Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρούτσης: Έργο Τσίπρα η γενιά των 360 ευρώ!

Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν γίνεται, ούτε με “αριστερά” ξόρκια και λαϊκισμό, ούτε με διορισμούς στο δημόσιο, τονίζει ο τομεάρχης της ΝΔ. Πώς προκύπτουν οι «φτωχοί εργαζόμενοι» και οι συντάξεις των 185 ευρώ.

Βρούτσης: Έργο Τσίπρα η γενιά των 360 ευρώ!

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωρίμανση των μεταρρυθμίσεων που είχε υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και τη Ρούλα Σαλούρου.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας έχει επιβραδυνθεί και συντελείται με λάθος και επικίνδυνο τρόπο. Οπως αναφέρει, η παρατηρούμενη μείωση της ανεργίας δεν είναι ούτε ουσιαστική, ούτε συνδυάζεται με αύξηση μισθών. Αντίθετα, δημιουργεί μια νέα γενιά “φτωχών” εργαζομένων των 360 ευρώ, αποκλειστικό δημιούργημα του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Η συνέντευξη του κ. Βρούτση έχει ως εξής: 

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ανεργία μειώθηκε και οι μισθοί αυξήθηκαν. Στον αντίποδα, η ΝΔ κι εσείς ως επικεφαλής του αρμόδιου τομέα κάνετε λόγο για την απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την δημιουργία της γενιάς εργαζόμενων των 360 ευρώ. Ποια είναι η πραγματική εικόνα της εγχώριας αγοράς εργασίας;

Λαϊκισμός και δημαγωγία -για δεκαετίες- υπονόμευσαν την αγορά εργασίας, με τελικά θύματα τους εργαζόμενους. Στην πράξη, πίσω από το δήθεν φιλεργατικό πρόσωπο της αριστεράς κρύβονταν πάντα πολιτικές σκοπιμότητες, που δεν επεδίωκαν το όφελος των εργαζομένων, αλλά την πολιτική χειραγώγησή τους.

Απώτερος σκοπός, οι εργαζόμενοι να αποτελέσουν το όχημα για την επίτευξη κομματικών σκοπιμοτήτων.

Στις δεκαετίες που προηγήθηκαν, χτίστηκε μια “σαθρή” αγορά εργασίας υπερ-ρυθμισμένη, γεμάτη στρεβλώσεις και εμπόδια. Αυτός ήταν ακριβώς και ο λόγος που “κατέρρευσε” με το ξέσπασμα της κρίσης. Εάν είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές -πριν την κρίση- στην αγορά εργασίας, τότε αυτή θα ήταν πιο ανθεκτική και η ανεργία δεν θα ξεπερνούσε το 20%. Επίσης, εάν δεν γίνονταν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας την περίοδο 2010-2014, η ανεργία θα συντηρούνταν ακόμη και σήμερα σε επίπεδα άνω του 30%.

Σήμερα, η αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ωρίμανση των μεταρρυθμίσεων που είχε υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, αυτή η αποκλιμάκωση της ανεργίας έχει επιβραδυνθεί και συντελείται με λάθος και επικίνδυνο τρόπο. Γίνεται με μείωση μισθών, με μερική απασχόληση, με φυγή των νέων στο εξωτερικό (brain drain), καθώς και με μείωση του αριθμού των απασχολούμενων.

Συνεπώς, η παρατηρούμενη μείωση της ανεργίας –για την οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει- δεν είναι ούτε ουσιαστική, ούτε συνδυάζεται με αύξηση μισθών. Αντίθετα, δημιουργεί μια νέα γενιά “φτωχών” εργαζομένων των 360 ευρώ, αποκλειστικό δημιούργημα του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, κατά την περίοδο της κρίσης, γιατί θεωρείτε ότι είναι προβληματικό να υπάρχουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης; Αυτός δεν ήταν ο στόχος;

Το αντίθετο θα έλεγα. Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, αλλά η απόλυτη κυριαρχία τους –τα τελευταία 2,5 χρόνια- σε βάρος της πλήρους απασχόλησης. Τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορικής ανατροπής που συντελέστηκε σε βάρος των εργαζομένων με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 2013 η πλήρης απασχόληση κυριαρχούσε με 63,73%, έναντι 36,27% των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Τον Ιούλιο του 2017 η πλήρης απασχόληση “κατέρρευσε” στο 45,74%, με τις ευέλικτες μορφές να εκτινάσσονται στο 54,26%!

Ο στόχος για τη Νέα Δημοκρατία είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ποιοτικών, με πλήρη και καλά αμειβόμενη απασχόληση, δίχως όμως να παραγνωρίζεται η σημασία και ο συμπληρωματικός χαρακτήρας των ευέλικτων μορφών, που συνυπάρχουν αρμονικά σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ισορροπία, που υπήρχε για 10ετιες και στη χώρα μας, με την πλήρη απασχόληση όμως να υπερισχύει! Ισορροπία, που δυστυχώς ανατράπηκε, για πρώτη φορά, το 2015, με τις ευέλικτες μορφές να κυριαρχούν.

Τι πραγματικά χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία προκειμένου να δημιουργηθούν νέες, μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας;

Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν γίνεται, ούτε με “αριστερά” ξόρκια και λαϊκισμό, ούτε νομοθετώντας ευχές και καλές προθέσεις, αλλά ούτε και με διορισμούς στο δημόσιο.

Χρειάζονται αποτελεσματικές πολιτικές που να ενδυναμώνουν το αναπτυξιακό υπόδειγμα και να αλλάξουν ριζικά το απαρχαιωμένο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, που για δεκαετίες υπονόμευε ταυτόχρονα εργαζόμενους και επιχειρηματικότητα, οδηγώντας στην απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Πολιτικές, που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα. Το τρίπτυχο ανάπτυξη, παραγωγικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος για τη χώρα μας.

Ποια μέτρα θα προτείνατε για την ανάσχεση του φαινομένου “διαρροής εγκεφάλων” από τη χώρα;

Το brain drain αποτελεί την πιο επώδυνη συνέπεια της δημοσιονομικής κρίσης που υπέστη η χώρα μας.
Δυστυχώς, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Από τη μια νέοι άνθρωποι με υψηλή επιστημονική κατάρτιση επιδιώκουν να βρουν δουλειά με μισθό αντάξιο των προσόντων τους. Από την άλλη η χώρα μας με υψηλά ποσοστά ανεργίας αδυνατεί να απορροφήσει και να καλύψει τις απαιτήσεις τους.

Η ανάσχεση, λοιπόν, του φαινομένου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προοπτικές και τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, κάτι το οποίο είναι συνδεδεμένο με την οικονομική ευρωστία και ανάπτυξη της χώρας.
Νέες δουλειές και καλά αμειβόμενες, μπορεί να δημιουργήσει μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Έχει ενοχοποιήσει την επιχειρηματικότητα, επιβάλλοντας εξοντωτικούς φόρους και εισφορές, ενώ ένα ιδιαίτερα εχθρικό κλίμα αποτρέπει την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο, ότι η τάση για φυγή στο εξωτερικό εκτινάχθηκε από 11% το 2011 σε 33% το 2017!

Εκτιμάτε ότι χάθηκαν χρήματα από το πακέτο Γιούνκερ για την στήριξη της απασχόλησης των νέων;

Από τη μια το αναξιοποίητο πακέτο “Γιουνκέρ”, με τα 35 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Από την άλλη η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, οδηγούν μοιραία στην απώλεια χρήσιμων κοινοτικών πόρων, που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η οικονομία μας.

Αν σε αυτά προσθέσει κάποιος και τις “μπλοκαρισμένες” επενδύσεις, όπως του Ελληνικού, της Κέρκυρας κ.α., τότε μιλάμε για έναν συνδυασμό εγκληματικών παραλείψεων και ανικανότητας με τεράστιο κόστος για την οικονομία και την αγορά εργασίας. Χιλιάδες θέσεις απασχόλησης θα είχαν δημιουργηθεί -εδώ και 3 χρόνια- αν όλα είχαν εξελιχθεί φυσιολογικά στη χώρα μας.

Τώρα, λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι ο στόχος –που είχαμε συμφωνήσει με τους θεσμούς- για ανεργία 19,5% στο τέλος του 2016 ήταν απόλυτα εφικτός. Κάτι που δεν τελικά συντελέστηκε, καθώς η ανεργία έκλεισε το 2016 στο 23,5% με αποτέλεσμα την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας.

Εκτός από τη νέα γενιά χαμηλόμισθων, αποκαλύψατε πως ο νόμος Κατρούγκαλου δημιουργεί και τη νέα γενιά χαμηλοσυνταξιούχων των 185 ευρώ. Ποια είναι τα στοιχεία που δείχνουν την δραματική αυτή μείωση των νέων συντάξεων;

Μέρα τη μέρα, το ασφαλιστικό μόρφωμα “Κατρούγκαλου” αποκαλύπτει δραματικές εκπλήξεις, με θύματα τους συνταξιούχους. Η οριστικοποίηση –μετά τα μέσα Αυγούστου- των πρώτων συνταξιοδοτικών αποφάσεων φανέρωσε συντάξεις 185 ευρώ και χαμηλότερα!

Κάτι το οποίο αντιμετωπίστηκε με τρόπο “αποτελεσματικό” από την πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας. Δόθηκε εντολή να σταματήσει κάθε οριστικοποίηση συνταξιοδοτικής απόφασης μικρότερης των 345 ευρώ μέχρι τη Δ.Ε.Θ.

Ενδεικτικά λοιπόν -σύμφωνα με το νόμο “Κατρούγκαλου”- εργαζόμενος με 15 έτη ασφάλισης, που είχε λάβει πρόωρη σύνταξη 2 έτη πριν το χρόνο συμπλήρωσης για πλήρη και με συντάξιμο μισθό στα 586 ευρώ (7.032€ ετησίως), θα λάβει:

Εθνική: 345,6€ – 12%*345,6€ = 304,128€

Ανταποδοτική: 586€* 11,55% = 67,683€

Συντάξιμες αποδοχές: 304,128€ + 67,683 = 371,811€

Η μεταβίβαση της σύνταξης στο δικαιούχο που -δεν εργάζεται και δεν λαμβάνει σύνταξη - σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου θα διαμορφωθεί σε: 371,811€ * 50% = 185,9€ μείον 6% για υγεία καθαρό 174,75€!

Επιπλέον, εργαζόμενος με ασφαλιστικό χρόνο 35 έτη και συντάξιμο μισθό 800 ευρώ (9.600€ ετησίως), θα λάβει κύρια σύνταξη:

1. Εθνική 384€

2. Ανταποδοτική 800€ *33,81% = 270,48€

Σύνολο κύριας σύνταξης: 384€+ 270,48= 654,48€

Η μεταβίβαση σε περίπτωση θανάτου θα διαμορφωθεί:

654,48€* 50%= 327,24€, μείον 6% για υγεία καθαρό 307,6€!!!

Από την εμπειρία σας στο υπουργείο Εργασίας εκτιμάτε ότι θα λειτουργήσει κάποια στιγμή ο ΕΦΚΑ χωρίς προβλήματα;

Στη συνείδηση του κόσμου το όνομα ΕΦΚΑ είναι συνδεδεμένο με ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και εξοντωτικές εισφορές. Δεκαεννιά μήνες μετά τη σύστασή του, δεν διαθέτει ακόμη ούτε οργανόγραμμα, ούτε κανονισμό ασφάλισης και παροχών, ούτε έχει εκδοθεί το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα που διέπει τη λειτουργία του.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αντί η κυβέρνηση να επιλύσει όλες τις προηγούμενες δυσλειτουργίες και να μειώσει την ταλαιπωρία του κόσμου, μετέτρεψε τον ΕΦΚΑ σε ΣΥΡΙΖΕΦΚΑ, προχωρώντας σε μια πρωτοβουλία αδιανόητη που γυρίζει τη δημόσια διοίκηση της χώρας μας 10ετίες πίσω.

Με πρόσφατη διάταξη εξουσιοδότησε τον υπ. Εργασίας να αποφασίζει ο ίδιος προσωπικά για τη ζωή και τη δουλειά 8.800 εργαζομένων. Έδωσε “λευκή επιταγή”, πέρα από κάθε κανόνα χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και παρέκκλισης κάθε διάταξης οι μετακινήσεις, τοποθετήσεις όλων των υπαλλήλων να γίνονται από τον ίδιο τον υπουργό. Απαράδεκτες συμπεριφορές και πρακτικές, απόλυτα όμως συμβατές με το αυταρχικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, διαφανές, λειτουργικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v