοιπόν με την Εποπτεύουσα Αρχή, «παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική ασφαλιστική αγορά εμφανίζει επάρκεια κεφαλαίων καλής ποιότητας, καθώς το 92% των επιλέξιμων κεφαλαίων ταξινομείται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας (Κατηγορία 1). Η Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς στις 31.12.2016 διαμορφώθηκε σε 1,73 δισ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 2,72 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, η συνολική Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR) διαμορφώθηκε σε 634 εκατ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 2,55 δισ. ευρώ και να αφορούν εξ ολοκλήρου κεφάλαια Κατηγορίας 1».

Πέρα όμως από τις θετικές επισημάνσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου έχουν γίνει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα αποδέκτες αρκετών ευχάριστων ειδήσεων και εξελίξεων.

Η πλέον πρόσφατη σχετίζεται με το γεγονός ότι από την αρχή του έτους έως και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων αυξήθηκε περίπου κατά 465 χιλιάδες (οι 319 χιλιάδες από την 1η Ιουνίου!), νούμερο που αναμένεται να ανεβεί σημαντικά έως την προσεχή Παρασκευή (14.7.2017), ημερομηνία κατά την οποία οι ανασφάλιστοι οδηγοί θα πρέπει να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους, προκειμένου να αποφύγουν το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Όσο και αν τα περισσότερα νέα συμβόλαια είναι συνήθως βραχυπρόθεσμης διάρκειας (π.χ. τρίμηνης) και χαμηλού τιμολογίου, πρόκειται για ένα σημαντικό πρόσθετο έσοδο για τον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιβαρύνσεις προς το πολύπαθο Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου Αυτοκινήτων.

Μια δεύτερη θετική εξέλιξη για όσες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τοποθετημένο μεγάλο ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία, είναι η μεγάλη άνοδος τιμών που έχουν σημειώσει από την αρχή του έτους μετοχές και κρατικά ομόλογα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σημαντικές θέσεις σε ελληνικά κρατικά χρεόγραφα έχουν αποκτήσει και εταιρείες χωρίς την ουσιαστική βούλησή τους, αλλά εξαιτίας των capital controls. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, οι υπεραξίες των ελληνικών τίτλων πιθανόν να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών ορισμένων τοποθετήσεών τους στο εξωτερικό κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Γενικότερα πάντως, μεταξύ των στελεχών της ασφαλιστικής βιομηχανίας επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου και μάλιστα δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι επενδυτές του εξωτερικού έβαλαν το χέρι στην τσέπη και εξαγόρασαν τρεις μεγάλες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες κατά τους τελευταίους 18 μήνες (Eurolife, ΑΤΕ και Εθνική).

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι θέμα χρόνου η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στο συνταξιοδοτικό (δεύτερος πυλώνας) και η σύμπραξη του κλάδου με το ελληνικό δημόσιο στο μέτωπο της υγείας.

Επίσης, περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο υπάρχουν λόγω της ύπαρξης νέων αναγκών (π.χ. κάλυψη έναντι κυβερνοεπιθέσεων), ή λόγω του λανσαρίσματος νέας μορφής προϊόντων (π.χ. Microinsurance, δηλαδή προσφορά απλών προϊόντων χαμηλού ασφαλίστρου, που θα απευθύνονται σε άτομα με μικρά εισοδήματα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v