Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Βιάζονται να δανείσουν τις επιχειρήσεις

Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν και πάλι να δανειοδοτούν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική πιστωτική επέκταση και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν.

Τράπεζες: Βιάζονται να δανείσουν τις επιχειρήσεις

Σε δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 6 Ιουλίου του 2017 με τίτλο «Τράπεζες: Πότε θα ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης», στελέχη επιχειρήσεων περιέγραφαν μια βελτιωμένη εικόνα, υποστηρίζοντας πως σχετικά σύντομα θα μπορούσαμε να δούμε τη διακοπή της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις που λαμβάνει χώρα συνεχώς από το 2011 μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και από τα πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, σε σχέση με την πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα κατά το πρώτο φετινό επτάμηνο.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΤτΕ, μπορεί το σύνολο των τραπεζικών υπολοίπων προς τον ιδιωτικό τομέα να ήταν τον φετινό Ιούλιο 1,2% χαμηλότερο σε σχέση με τον περυσινό, ωστόσο το ποσοστό πτώσης περιοριζόταν μόλις στο 0,1% σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια (εικόνα σταθεροποίησης, γιατί απλούστατα τα δάνεια προς τους ιδιώτες υποχωρούσαν κατά 2,4% και ιδιαίτερα τα στεγαστικά κατά 3,1%). Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι, για παράδειγμα, η Eurobank ανακοίνωσε νέες χορηγήσεις 348 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του έτους.

Επιπρόσθετα, χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη πρόβλεψη του τμήματος ανάλυσης της Euroxx Χρηματιστηριακής για το σύνολο της πιστωτικής επέκτασης. Σύμφωνα λοιπόν με τη γνωστή ΑΧΕΠΕΥ, «για τη διετία 2018-2019 περιμένουμε ότι ο πυρήνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα σημειώσει ελαφρά μονοψήφια ποσοστά διεύρυνσης της πιστωτικής επέκτασης, εξαιτίας της άμβλυνσης-εξάλειψης των κεφαλαιακών περιορισμών και της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επιστροφή καταθέσεων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη «χορηγήσεις προς καταθέσεις», που για τις ελληνικές τράπεζες είχε διαμορφωθεί στο 117% τον Μάρτιο του 2017.

Και επειδή όλα δείχνουν πως το retail banking δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών κατά τα επόμενα χρόνια, το ποσοστό αύξησης των επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο.

Όλοι φυσικά αντιλαμβάνονται πως το σενάριο του ανοίγματος της κάνουλας των τραπεζικών δανείων περνάει μέσα από μια σειρά παραδοχών: γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αξιοσημείωτη επιστροφή καταθέσεων (οι θετικές επιδόσεις του φετινού τριμήνου Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου δεν μπόρεσαν να επαναφέρουν το σύνολο των καταθέσεων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2016), επιστροφή των τραπεζών μας στις διεθνείς αγορές ομολόγων από το προσεχές φθινόπωρο, πωλήσεις (εξυπηρετούμενων και μη) δανείων σε funds, ταχύτερη διευθέτηση των κόκκινων δανείων και επιτάχυνση των διαδικασιών για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ο συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους προς τις δυναμικές επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα και να βελτιώνουν τους δείκτες τους σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια.

Παράγοντα-κλειδί ωστόσο στην όλη υπόθεση θα παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κυρίως ο βαθμός πίεσης που θα ασκήσει προς τις ελληνικές τράπεζες, σχετικά με τα ανοίγματα των τελευταίων προς αυτή.

Ήδη το τεράστιο άνοιγμα που είχε φτάσει το 2015 ακόμη και στα 127 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί κάτω από τα 55 δισ. ευρώ, με πτωτική τάση από μήνα σε μήνα. Από τη στιγμή λοιπόν που η ρευστότητα των τραπεζών θα αυξηθεί, θα απαιτήσει η ΕΚΤ να απορροφήσει το 100% αυτής, ή αντίθετα θα αφήσει ένα σημαντικό ποσοστό προκειμένου να διοχετευθεί στην πραγματική ελληνική οικονομία;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να θέλουν να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης, ικανοποιώντας υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστηρίζει τραπεζικό στέλεχος: «Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, άλλες υγιείς επιχειρήσεις μείωσαν συνολικά τον δανεισμό τους, ενώ άλλες χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό και από funds. Τώρα τελευταία επίσης, είδαμε και την εμφάνιση των εγχώριων εταιρικών ομολόγων.

Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν βλέπουμε μέρος των υγιών μας πελατών να μας εγκαταλείπει, σε αντίθεση με τους προβληματικούς που παραμένουν. Επιβάλλεται λοιπόν να αντεπιτεθούμε δανείζοντας, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα νέο, υγιές χαρτοφυλάκιο, που θα αποτελέσει πηγή μακροπρόθεσμου κέρδους για εμάς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v